ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Χορηγικό μνημείο του Νικία
 

Ομιλητής:

Μπάρτζης Δημήτρης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

15/02/2018
 

Διάρκεια:

78:14
 

Εκδήλωση:

Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής - Διαλέξεις της Πέμπτης
 

Διοργανωτής:

Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 

Χώρος:

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 

Κατηγορία:

Αρχιτεκτονική
 

Ετικέτες

χορηγικό μνημείο του Νικία , Ακρόπολη
 
 
 
Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα χορηγικά μνημεία στην Αθήνα, το οποίο απασχολεί την έρευνα για περισσότερο από ενάμιση αιώνα, διάστημα στο οποίο δημιουργήθηκε μια στιβαρή βάση από δεδομένα, τα οποία συνέχισαν να εμπλουτίζονται μέχρι σχετικά πρόσφατα.
 
Στο πρώτο μέρος της παρούσας ομιλίας γίνεται μια σύνοψη των έως τώρα ερευνών, ενώ παρουσιάζεται και ένα σημαντικό σώμα αδημοσίευτων παρατηρήσεων από το αρχείο του W.B. Dinsmoor (στα αρχεία της ASCSA), το οποίο επεκτείνει κατά πολύ τα όσα αναφέρονται στο γνωστό άρθρο του για το μνημείο του Νικία το 1910 στο AJA.
 
Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης αφορά κυρίως σε πολύ πρόσφατες παρατηρήσεις που έγιναν στους πλευρικούς πύργους της υστερορωμαϊκής πύλης της Ακρόπολης (Beulé), οι οποίες αποσαφηνίζουν τη μορφή και τις διαστάσεις των παραστάδων του κτηρίου, τον αριθμό των στρώσεων λιθοπλίνθων του σηκού, ενώ προτείνεται ένα νέο ύψος για τους τοίχους και τους κίονες του μνημείου. Τέλος τεκμηριώνεται το ακριβές πλάτος του θυραίου τοίχου του σηκού και με βάση τους λίθους που αποδίδονται σε αυτόν, προτείνεται μια εναλλακτική μορφή του, σύμφωνα με συγκριτική ανάλυση συναφών κτηρίων της ίδιας τυπολογίας.
 
  • Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Προστασία Μνημείων ΕΜΠ
    Ο Δημήτριος Ι. Μπάρτζης γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο το 1988. Έλαβε το δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2012 και το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης «Προστασία Μνημείων» το 2015. Από το 2016 είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ. Έχει δουλέψει για τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αθηνών και Αιτωλοακαρνανίας, για την Αρχαιολογική Εταιρεία και τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, ενώ συμμετέχει εθελοντικά στην ανασκαφή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην αρχαία Σικυώνα.