Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παλινδρομήσεις της ατομικότητας. Για μια κοινωνιολογία των μεσαίων στρωμάτων στη Μεταπολίτευση

Παναγιωτόπουλος Παναγής

13 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1231
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας Κριτικές αναγνώσεις της μεταπολιτευτικής ατομικότητας του Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2017.

Στόχος του συμποσίου ήταν να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου κα ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυ­σης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.

Παλινδρομήσεις της ατομικότητας. Για μια κοινωνιολογία των μεσαίων στρωμάτων στη Μεταπολίτευση

Οι καθιερωμένες πολιτικο-επιστημονικές αντιλήψεις για τον «ελληνικό εαυτό» χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Εκείνη που τον θεωρεί αλλοτριωμένο από κάποιον άγριο καπιταλιστικό πολιτισμό και η άλλη που τον αντιλαμβάνεται ως πολιτισμικά δέσμιο της παράδοσης και της κοινότητας. Οι βιωμένες όμως μορφές που συναντάμε μέσα στην ευρύχωρη δημοκρατική μεσαία τάξη της Μεταπολίτευσης μας οδηγούν σε άλλα ερμηνευτικά κοινωνιολογικά μονοπάτια. Η πρώτη διαδρομή είναι αυτή στην οποία συναντάμε ποικίλα υβρίδια του παραδοσιακού με το σύγχρονο, συλλογικές δεσμεύσεις με ιδιωτικές αναζητήσεις, οργανικές ενότητες και αποκλίσεις. Η δεύτερη διαδρομή αποκαλύπτει ιστορικά κύματα εκσυγχρονισμού των κοινωνικών σχέσεων και ανάδειξης του ατόμου έναντι της συλλογικότητας και εξίσου ισχυρές οπισθοχωρήσεις και αντιστροφές αυτής της σχέσης.

Παναγιωτόπουλος Παναγής Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1971. Το 1993 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Το 1994 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην κοινωνιολογία από την École des Hautes Études en Sciences Sociales. Το 2000 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο «Κομμουνιστική ηθική: Γαλλία, Σοβιετική Ένωση, Ελλάδα» στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre υπό την επίβλεψη του Étienne Balibar. Από το 2000 μέχρι το 2007 υπηρέτησε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επιμελήθηκε (με τον Β. Βαμβακά) την έκθεση «GR80S. Η Ελλάδα του Ογδόντα» στην Τεχνόπολη (2017).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Το γεγονός. Βαναυσότητα, πόλεμος και πολιτική μετά την 11η Σεπτεμβρίου", (εκδ. Βιβλιόραμα, 2003) και "Τεχνολογικές καταστροφές και πολιτικές του κινδύνου. Παλινδρομήσεις του κοινωνικού εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, 1947-2000". Είναι συνεπιμελητής του συλλογικού τόμου "Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80. Κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό λεξικό", (εκδ. To Πέρασμα, 2010• εκδ. Επίκεντρο, 2014).

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς σε συλλογικούς τόμους.

Σχετικές ομιλίες