Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αναγνώριση και δικτύωση μουσείων: Καλές πρακτικές

Ψάρρα Άννυ

29 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 09:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 421
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου η δεύτερη ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Αναγνώριση μουσείων: Ο λόγος στα μουσεία για τα μουσεία», με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους εφαρμογής του συστήματος αναγνώρισης μουσείων κατά το άρθρο 45 του Ν. 3028/2002 (ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ/93783/1682/30-9-2011 Υ.Α., ΦΕΚ 2385/Β′/ 26.10.2011). 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποτίμηση του συστήματος αναγνώρισης (πιστοποίησης) μουσείων κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, καθώς και η ενημέρωση των επαγγελματιών των μουσείων σχετικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως προς το θέμα.

Η καθιέρωση ενός συστήματος αναγνώρισης και στη χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές παράδειγμα, αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χάραξη της κρατικής μουσειακής πολιτικής. Ο τίτλος του «αναγνωρισμένου από το κράτος μουσείου» απονέμεται σε όσα μουσεία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που αναγράφονται λεπτομερώς στην προαναφερομένη Υπουργική Απόφαση.

Αναγνώριση και δικτύωση μουσείων - Καλές πρακτικές
 

Ο κοινωνικός ρόλος του μουσείου στην σύγχρονη εποχή, η συμβολή του στην προώθηση και παραγωγή πολιτισμού, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις  μιας διαρκώς εξελισσόμενης κοινωνίας, δημιουργούν την ανάγκη της  συλλογικής δράσης ως απάντηση στους οικονομικούς περιορισμούς αλλά και στην μείωση του ανθρώπινου δυναμικού που καλύπτει βασικές ανάγκες λειτουργίας των μουσείων.
 

Ο 'Καλλικρατικός' Δήμος επέφερε μια σειρά από διοικητικές αλλαγές, με αποτέλεσμα πινακοθήκες και μουσεία να χάσουν την αυτοτέλειά τους λειτουργώντας μέσα σε έναν δύσκαμπτο γραφειοκρατικό οργανισμό.
 

Η περιφερειακή ανασυγκρότηση της πολιτιστικής μας πολιτικής αποτελεί πλέον αναγκαιότητα μέσα από την στρατηγική της δικτύωσης και συλλογικής συνεργασίας.
 

Η δημιουργία δικτύων ανά περιφέρεια της χώρας, με στόχο την αλληλεπίδραση και συνεργασία είναι επιβεβλημένη, για την ανάδειξη και διάχυση του πολιτιστικού αποθέματος της κάθε περιοχής.
 

Η πολιτιστική αποκέντρωση είναι το ζητούμενο σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
 

Η αναγνώριση των μουσείων είναι ένα πρώτο θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ψάρρα Άννυ Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Αντιπρόεδρος Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείο Γ. Ι .Κατσίγρα.

Σπούδασε Αρχιτεκτονικό σχέδιο και ψηφιδογραφία. Εργάστηκε στο ΤΕΙ Λάρισας.

Πρόεδρος του συλλόγου φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Λάρισας.

Σχετικές ομιλίες