ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Βιοκλιματικός σχεδιασμός κατοικιών. Πρόληψη ή Μετασκευή;
 

Ομιλητής:

Μάντζιου Λένα
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

01/02/2012
 

Διάρκεια:

45:42
 

Εκδήλωση:

5ος κύκλος εισηγήσεων στη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική με τίτλο: "Ενεργειακός σχεδιασμός και κατασκευασμένα κτίρια"
 

Διοργανωτής:

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
 

Χώρος:

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
 

Κατηγορία:

Αρχιτεκτονική
 

Ετικέτες

βιοκλιματική αρχιτεκτονική
 
 
 
Ο άκρατος καταναλωτισμός συνάδει με την οικολογία  και την  “πράσινη αρχιτεκτονική”;

Η αρχιτέκτων και επίκουρη καθηγήτρια Λένα Μάντζιου θεωρεί ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας   και υποστηρίζει ότι η ποιότητα στην αρχιτεκτονική έχει βιοκλιματικό υπόβαθρο.

Επιχειρεί μια αναδρομή από τη Κνωσό έως το πρόσφατο παρελθόν, με στόχο την επισήμανση μακροβιότατων κτιριακών τύπων  και κατασκευαστικών πρακτικών, που εναρμονίζονται με το κλίμα και τον βίο των Ελλήνων.   Η αναφορά στο  παρελθόν χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για να προεκτείνει τη σκέψη των ακροατών πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, στο συσχετισμό των βιοκλιματικών παραμέτρων με την ποικιλότροπη ζωή.

Στη συνέχεια εστιάζει στις αρχές του ηλιακού σχεδιασμού και επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας ανάλογα με τον προσανατολισμό της όψης. 
Μέσα από την  αναλυτική παρουσίαση χαρακτηριστικών περιπτώσεων κατοικιών, αναδύεται το ενδιαφέρον  της   για την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του τόπου, ως ένα ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται να ενταχθεί το νέο κτίσμα. Τα χαρακτηριστικά του τόπου γίνονται πηγή έμπνευσης είτε για την αξιοποίηση πλεονεκτικών τοπογραφικών ιδιαιτεροτήτων είτε για την άμβλυνση των μειονεκτικών  παραμέτρων. Τα κτίσματα, ως ηλιοτρόπια στρέφονται προς τον ήλιο, πέρα από τη συλλογή θερμικής ενέργειας, για τη δημιουργία φωτεινών και ευχάριστων εσωτερικών χώρων.  Η εξωτερική σκίαση και ο διαμπερής αερισμός προσφέρουν θερμική άνεση στους ενοίκους κατά τη θερινή περίοδο.

Στο αρχικό ερώτημα της διάλεξης “πρόληψη ή μετασκευή;“  θεωρεί   ότι οι επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια είναι εφικτές, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, με ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα, μέσα όμως στους περιορισμούς που θέτει η υφιστάμενη κατασκευή και η οικονομική δυνατότητα.   Είναι υπέρμαχος της πρόληψης, υποστηρίζοντας ότι τα παθητικά βιοκλιματικά συστήματα είναι συστατικά της κεντρικής ιδέας του αρχιτεκτονήματος, για την παραγωγή ενός κελύφους φιλικού προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
 
 • Αρχιτέκτων-Μηχανικός, Επίκουρη Καθηγήτρια, Αρχιτεκτονική Σχολή, ΕΜΠ
  Η Λένα Μάνζιου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Είναι Διδάκτωρ  Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με θέμα   διδακτορικής  διατριβής: «Μουσείο Τέχνης. Προσδιορισμός των αρχιτεκτονικών μεταβλητών που επηρεάζουν την προετοιμασία του θεατή για την επικοινωνία με το έργο τέχνης».
   
  Από το 1985 έως σήμερα διατηρεί  αρχιτεκτονικό γραφείο  στην Αθήνα.

  Ερευνητικά δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε θέματα βιοκλιματικού σχεδιασμού και  εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια,  βιωσιμότητας της πολιτιστικής – αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ένταξης πολιτιστικών κτηρίων στην πόλη, έκθεσης έργων τέχνης σε ιστορικά κτήρια ή σε σύγχρονα μουσεία.

  Στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης της ενέργειας έχει λάβει δυο βραβεία [1999 Α’ βραβείο – Βραβείο Α. Τρίτση, Τύπος οικολογικής κατοικίας, κλιματική ζώνη Β,  1999  Βραβείο Α. Τρίτση – 1 από τα 7 ισότιμα βραβεία εφαρμοσμένης κατοικίας, ( για το κτίριο «Εξοχική κατοικία στην ορεινή Δωρίδα»)], και έχει επιμεληθεί τον τόμο 340 σελ με τίτλο «Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα», εκδ. ΕΡΓΟΝ IV,  2009, ISBN: 978-960-98216-2-9.

  Έργα της έχουν δημοσιευθεί, έχουν διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχουν παρουσιασθεί σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής.