ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Τα διακυβεύματα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα
 

Ομιλητές:

Rosanvallon Pierre ,
Σωτηρόπουλος Δημήτρης
 

Γλώσσα:

Γαλλική, Ελληνική
 

Ημερομηνία:

07/11/2017
 

Διάρκεια:

59:18
 

Εκδήλωση:

Κύκλος ομιλιών "Σύγχρονη σκέψη"
 

Διοργανωτής:

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος 
 

Χώρος:

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)
 

Κατηγορία:

Πολιτική
 

Ετικέτες

Σύγχρονη σκέψη , δημοκρατία , 21ος αιώνας , αντιπροσώπευση , διακυβέρνηση
 
 
 
Τα πολιτικά καθεστώτα μας αποκαλούνται δημοκρατικά επειδή η νομιμότητά τους επικυρώνεται από τις κάλπες. Όμως οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι κυβερνώνται δημοκρατικά, αν η δράση των κυβερνώντων δεν υποβάλλεται σε σαφώς προκαθορισμένους κανόνες διαφάνειας, υπευθυνότητας, αξιολόγησης, λογοδοσίας, ανταπόκρισης καθώς και όταν δεν εισακούονται.
 
Για τον Pierre Rosanvallon το πρόβλημα δεν είναι πλέον η «κρίση της αντιπροσώπευσης», αλλά της κακής διακυβέρνησης, ενώ προτείνει ένα πιο ευρύ προσδιορισμό μιας νόμιμης εξουσίας. Όμως η θεωρία της δημοκρατίας παράβλεπε μέχρι τώρα αυτό το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ κυβερνωμένων και κυβερνώντων, επειδή περιοριζόταν μόνο στην ανάλυση της αντιπροσώπευσης και της εκλογικής διαδικασίας, προσδίδοντας επομένως έναν αποσπασματικό χαρακτήρα στη δημοκρατία.
 
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η διάλεξη θα προτείνει τον προσδιορισμό των συνθηκών που θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή μια συνεχή δημοκρατία.
 
Συντονιστής: Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
 • Έδρα «Νεότερη και σύγχρονη ιστορία του πολιτικού», Collège de France
  Ο Pierre Rosanvallon είναι κάτοχος της έδρας «Νεότερη και σύγχρονη ιστορία του πολιτικού» στο Collège de France από το 2001. Είναι επίσης διευθυντής ερευνών στην École des hautes études en sciences sociales (EHESS), στην έδρα «Ιστορία και φιλοσοφία του πολιτικού», όπου και διδάσκει από το 1983.
   
  Από το 2002 είναι πρόεδρος της «La République des Idées», ενός διεθνούς εργαστηρίου διανόησης.
   
  Τα έργα του Pierre Rosanvallon έχουν μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Το πιο πρόσφατό του δοκίμιο Le Bon Gouvernement (2015), αποτελεί τον τέταρτο τόμο της έρευνάς του με θέμα τη μεταβολή των σύγχρονων δημοκρατιών, μετά τα βιβλία La Société des égaux (2011) (Η κοινωνία των ίσων, εκδόσεις Πόλις), La légitimité démocratique (2008) και La Contre-démocratie (2006).
 • Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ
  Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2003 ήταν Senior Research Fellow στο Hellenic Observatory, London School of Economics και το 2009-2010 διετέλεσε SEESOX Visiting Fellow στο European Studies Centre, University of Oxford. Εχει συνεπιμεληθεί  μαζί με τον Θ. Βερέμη τον συλλογικό τόμο Is Southeastern Europe Doomed to Instability?, Frank Cass, Λονδίνο 2002 και μαζί με τους R. Gunther και N. Διαμαντούρο τον συλλογικό τόμο  Democracy and the State in the New Southern Europe, Oxford University Press, Oξφόρδη 2006. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις μονογραφίες, τις εξής: Populism and bureaucracy, Notre Dame University Press, Notre Dame, Indiana 1996,Γραφειοκρατία και πολιτική εξουσία, Σάκκουλας, Αθήνα 1996, Η κορυφή του πελατειακού κράτους, Ποταμός, Αθήνα 2001 και  Κράτος και μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Νότια Ευρώπη, Ποταμός, Αθήνα 2007.