ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Βήμα στον Jean-Pierre Siméon
 

Ομιλητές:

Siméon Jean-Pierre ,
Γιανναράς Σπύρος ,
Θεοδώρου Έφη
 

Γλώσσα:

Γαλλική, Ελληνική
 

Ημερομηνία:

03/10/2017
 

Διάρκεια:

99:49
 

Εκδήλωση:

Κύκλος εκδηλώσεων "Λέξεις επί σκηνής"
 

Διοργανωτής:

Γαλλικό Ινστιτούτο
 

Χώρος:

Γαλλικό Ινστιτούτο
 

Κατηγορία:

Τέχνες / Πολιτισμός
 

Ετικέτες

θέατρο , ποιητικός λόγος
 
 
 
Φέτος το φθινόπωρο ο κύκλος «Λέξεις επί σκηνής» τιμά ποιητές και δραματουργούς. Η πρώτη βραδιά του κύκλου είχε ως οικοδεσπότη τον Jean-Pierre Siméon.
 
Jean-Pierre Siméon
 
Ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός, κριτικός, ο Jean-Pierre Siméon είναι ένθερμος μαχητής του ποιητικού λόγου. Ιδρύει το 1986 τη «Εβδομάδα της Ποίησης» στην Clermont-Ferrand και διευθύνει την «Άνοιξη των Ποιητών» από το 2001.
 
Παρακινημένος από τη φιλοσοφία ενός θεάτρου που είναι στην ουσία του ποιητικό, ο Jean-Pierre Siméon λυπάται που η ποίηση απουσιάζει από τη σκηνή. Ωστόσο το 2009 έλεγε:
 
«Το θέατρο είναι σήμερα το μόνο μέρος όπου μαζευόμαστε για να ακούσουμε ένα ποίημα». Αν το θέατρο είναι στην ουσία του ποιητικό, είναι τότε και βαθιά πολιτικό. Η ποίηση ως όχημα, αυτό ακριβώς «το προσπέρασμα του πολιτικού προς το εσωτερικό μυστήριο» για το οποίο κάνει λόγο ο Laurent Terzieff σχετικά με το θεατρικό έργο Φιλοκτήτης του J.-P. Siméon, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή και εμπνευσμένο από το άγαλμα του Giacometti L’homme qui chavire.
(Πηγή: L’Atelier de l’écrivain, J.-P. Siméon)
 
Συντονισμός συζήτησης: Σπύρος Γιανναράς
 
Αναγνώσεις: Έφη Θεοδώρου
 
 • Ποιητής, Δραματουργός
  Ο Jean-Pierre Siméon είναι ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός και κριτικός. Ιδρύει το 1986 τη «Εβδομάδα της Ποίησης» στην Clermont-Ferrand και διευθύνει την «Άνοιξη των Ποιητών» από το 2001.
 • Συγγραφέας
  Ο Σπύρος Γιανναράς γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και θεωρία της λογοτεχνίας στο Παρίσι. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στην εφημερίδα Καθημερινή γράφοντας κείμενα (κυρίως για το βιβλίο, τη φωτογραφία και τα εικαστικά) και παίρνοντας συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Έχει συνεργαστεί με αρκετά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως η "Νέα Εστία", το "Εντευκτήριο", η "Ευθύνη", το "Φρέαρ", "L'atelier du roman" κ.ά., δημοσιεύοντας κυρίως βιβλιοκριτικές και διηγήματα. 
   
  Ασχολείται με την κριτική βιβλίου και τη μετάφραση.
   
  Έχει μεταφράσει Pierre Assouline, Paul Auster, Laurent Mauvignier, Michel Houellebecq.
 • Σκηνοθέτις
  Η Έφη Θεοδώρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στη Γαλλία (Censier – Paris III). Έχει διατελέσει αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου.