ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η Δημοσιογραφία υπό αμφισβήτηση. Πώς μπορεί η δημοσιογραφία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού;
 

Ομιλητές:

Schmemann Serge ,
Faigle Philip ,
Wilson Simon ,
Antoine Prune ,
Τέλλογλου Τάσος ,
Μακρή Ελίνα ,
Grzeszyk Tabea
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

12/09/2017
 

Διάρκεια:

88:02
 

Εκδήλωση:

Η Δημοσιογραφία υπό αμφισβήτηση. Πώς μπορεί η δημοσιογραφία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού;
 

Διοργανωτής:

Oikomedia, Hostwriter
 

Χώρος:

Impact Hub Athens
 

Κατηγορία:

Επικοινωνία
 

Ετικέτες

ΜΜΕ , τύπος , δημοσιογράφοι , δημοσιογραφία , διαπλοκή , διαφθορά , προπαγάνδα , κοινωνικά δίκτυα
 
 
 
Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Impact Hub στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα: “Η Δημοσιογραφία Υπό Αμφισβήτηση, πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού”. Η πρωτοβουλία ανήκει στα ηλεκτρονικά επαγγελματικά δίκτυα δημοσιογράφων Oikomedia και Hostwriter.
 
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα με πρωτοβουλία της εφημερίδας New York Times, με τη συνεργασία του Ταμείου του ΟΗΕ για τη Δημοκρατία (UNDEF) και του Δήμου Αθηναίων.
 
Σκοπός της εκδήλωσης, είναι η εξέταση των λόγων απαξίωσης της δράσης των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ από την Κοινωνία και η αναζήτηση λύσεων.
 
"Διαπλεκόμενοι... Διεφθαρμένοι... Προπαγάνδα... 
Υπεύθυνοι για τις ψευδείς ειδήσεις"
 
Ποτέ άλλοτε ο Τύπος δεν έχει αντιμετωπιστεί με τόση καχυποψία από την Κοινωνία και περιγραφεί με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Παράλληλα, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, σάρωσε το παραδοσιακό οικονομικό μοντέλο των ΜΜΕ, ενώ οι νέες Πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται να αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την επίσκεψη του αναγνώστη στην πρώτη σελίδα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.
 
Οι προτιμήσεις των "φίλων" και οι αλγόριθμοι, αντικαθιστούν την επιλογή μας να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τη "ματιά" των μέσων ενημέρωσης.
 
Πότε η λήψη θέσης από το δημοσιογράφο είναι απαραίτητη και πότε βλάπτει την αξιοπιστία του;
 
Ομιλητές:
Serge Schmemann,,Δημοσιογράφος, μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times
 
Jochen Wegner, Αρχιστυντάκτης ηλεκτρονικής έκδοσης της Die Zeit (Zeit Online) 
 
Simon Wilson, Eπικεφαλής του γραφείου του BBC News στις Βρυξέλλες
 
Prune Antoine, Ανεξάρτητη δημοσιογράφος, Ανταποκρίτρια του L’Obs στη Γερμανία
 
Tάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος, ΣΚΑΙ και Καθημερινή
 
Την εκδήλωση συντονίζουν: 
Ελίνα Μακρή,  Δημοσιογράφος και συνιδρύτρια Oikomedia
 
Tabea Grzeszyk, Δημοσιογράφος και συνιδρύτρια Hostwriter.
 
