ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η θρησκευτική Μεταρρύθμιση και οι πολιτικές της συνδηλώσεις
 

Ομιλητές:

Κιτρομηλίδης Πασχάλης ,
Σούρλας Παύλος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

02/10/2017
 

Διάρκεια:

64:27
 

Εκδήλωση:

Σειρά διαλέξεων: 500 χρόνια από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λούθηρου
 

Διοργανωτής:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
 

Χώρος:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 

Κατηγορίες:

Θρησκεία , Πολιτική
 

Ετικέτες

θρησκευτική Μεταρρύθμιση , Λούθηρος , 95 θέσεις του Λούθηρου
 
 
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου, το Megaron Plus υποδέχεται τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, ο οποίος θα παρουσιάσει δύο ομιλίες στις 2 και 9 Οκτωβρίου με θέμα αυτό το κομβικό γεγονός της θρησκευτικής αλλά και πολιτικής μας ιστορίας. Η πρώτη διάλεξη αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές συνδηλώσεις και συνέπειες της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που προέκυψε από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λουθήρου, ενώ η δεύτερη παρουσιάζει τις επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης, η οποία διέσπασε την Εκκλησία της Δύσεως, στον κόσμο της Ορθόδοξης Ανατολής.
 
Τη συζήτηση στην πρώτη διάλεξη συντονίζει ο Παύλος Σούρλας, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 

Ι. Η θρησκευτική Μεταρρύθμιση και οι πολιτικές της συνδηλώσεις
 
ΙΙ. Η Μεταρρύθμιση και η Ορθόδοξη Εκκλησία
 
Οι δύο διαλέξεις αποσκοπούν να παρουσιάσουν τα θεμελιώδη πνευματικά αιτήματα που έθεσε η θρησκευτική Μεταρρύθμιση με αφετηρία την ανάρτηση στις 31 Οκτωβρίου 1517 στη θύρα του καθεδρικού ναού της Βιτεμβέργης στη Γερμανία των 95 θέσεων με τις οποίες ο μοναχός του Τάγματος των Αυγουστινιανών Μαρτίνος Λούθηρος επέκρινε την πώληση των αφέσεων των αμαρτιών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η ενέργεια αυτή έθεσε σε κίνηση διαδικασίες εκκλησιαστικών και θρησκευτικών ζυμώσεων και συγκρούσεων με κοσμοϊστορικές συνέπειες. Τα ζητήματα που ανέκυψαν δεν υπήρξαν μόνο θρησκευτικά. Είχαν συγχρόνως και βαθιές πολιτικές συνέπειες. Η πρώτη διάλεξη αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές συνδηλώσεις και συνέπειες της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που προέκυψε τελικά από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λουθήρου. Η δεύτερη διάλεξη παρουσιάζει τις επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης, που διέσπασε την Εκκλησία της Δύσεως, στον κόσμο της Ορθόδοξης Ανατολής.

 
  • Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία των Πολιτικών Θεωριών από το 1980 έως το 2016. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νεότερη ιστορία στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard (1979). Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011) και από το 1980 διευθύνει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Διετέλεσε επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Harvard University Center for Renaissance Studies Villa I Tatti στη Φλωρεντία, Fernand Braudel Senior Fellow στο European University Institute, Directeur d’Études invité στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και Visiting Fellow στα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1996), Ιώσηπος Μοισιόδαξ. Οι συντεταγμένες της βαλκανικής σκέψης τον δέκατο όγδοο αιώνα, δεύτερη  έκδοση (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2004), Νεότερη Πολιτική Θεωρία, έκτη έκδοση (Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2016) και πολλές ξενόγλωσσες εκδόσεις σε κορυφαίους ακαδημαϊκούς εκδοτικούς οίκους.

  • Ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, ΕΚΠΑ
    Ο Παύλος Σούρλας γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1945. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότρoφoς τoυ Iδρύματoς Alexander von Humboldt. Υφηγητής της Φιλοσοφίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1982 και καθηγητής από το 1990, είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής. Εξακολουθεί να διδάσκει σε μεταπτυχιακό επίπεδο φιλοσοφία του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ηθική και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Έχει δημoσιεύσει βιβλία και πoλυάριθμα άρθρα σε επιστημoνικά περιoδικά και συλλoγικoύς τόμoυς σε θέματα ιδιωτικoύ δικαίoυ, φιλoσoφίας και μεθoδoλoγίας τoυ δικαίoυ, ηθικής θεωρίας και πoλιτικής φιλoσoφίας.