ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Αλλάζοντας τις ζωές μας: Τι μπορεί να προσφέρει στο μουσείο σας η συνεργασία με κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους;
 

Ομιλητές:

Turtle Jess ,
Turtle Matt
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

30/11/2017
 

Διάρκεια:

26:25
 

Εκδήλωση:

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Διαφορετικότητα, Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωση
 

Διοργανωτής:

Μουσείο Μπενάκη, U.S. Embassy Athens, British Council, British Embassy Athens
 

Χώρος:

Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)
 

Κατηγορίες:

Μουσειολογία , Κοινωνικά θέματα
 

Ετικέτες

μουσεία , φορέας αλλαγής , διαφορετικότητα , προσβασιμότητα , ενσωμάτωση , κοινωνική αλλαγή , κοινωνικός αποκλεισμός
 
 
 
Τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Είναι πυλώνες υγιών κοινοτήτων και ιδανικοί χώροι για την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων. Καθώς κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με θέματα μετανάστευσης, θρησκευτικής έκφρασης, πολιτιστικής ποικιλομορφίας, διακρίσεων, ταυτότητας φύλου και ίσης μεταχείρισης, η δέσμευση των μουσείων για σεβασμό της διαφορετικότητας, για ισότητα, προσβασιμότητα και κοινωνική ενσωμάτωση δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.

Στο έβδομο ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, επαγγελματίες των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών συζητούν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μουσείων, τον ρόλο τους στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής, και για το πώς η διαφορετικότητα και η προσβασιμότητα συνδέονται άμεσα με την προσέλκυση κοινού, τη χρηματοδότηση, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά των πολιτιστικών οργανισμών.

Οι ομιλίες του συνεδρίου εξετάζουν πώς τα μουσεία μπορούν να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά πέρα από διακρίσεις - φυλετικές, εθνοτικές, ηλικίας, κοινωνικής τάξης, ικανοτήτων, γλώσσας και φύλου - και πώς θα μπορούσαν να δώσουν φωνή σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και να γίνουν χώροι δημιουργικής ανταλλαγής και ανοιχτού διαλόγου. Τέλος, οι ομιλίες αναδεικνύουν πώς οι επαγγελματίες του πολιτισμού μπορούν να κάνουν την προσβασιμότητα μια δια βίου διαδικασία για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, και πως οι οργανισμοί μπορούν να προσεγγίσουν το ζήτημα της προσωπικής ισορροπίας και ταυτόχρονα να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή των κοινοτήτων τους.
 
 • Συνιδρύτρια, Μουσείο Αστέγων, Βρετανία
  Η Jess Turtle είναι συνιδρύτρια του πρώτου Μουσείου Αστέγων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, μεταξύ των οποίων - και ιδιαίτερα – άνθρωποι που είναι ή έχουν υπάρξει άστεγοι.
   
  Η Jess, πέρα από τη συμβολή της στην ανάπτυξη του Μουσείου Αστέγων, εργάζεται στην ομάδα Πολιτικής και Προγραμμάτων της Ένωσης Μουσείων, υλοποιώντας το πρόγραμμα Transformers για τους επαγγελματίες των μουσείων οι οποίοι βρίσκονται στα μέσα της σταδιοδρομίας τους και επιθυμούν να κάνουν ριζικές αλλαγές στο μουσείο τους. Είναι, επίσης, πρόεδρος των Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας Simon, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τους αστέγους στο Λονδίνο, και συμμετέχει στην επιτροπή διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς του Κέντρου Τεχνών Μπάτερσι.
   
  Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και στο Kings College του Λονδίνου.
 • Συνιδρυτής, Μουσείο Αστέγων, Βρετανία
  Ο Matt Turtle είναι συνιδρυτής του πρώτου Μουσείου Αστέγων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, μεταξύ των οποίων - και ιδιαίτερα – άνθρωποι που είναι ή έχουν υπάρξει άστεγοι.
   
  Ο Matt εργάζεται στο Moυσείο Αστέγων, αλλά έχει εργαστεί στο παρελθόν στους τομείς προγραμματισμού και εκπαίδευσης στο Μουσείο Σχεδίου, το Open House του Λονδίνου, το Συμβούλιο Τεχνών και τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επιμέλεια Σύγχρονου Σχεδίου.
   
  Ο Matt είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και στο Kings College του Λονδίνου.