ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Νεάπολη: ένας αρχιτεκτονικός περίπατος
 

Ομιλητής:

Βατόπουλος Νίκος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

08/12/2017
 

Διάρκεια:

75:02
 

Εκδήλωση:

Εκδηλώσεις λόγου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
 

Διοργανωτής:

Ελληνοαμερικανική Ένωση
 

Χώρος:

Ελληνοαμερικανική Ένωση
 

Κατηγορίες:

Αρχιτεκτονική , Περιβάλλον
 

Ετικέτες

Αθήνα , Νεάπολη , Λυκαβηττός , αθηναϊκές γειτονιές , αθηναϊκές συνοικίες , αστικός χώρος
 
 
 
Η Νεάπολη, ως μία κατεξοχήν αστική γειτονιά της Αθήνας, δίνει σήμερα την εικόνα ενός αρχιτεκτονικού παλίμψηστου με πυκνή συνοχή και πλούσιο κοίτασμα αφηγήσεων. Στην ομιλία του, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος επιδιώκει να καταδείξει την ποικιλία της αρχιτεκτονικής της Νεάπολης, την ατμόσφαιρα των δρόμων της και τη μοναδική έκφραση μιας οικείας αθηναϊκότητας. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό διαφαίνεται η δομική εξέλιξη της περιοχής, ο παλμός που ακόμα χτυπάει μέσα στα κτήρια που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και τα σημεία εκείνα που κέντρισαν το ενδιαφέρον και αποτέλεσαν βασική πηγή έμπνευσης για τους διαμορφωτές της αθηναϊκής αυτής συνοικίας.
 
Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής και εικαστικής έκθεσης #NeapolisAthina: και τώρα και τότε που επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης, Λουΐζα Καραπιδάκη. Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης,  ως συνέχεια της δράσης της για τη διάσωση της Νεάπολης ως Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας. Μέσα από σπάνιο υλικό που παραχώρησαν κρατικά και ιδιωτικά αρχεία και ιδρύματα, αναδεικνύεται το παρελθόν της Νεάπολης, ενώ με την ομαδική εικαστική έκθεση 31 σύγχρονων καλλιτεχνών που κατοικούν ή έχουν σχέση με την περιοχή, το πολιτιστικό παρόν της.
 
Η έκθεση διήρκησε ως τις 20 Δεκεμβρίου 2017.
 
 • Δημοσιογράφος - Συγγραφέας
  Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και είναι δημοσιογράφος με ειδίκευση τα πολιτιστικά θέματα στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», όπου εργάζεται από το 1988. Από το 2007 έως το 2014 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος για το ημερήσιο και το σαββατιάτικο φύλλο. Έκτοτε, αρθρογραφεί με ελεύθερη θεματολογία. Το 1999 εργάστηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα «Το Βήμα».
   
  Το 2011 ίδρυσε την ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», η οποία αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη.

  Ασχολείται συστηματικά με την ιστορία της νεότερης Αθήνας. Το 2014 παρουσίασε επιλογή από αθηναϊκές φωτογραφίες του σε ατομική έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» στην γκαλερί «ena». Έχει επίσης οργανώσει και παρουσιάσει την θεματική έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (2014).

  Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (2001 και 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα («Facing Athens»). Έχει δώσει ομιλίες με θέμα πτυχές της ιστορίας της Αθήνας.

  Έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό εκδόσεων και περιοδικών.

  Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Gina Bachauer- Νικολάου Δούμπα/ Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς.

  Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Arts σε European Studies (1985) από το Πανεπιστήμιο του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο).