Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ψυχιατροδικαστική, Ψυχοπαθολογία, Ψηφιακή εποχή: Κλείσιμο ημερίδας - Γενικά σχόλια

Τσόπελας Χρήστος

8 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 12:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 851

Η Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία στην ημερίδα της με θέμα "Ψυχιατροδικαστική, Ψυχοπαθολογία, Ψηφιακή εποχή" πραγματεύθηκε θέματα Ψυχιατροδικαστικής που δημιουργούνται στην σύγχρονη εποχή με την χρήση του διαδικτύου που επιτείνει και αναδεικνύει νεωτερικές μορφές διαταραχών συμπεριφοράς και παραβατικότητας.
 

Στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα, μετά από παρουσιάσεις της Ειδικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της ανάδειξης των ψυχιατρικών συνιστωσών της χρήσης του διαδικτύου, η προβληματική εστιάστηκε στην ανάγκη προφύλαξης των νέων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και της ανάγκης επικοινωνίας ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας για να προληφθεί η παθολογική χρήση του διαδικτύου και η εξάρτηση.
 

Η Ψυχιατροδικαστική έχει ως σταθερό κεντρικό άξονα του ενδιαφέροντος της την σχέση της μείζονας ψυχικής διαταραχής με της βίας και σε αυτό  εστιάστηκε η κεντρική διάλεξη της ημερίδας παρουσιάζοντας τα τελευταία  ερευνητικά δεδομένα αλλά και στοιχεία από την χώρα μας.
 

Η στρογγυλή τράπεζα με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας επανήλθε στον χώρο του διαδικτύου με εστιασμένες παρουσιάσεις ειδικές για τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την παραβατική χρήση του. Αναλύθηκε από κοινωνιολογικής πλευράς η σχέση της εξάρτησης και του διαδικτύου και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται και στην συνέχεια πως ψυχικές διαταραχές όπως η κοινωνική φοβία μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που ενώ φαίνεται πως καλύπτουν το πρόβλημα στην πραγματικότητα το   επιτείνουν. Τέλος, η σχέση του διαδικτύου  με την παιδική πορνογραφία και την παιδοφιλία αναλύθηκε από ψυχιατροδικαστική σκοπιά με βάση τα δεδομένα καθώς σημαντικό ζητούμενο είναι αν η διαδικτυακή ενασχόληση με την παιδική πορνογραφία που είναι έγκλημα από μόνη της σχετίζεται ή οδηγεί στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

Τσόπελας Χρήστος Ψυχίατρος - Συντονιστής Διευθυντής 2ο ΨΤΕ ΨΝΑ - Μέλος της 2Β ΠΕΔΙΤΟΨΥ

Ο Χρήστος Τσόπελας είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Η εκπαίδευση στην Ψυχιατρική ολοκληρώθηκε στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Αθηνών, 414  στρατιωτικό νοσοκομείο και στο Charring Cross Psychiatric Training Scheme, Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί στο Λονδίνο σε διάφορες θέσεις, όπως κοινοτική υπηρεσία για αλκοόλ και ουσίες και σε ανάπτυξη ομάδας παρέμβασης και επίλυσης κρίσεων για ψυχικά πάσχοντες  και θεραπείας στο σπίτι. Η τελευταία του θέση στο Λονδίνο ήταν ως Διευθυντής Ψυχίατρος σε τομέα του Νοτίου Λονδίνου, τόσο σε Πολυκλαδική Θεραπευτική Κοινοτική ομάδα, όσο και σε πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα νοσηλείας στο Bethlem Royal Hospital που ανήκει στο South London and Maudsley  NHS Trust. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη του 2005 και από τότε εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας, αρχικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Από το 2006 εργάζεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής σε κλινική οξέων αρχικά και μετέπειτα σε ενδιάμεσης νοσηλείας ψυχιατρική κλινική και με συμμετοχή στα επιστημονικά δρώμενα του νοσοκομείου. Από το 2015 ως Διευθυντής Ψυχίατρος βρίσκεται υπεύθυνος σε πλειάδα δομών και υπηρεσιών, τόσο ενδοσοκομειακών όσο και κοινοτικών.

Ολοκλήρωσε το MSc στην Ψυχιατρική Έρευνα στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, στο Λονδίνο το 2005 και την διδακτορική του διατριβή στην Ψυχοπαθολογία των Ελληνίδων κρατουμένων γυναικών στην Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστήμιου Αθηνών το 2013. Έχει εκπαιδευτεί στην επικεντρωμένη στην επίλυση προβλημάτων βραχεία και στην διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία. Έχει συμμετάσχει σε συγγραφή κεφαλαίων βιβλίων και σε επιστημονικά άρθρα σε Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος στρογγυλών τραπεζιών σε Πανελλήνια και Διεθνή συνέδρια, ενώ και ο ίδιος έχει οργανώσει πλειάδα ημερίδων σεμιναρίων, και Πανελληνίων συνεδρίων. Τα ειδικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Επιδημιολογία, την Ψυχιατροδικαστική, τα δικαιώματα των ασθενών, την ψυχοφαρμακολογία και την κοινοτική ψυχιατρική.

Σχετικές ομιλίες