Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Mimicry. Παραλλαγή ταυτοτήτων και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών

Κύρτσης Ανδρέας-Αλέξανδρος

13 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 14:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 443
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας Κριτικές αναγνώσεις της μεταπολιτευτικής ατομικότητας του Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2017.

Στόχος του συμποσίου ήταν να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου κα ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυ­σης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.

Mimicry. Παραλλαγή ταυτοτήτων και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών

Το κοινωνικό mimicry αποτελεί διαδικασία υιοθέτησης συμβολικών και ιδεολογικών χαρακτηριστικών, προκειμένου να επιτευχθεί η απόκρυψη των πραγματικών πρακτικών που υιοθετούνται για την ικανοποίηση οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων. Η ασυμβατότητα μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής ταυτότητας εκλογικεύεται και εμπεδώνεται κοινωνικά με όρους νομιμοποίησης της άτυπης κοινωνικής κινητικότητας. Στοιχεία λόγου που παραπέμπουν σε σύμβολα και αξίες των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων χρησιμοποιούνται ως βάση της μετατροπής συστημάτων δικαιωμάτων σε συστήματα ιδιωτικών προνομίων με οικονομικό και κοινωνικό αντίκρισμα. Οι κοινωνικές δικτυώσεις που προκύπτουν από τέτοια συμβολικά περιβλήματα της πράξης διευκολύνουν την άτυπη ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και δημόσιων αγαθών. Αυτό το χαρακτηριστικό φαινόμενο της ελληνικής μεταπολιτευτικής περιόδου παρατηρείται σε χώρες όπου η ιδιοτέλεια συνδέεται με λαϊκιστικές πολιτικές εκφράσεις.

Κύρτσης Ανδρέας-Αλέξανδρος Καθηγητής Κοινωνιολογικής Θεωρίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Καθηγητής κοινωνιολογικής θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στα πεδία της κοινωνιολογίας των οργανώσεων και της τεχνολογίας, της οικονομικής κοινωνιολογίας, της κοινωνιολογικής θεωρίας και της κοινωνικής ιστορίας των κοινωνικών και πολιτικών ιδεών, καθώς και της ανάλυσης σχέσεων χώρου και κοινωνίας. Επιλογή δημοσιεύσεων: Κοινωνιολογική σκέψη και εκσυγχρονιστικές ιδεολογίες στον ελληνικό μεσοπόλεμο (1996), Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Τεχνολογική και οργανωτική πρωτοπορία 1950-2000 (2008), Financial markets and organiza-tional technologies. System architectures, practices and risks in the era of deregulation (2010), Handbook of European sociology (2014) (σε συνεργασία με τον Σωκράτη Κονιόρδο).

Σχετικές ομιλίες