ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Κβαντικός υπολογισμός και κβαντικοί υπολογιστές
 

Ομιλητής:

Ανδρόνικος Θεόδωρος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

23/01/2018
 

Διάρκεια:

64:16
 

Εκδήλωση:

Café Scientifique 2016-2018
 

Διοργανωτής:

Café Scientifique
 

Χώρος:

Κελάρι του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου "Athenaeum"
 

Κατηγορία:

Πληροφορική
 

Ετικέτες

Café Scientifique , κβαντικός υπολογισμός , κβαντικός υπολογιστής , κβαντομηχανική
 
 
 
Το Cafe Scientifique υποδέχθηκε τη νέα χρονιά με μια ακόμα ομιλία για καινοτόμες τεχνολογίες, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 στο κελάρι του Athenaum.
 
«Κβαντικός υπολογισμός και κβαντικοί υπολογιστές»
Θεόδωρος Ανδρόνικος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
 
Λίγα λόγια για το θέμα:
 
Η ανάγκη για νέες καινοτόμες τεχνολογίες, καθώς ο νόμος του Moore αγγίζει τα όριά του. Η προοπτική των κβαντικών υπολογιστών και η διαφαινόμενη υπεροχή τους έναντι των κλασικών υπολογιστών στην επίλυση ορισμένων σημαντικών προβλημάτων. Εισαγωγή στον Κβαντικό υπολογισμό. Στοιχειώδεις αρχές της κβαντομηχανικής που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή και τη λειτουργία ενός φυσικού κβαντικού συστήματος. Ο φορμαλισμός του Dirac. Η βασική μονάδα κβαντικής πληροφορίας qubit. Σύντομη αναφορά στους γνωστούς κβαντικούς αλγόριθμους των Deutsch-Jozsa, του Simon, του Shor και του Grover. Ενδεχόμενες συνέπειες από τον αλγόριθμο του Shor σε θέματα ασφάλειας, ιδιωτικότητας και συναλλαγών στο διαδίκτυο. Η κρυπτογραφία στην κβαντική εποχή (post-quantum cryptography). Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμοι κβαντικοί υπολογιστές, όπως ο IBM Quantum Experience και ο D-Wave 2000Q, αλλά δεν είναι προσωπικοί υπολογιστές.
 
  • Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
    Ο Θεόδωρος Ανδρόνικος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έλαβε Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών και στη συνέχεια Διδακτορικό Δίπλωμα Πληροφορικής από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για Κβαντικό και Μη Συμβατικό Υπολογισμό (QUIT - Quantum and UnconventIonal CompuTing), καθώς και μέλος του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας - BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν θέματα κβαντικού και γενικότερα μη συμβατικού υπολογισμού.