ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Θεατρικός χώρος: Ένας χώρος πειραματισμού, παιχνιδιού και βιωματικής μάθησης. Το παράδειγμα της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ
 

Ομιλητής:

Αγγέλου Άγγελος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

17/10/2017
 

Διάρκεια:

15:03
 

Εκδήλωση:

Προς το κοινό Α της αρχιτεκτονικής
 

Διοργανωτής:

Οργανωτική ομάδα για το Α. Τάσος Μπίρης, Μάρω Αδάμη, Μανώλης Οικονόμου
 

Χώρος:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 

Κατηγορία:

Τέχνες / Πολιτισμός
 

Ετικέτες

θέατρο , θεατρικός χώρος , βιωματική μάθηση
 
 
 
Μια προσπάθεια περιγραφής και ανάλυσης του θεατρικού χώρου. Του χώρου ως εύπλαστο και μεταλλάξιμο χωρικό πεδίο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται ένα θεατρικό δρώμενο. Του χώρου ως το είδος ψυχαγωγίας που μέσα στα χρόνια της κρίσης γνωρίζει μια απρόσμενη άνθιση, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέατρο για παιδιά.
 
Στα πλαίσια αυτού του είδους, παρουσιάζεται το παράδειγμα της καλλιτεχνικής ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, που σχεδιάζει και πραγματοποιεί παραστάσεις χρησιμοποιώντας αφαιρετικά σκηνικά και κοστούμια με τα απλά και καθημερινά αντικείμενα να μεταλλάσσονται και να μεταμορφώνονται κατά το δοκούν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε δραματουργίας. Η διαδικασία αυτή προσομοιάζει στο "ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών” που γεννιέται από την ανάγκη για δράση, ανακάλυψη και δημιουργία ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην ψυχαγωγία και τη μάθηση.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Η ομιλία εντάσσεται στην ενότητα των πειραματικών δράσεων πεδίου της διημερίδας "Προς το κοινό Α της Αρχιτεκτονικής".
 
  • Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ - Συγγραφέας
    Είναι υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα Ι, της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική, διδάσκεται πιάνο, θεωρία και αρμονία της μουσικής και ασχολείται με το θέατρο. Με τη διπλή του ιδιότητα: Αρχιτέκτονας - Μουσικός, συμμετέχει, για δέκα συνεχόμενα χρόνια, στη διδακτική ομάδα του προπτυχιακού μαθήματος «Αρχιτεκτονικές και Μουσικές Συμπορεύσεις», της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. διερευνώντας τη χρήση της αντίστιξης, ως βασικό συνθετικό εργαλείο, στη μουσική και την αρχιτεκτονική. Το 2006 αρχίζει η εντατική του ενασχόληση με το θέατρο και τη μουσική για παιδιά. Το 2009 εκδίδει τον πρώτο του δίσκο: «Ο Κόσμος Ανάποδα» (σε στίχους της Έμης Σίνη), με τραγούδια που ερμηνεύουν ο Σπύρος Σακκάς, ο Σωκράτης Μάλαμας κ.α. Την ίδια χρονιά ιδρύει -επίσης με την Έμη Σίνη- την ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, μια πολυπληθή καλλιτεχνική ομάδα που απαρτίζεται από ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνοθέτες, εικονογράφους κ.α. και έχει σαν στόχο τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ποιοτικών, χειροποίητων και καινοτόμων  παραστάσεων, βιβλίων και ΣΙ ΝΤΙ για παιδιά. Με την ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ στρέφεται και προς τη συγγραφή κειμένων, βιβλίων και θεατρικών έργων. Θα ακολουθήσει η δημιουργία δεκάδων παραστάσεων που θα παιχτούν σε δημοφιλείς χώρους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της επαρχίας. Ανάμεσά τους, οι ιστορίες του κυρίου ΚΙΧ, το «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή», το «Απαγορεύεται η μουσική», το «Μίλα και Σουτ», το «Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες» κ.α. Από το 2009 έχει εκδώσει δύο δίσκους με μουσική και τραγούδια για το θέατρο και πάνω από επτά βιβλία για παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.