Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νευροψυχιατρικά συμπτώματα στη Νόσο Αλτσχάιμερ και η χρησιμότητα των θεραπευτικών κατευθυντήριων οδηγιών

Πολίτης Αντώνης

11 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 33:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1082
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ» διοργάνωσαν το Βιοαναλυτικό Εργαστήριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης (ΙΤΕ). Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ του Μουσείου, στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Οι ασθένειες του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον είναι οι πιο διαδεδομένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες που δημιουργούν σημαντικές άμεσες και έμμεσες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Χαρακτηρίζονται από σοβαρές νευρωνικές απώλειες σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μη φυσιολογική συσσωμάτωση πεπτιδίων και πρωτεϊνών. Αυτή η Ημερίδα παρουσιάζει την πρόσφατη πρόοδο στην κατανόηση της παθογένειας αυτών των ασθενειών, με έμφαση στους υποκείμενους μηχανισμούς συσσωμάτωσης πρωτεϊνών και μερικές από τις πιο υποσχόμενες θεραπευτικές μεθόδους που βρίσκονται σε εξέλιξη για αυτές τις ανίατες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας "Νόσος Αλτσχάιμερ – ΑD Αναζήτηση των αιτιών και των νέων Θεραπειών".

Νευροψυχιατρικά συμπτώματα στη Νόσο Αλτσχάιμερ και η χρησιμότητα των θεραπευτικών κατευθυντήριων οδηγιών

Tα νευροψυχιατρικά συμπτώματα είναι πολύ συχνά σε ασθενείς με ανοϊκή συνδρομή, με αποτέλεσμα τόσο την επιδείνωση της πορείας της νόσου, την επιβάρυνση των φροντιστών όσο και την νοσηλεία τους σε μονάδες μακράς παραμονής. Επειδή η συχνότητα αυτών των ψυχιατρικών συμπτωμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλή, θα μπορούσε η άνοια να χαρακτηρισθεί ως το πρότυπο της νευροσυμπεριφορικής διαταραχής. Αποτελεί κλινική προτεραιότητα η θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων, τόσο στους ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι αλλά και στους ασθενείς που βρίσκονται στις μονάδες μακράς παραμονής. Φαίνεται ότι η θεραπευτική παρέμβαση των συμπτωμάτων αυτών διαφοροποιείται ανάλογα με το χώρο όπου παρέχεται η φροντίδα. Αν και τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά φάρμακα παραμένουν τα φάρμακα επιλογής, υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Συμπερασματικά υπάρχει άμεση ανάγκη για την εξατομικευμένη φροντίδα η οποία θα βασίζεται στην βασισμένη σε ενδείξεις θεραπεία ικανή να παρέχει ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική διαχείριση συγκεκριμένων νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων σε διαφορετικούς χώρους φροντίδας.

Πολίτης Αντώνης Ψυχίατρος - Καθηγητής Ψυχιατρικής, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ

O Αντώνιος Πολίτης είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχογηριατρικής και Επίκουρος Καθηγητής στην Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. O Δρ. Πολίτης είναι ενεργό μέλος σε εθνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Ψυχογηριατρικής Εταιρείας, του Διεθνούς Κολλεγίου Γηριατρικής Νευροψυχοφαρμακολογίας και της Διεθνούς Εταιρείας για την Πρόοδο της Έρευνας και της Θεραπείας στην ν. Alzheimer. Έχει λάβει χρηματοδοτήσεις για την έρευνα σε μελέτες που αφορούν την έρευνα στην Άνοια, στην εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην Ψυχιατρική, στην ολοκληρωμένη φροντίδα στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων. Είναι συντάκτης και κριτής σε διεθνή περιοδικά και έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά με θέμα την άνοια και την γηριατρική κατάθλιψη. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχογηριατρικής Εταιρείας.

 

Σχετικές ομιλίες