ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Brexit no Exit? / Brexit – όχι έξοδος;
 

Ομιλητής:

MacShane Denis
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

22/10/2017
 

Διάρκεια:

16:02
 

Εκδήλωση:

6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης "Ο κόσμος το 2018: Ανάμεσα στο φως της τεχνολογικής εξέλιξης και στο σκότος των συγκρούσεων"
 

Διοργανωτής:

Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Ίδρυμα Konrad Adenauer, Δίκτυο Ναυαρίνο με την υποστήριξη του CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield και του ACT-American College of Thessaloniki
 

Χώρος:

Κινηματοθέατρο Ολύμπιον
 

Κατηγορία:

Διεθνείς Σχέσεις
 

Ετικέτες

Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης , 2018 , τεχνολογικές εξελίξεις , συγκρούσεις , Brexit
 
 
 
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο, διοργάνωσε το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, στις 22 Οκτωβρίου 2017, στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.
 
Πρόκειται για μια μοναδική συνάντηση με 15 εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες που πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν τα κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας. Ο κόσμος μας ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί: πόλεμοι, προσφυγιά, τρομοκρατία, ριζοσπαστικοποίηση, εθνικισμοί και συγκρούσεις ταυτόχρονα με ραγδαίες τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές. Το κέντρο βάρους του παγκόσμιου συστήματος μετατοπίζεται, οι παλιές βεβαιότητες διαψεύδονται ενώ η Ελλάδα βασανίζεται ακόμα από την κρίση.
 
Γιατί η ελληνική οικονομική κρίση έχει διαρκέσει τόσο πολύ; Ποια είναι η σοβαρότερη απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη; Πόσο επικίνδυνη είναι η Τουρκία του Ερντογάν; Πώς θα είναι τεχνολογικά ο κόσμος το 2050; Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να καλύψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από τις πρωτοπόρες τεχνολογικά χώρες; Πόσο κινδυνεύουμε από τον Ισλαμισμό αλλά και την Ισλαμοφοβία; Πώς μπορεί το Brexit να γίνει μια ευκαιρία για την Ευρώπη; Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για την πολιτική σταθερότητα αλλά και το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Δύση; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα που απασχόλησαν το Συμπόσιο.
 
 • πρώην βουλευτής και Υπουργός Ευρώπης του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας
  Ο Δρ Denis MacShane έχει διατελέσει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος επί 18 χρόνια, και εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Υπήρξε, επίσης, παραγωγός του BBC και Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων του Ηνωμένου Βασιλείου.
   
  Μεταξύ 1979 και 1994 είχε έδρα τη Γενεύη και εργαζόταν σε διεθνείς συνδικαλιστικές εκστρατείες. Μιλά Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά. Έχει γράψει αρκετά βιβλία για την ευρωπαϊκή πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης βιογραφίας στην αγγλική γλώσσα του γάλλου προέδρου François Mitterrand, του πρώτου βιβλίου στα αγγλικά για το πολωνικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη», καθώς και βιβλία για τον παγκόσμιο αντισημιτισμό και την πολιτική των δυτικών Βαλκανίων.
   
  Το 2012 επινόησε τον όρο «Brexit» και τον Ιανουάριο του 2015 δημοσίευσε το “Brexit: How Britain Will Leave Europe”, στο οποίο προειδοποιούσε ότι στην περίπτωση δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό. Το γεγονός ότι υπήρξε η «Κασσάνδρα» της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν τον ικανοποιεί.
   
  Στο νέο του βιβλίο, “Brexit, No Exit. How (in the End) Britain Won’t Leave Europe ” υποστηρίζει ότι, τελικά, θα υπάρξει συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Brexit.
   
  Αρθρογραφεί σε εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης και της Αμερικής.