ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Toulouse-Lautrec affichiste (Οι αφίσες του Τουλούζ-Λωτρέκ)
 

Ομιλητής:

Devynck Danièle
 

Γλώσσα:

Γαλλική με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση
 

Ημερομηνία:

09/11/2017
 

Διάρκεια:

49:38
 

Εκδήλωση:

Το Nέο 'Salon des Cent'. Διεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec
 

Διοργανωτής:

Μουσείο Μπενάκη, Alpha Bank
 

Χώρος:

Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)
 

Κατηγορία:

Τέχνες / Πολιτισμός
 

Ετικέτες

Henri de Toulouse-Lautrec , Τουλούζ Λωτρέκ , αφίσα
 
 
 
To 2001 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το θάνατο του Henri de Toulouse-Lautrec. Με αφορμή την επέτειο αυτή, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Οι αφίσες αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Centre Pompidou, στο Παρίσι, το χειμώνα της ίδιας χρονιάς και έκτοτε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και στην Αμερική.
 
Δεκαέξι χρόνια μετά η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα, εμπλουτισμένη με πέντε πρωτότυπες αφίσες του Henri de Toulouse-Lautrec και μια του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου και δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν από ισάριθμους Έλληνες δημιουργούς, με τις ίδιες προδιαγραφές της έκθεσης του 2001.
 
Τέλος, την έκθεση πλαισιώνουν προσωπογραφίες του Toulouse-Lautrec που δημιουργήθηκαν σε sketchbooks από σπουδαστές της Σχολής Βακαλό.
 
Στο πλαίσιο της έκθεσης "Το Nέο 'Salon des Cent'. Διεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec", η Danièle Devynck, διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ – Λωτρέκ στο Αλμπί, την πόλη που γεννήθηκε ο καλλιτέχνης, έδωσε διάλεξη με τίτλο "Toulouse-Lautrec affichiste" (Οι αφίσες του Τουλούζ-Λωτρέκ).
 
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στη γαλλική γλώσσα με αυτόματη μετάφραση. Το Blod ευχαριστεί θερμά το γραφείο PLANITAS O.E. για την ευγενική παραχώρηση αδείας χρήσης της μετάφρασης.
 
  • Διευθύντρια, Μουσείο Τουλούζ – Λωτρέκ (Αλμπί)
    Η Danièle Devynck είναι γαλλίδα ιστορικός, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στο τμήμα συντήρησης του κάστρου και των μουσείων στο Μπλουά (Blois), στην κοιλάδα του Λίγηρα. Το 1980 έγινε επιμελήτρια των μουσείων του Ριόμ (Riom), στην Ωβέρνη. Το 1987 εξελέγη διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ-Λωτρέκ στο Αλμπί. Έχει υπάρξει επίτροπος πολλών εκθέσεων στη Γαλλία και στο εξωτερικό και είναι γνωστή για τη συνεχή επανεκτίμηση του έργου του Λωτρέκ μέσα από διάφορες δράσεις: Ο Τουλούζ –Λωτρέκ και η ιαπωνική τέχνη, Ο Τουλούζ – Λωτρέκ και οι φίλοι του, Το καμπαρέ Le Chat Noir, Yvette Guilbert, O Toυλούζ – Λωτρέκ και ο μοντερνισμός.
     
    Συγγραφέας πολλών βιβλίων και καταλόγων που αφορούν στο έργο του Λωτρέκ, ανάμεσά τους: Τα άλογα του Τουλούζ – Λωτρέκ (1990), Κατάλογος του Μουσείου Τουλούζ – Λωτρέκ (1995), Ο ζωγράφος Τουλούζ – Λωτρέκ. Η ζωή και το έργο του (1992), Τουλούζ – Λωτρέκ (1992), Τουλούζ Λωτρέκ και η ιαπωνέζικη τέχνη (1999), Οι αφίσες του  Τουλούζ – Λωτρέκ (2001).