ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η Μεταρρύθμιση και η Ορθόδοξη Εκκλησία
 

Ομιλητές:

Κιτρομηλίδης Πασχάλης ,
Ζουμπουλάκης Σταύρος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

09/10/2017
 

Διάρκεια:

65:09
 

Εκδήλωση:

Σειρά διαλέξεων: 500 χρόνια από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λούθηρου
 

Διοργανωτής:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
 

Χώρος:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 

Κατηγορία:

Θρησκεία
 

Ετικέτες

θρησκευτική Μεταρρύθμιση , Λούθηρος , Καθολική Εκκλησία , Ορθόδοξη Εκκλησία
 
 
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου, το Megaron Plus υποδέχθηκε τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, ο οποίος παρουσίασε δύο ομιλίες στις 2 και 9 Οκτωβρίου με θέμα αυτό το κομβικό γεγονός της θρησκευτικής αλλά και πολιτικής μας ιστορίας. Η πρώτη διάλεξη (η οποία έχει ήδη αναρτηθεί στο Blod και θα την βρείτε εδώ) αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές συνδηλώσεις και συνέπειες της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που προέκυψε από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λουθήρου, ενώ η δεύτερη (η οποία δημοσιεύεται εδώ) παρουσιάζει τις επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης, η οποία διέσπασε την Εκκλησία της Δύσεως, στον κόσμο της Ορθόδοξης Ανατολής.
 
Τη συζήτηση στη δεύτερη διάλεξη συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
 
 
Ι. Η θρησκευτική Μεταρρύθμιση και οι πολιτικές της συνδηλώσεις
 
ΙΙ. Η Μεταρρύθμιση και η Ορθόδοξη Εκκλησία
 
Οι δύο διαλέξεις αποσκοπούν να παρουσιάσουν τα θεμελιώδη πνευματικά αιτήματα που έθεσε η θρησκευτική Μεταρρύθμιση με αφετηρία την ανάρτηση στις 31 Οκτωβρίου 1517 στη θύρα του καθεδρικού ναού της Βιτεμβέργης στη Γερμανία των 95 θέσεων με τις οποίες ο μοναχός του Τάγματος των Αυγουστινιανών Μαρτίνος Λούθηρος επέκρινε την πώληση των αφέσεων των αμαρτιών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η ενέργεια αυτή έθεσε σε κίνηση διαδικασίες εκκλησιαστικών και θρησκευτικών ζυμώσεων και συγκρούσεων με κοσμοϊστορικές συνέπειες. Τα ζητήματα που ανέκυψαν δεν υπήρξαν μόνο θρησκευτικά. Είχαν συγχρόνως και βαθιές πολιτικές συνέπειες. Η πρώτη διάλεξη αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές συνδηλώσεις και συνέπειες της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που προέκυψε τελικά από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λουθήρου. Η δεύτερη διάλεξη παρουσιάζει τις επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης, που διέσπασε την Εκκλησία της Δύσεως, στον κόσμο της Ορθόδοξης Ανατολής.
 
  • Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία των Πολιτικών Θεωριών από το 1980 έως το 2016. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νεότερη ιστορία στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard (1979). Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011) και από το 1980 διευθύνει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Διετέλεσε επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Harvard University Center for Renaissance Studies Villa I Tatti στη Φλωρεντία, Fernand Braudel Senior Fellow στο European University Institute, Directeur d’Études invité στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και Visiting Fellow στα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1996), Ιώσηπος Μοισιόδαξ. Οι συντεταγμένες της βαλκανικής σκέψης τον δέκατο όγδοο αιώνα, δεύτερη  έκδοση (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2004), Νεότερη Πολιτική Θεωρία, έκτη έκδοση (Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2016) και πολλές ξενόγλωσσες εκδόσεις σε κορυφαίους ακαδημαϊκούς εκδοτικούς οίκους.

  • Φιλόλογος, Συγγραφέας, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας
    O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε για πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία. Από το 2008 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του βιβλικού Ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Πρόσφατα έργα του: Χριστιανοί στον δημόσιο χώρο (2010), Ανίερη συγκυβέρνηση (2011), Η αδελφή μου (2012), Χρυσή Αυγή και Εκκλησία (2013), Ποιος Θεός και ποιος άνθρωπος (2013), Χριστιανισμός της χαράς (2015), Υπό το φως του μυθιστορήματος (2015), Ο στεναγμός των πενήτων (2016), Για το σχολείο (2017).