 • Δημοσιογράφος, μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times
  Ο Serge Schmemann, είναι μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times και μία από τις κεντρικές μορφές της αμερικανικής εφημερίδας. Το 1991, κέρδισε το βραβείο Pulitzer (Pulitzer Prize for International Reporting) για το ρεπορτάζ του σχετικά με τη Γερμανική επανένωνση, βραβείο που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή για έναν δημοσιογράφο στην Αμερική. Το 2003, κέρδισε το βραβείο Emmy (Outstanding Individual Achievement in a Craft: Writing) για το ντοκιμαντέρ του Discovery Channel, Mortal Enemies. Στο παρελθόν έχει εργαστεί και για το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.
 • Δημοσιογράφος, ZEIT ONLINE
  Ο Philip Faigle έγινε μέλος της ZEIT ONLINE το 2007. Έχει εργαστεί στην ερευνητική ομάδα της εφημερίδας και ηγείται του εγχειρήματος #D17 που στοχεύει στην «εξήγηση της Γερμανίας στους Γερμανούς» κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών το 2017. Ο Philip Faigle αναπτύσσει και συντονίζει έρευνες τόσο για την έντυπη DIE ZEIT όσο και για τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, ZEIT ONLINE. Οι ιστορίες και οι συνεντεύξεις του έχουν βραβευτεί με το βραβείο Holtzbrinck για τη δημοσιογραφία που καλύπτει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, το Βραβείο Ernst-Schneider, καθώς και το German Reporter’s Prize.
 • Ανταποκριτής του BBC News στις Βρυξέλλες
  Ο Simon Wilson, είναι επικεφαλής του γραφείου του BBC News στις Βρυξέλλες και υπεύθυνος για άλλα τμήματα του BBC που ασχολούνται με ευρωπαϊκά θέματα όπως το γραφείο του Βερολίνου, του Παρισιού και της Ρώμης. Δουλεύει στο δημοσιογραφικό οργανισμό για πάνω από 20 χρόνια, κυρίως για τις ξένες ανταποκρίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Υπήρξε επικεφαλής του γραφείου του BBC στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ όπου από το 2001 και για έξι χρόνια κάλυψε τον πόλεμο στο Ιράκ, τις διαμάχες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, καθώς και όλες τις εξελίξεις που οδήγησαν στην Αραβική Άνοιξη. Μεταξύ 2007/2008 υπήρξε υπότροφος του Nieman Journalism Lab στο Πανεπιστήμιο Harvard, ενός πρωτοπόρου ινστιτούτου που καταπιάνεται με τις εξελίξεις, τα προβλήματα και το μέλλον της δημοσιογραφίας.
 • Δημοσιογράφος
  H Prune Antoine είναι ανεξάρτητη Γαλλίδα δημοσιογράφος. Από το 2008, έχει έδρα το Βερολίνο. Οι ιστορίες της αποτυπώνουν κυρίως τις καταστροφές και τις αντιφάσεις του μετα-σοβιετικού χώρου και έχουν δημοσιευτεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης όπως Geo, Media, Le Monde, Vice, Arte, Elle. Εργάζεται ως ανταποκρίτρια του L'Obs στη Γερμανία. Για τις ερευνές της, της έχουν απονεμηθεί τα βραβεία: Prix Philippe Chaffanjon du journalisme multimedia, δύο φορές το Prix Louise Weiss du journalime européen και είχε επιλεχθεί για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου. Το πρώτο της βιβλίο "La Fille & Le Moudjhidine" δημοσιεύτηκε στη Γαλλία το 2015.
 • Δημοσιογράφος
  Ο Tάσος Τέλλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε στη Nομική Σχολή Αθηνών. Δούλεψε στην εφημερίδα "Πρώτη" ώς το 1989. Από το 1990 ώς το 1997 ήταν ανταποκριτής της "Καθημερινής" στη Γερμανία και από το 1993 ώς το 2000 ανταποκριτής στη Γερμανία και στα Bαλκάνια για το Mega Channel. Υπήρξε συνεργάτης του "Βήματος". Σήμερα, εργάζεται για την Καθημερινή, το ΣΚΑΙ και το inside story. Την τηλεοπτική περίοδο 2007-2008 του απονεμήθηκε το βραβείο Καλύτερου Δημοσιογραφικού Ρεπορτάζ της Χρονιάς, στα Τηλεοπτικά Βραβεία «Πρόσωπα», για την έρευνα του για το σκάνδαλο Siemens.
 • Δημοσιογράφος
  Η Ελίνα Μακρή είναι δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Έχει σπουδάσει Νομική στη Γαλλία και Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Είναι συνιδρύτρια της oikomedia.com, ενός παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου για επαγγελματίες από τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.
   
  Το 2014, μαζί με την τεχνολογική εταιρία SciFY, ίδρυσαν το C.A.R.L. (Computer Assisted Reporting Laboratory), ένα εργαστήριο με κύρια δραστηριότητα τη δημιουργία ενός ψηφιακού οπλοστασίου, χρήσιμου για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την αναζήτηση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων αλλά και γενικότερα με το Computational Reporting. Ακόμα, ιδρύσε το βραβείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για Νέους, με σκοπό να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει τους νέους επαγγελματίες που εργάζονται για το κοινό, δημόσιο συμφέρον, ερευνούν και εποπτεύουν το έργο και τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νομικών και φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο των δράσεων τους.
   
  Τον Μάιο του 2012, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο Charlemagne Youth Prize για το πρωτότυπο δημοσιογραφικό εγχείρημα “Europe on the Ground”.
   
  Σήμερα, εργάζεται ως δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Ειδικεύεται στη Δημοσιογραφία Δεδομένων και το Διεθνές ρεπορτάζ. 
   
  Αναγνωρίζοντας τα κενά στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ και εμπνεόμενη από το ακαδημαϊκό debate "Did the West Make Newspapers, or Did Newspapers Make the West?" ψάχνει πρακτικούς τρόπους για να καλλιεργήσει στα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης, μία ευρωπαϊκή συντακτική γραμμή και ένα μέσο ενημέρωσης που δε θα είναι ελληνικό, γαλλικό, ιταλικό, γερμανικό κτλ, αλλά πρώτα ευρωπαϊκό.
 • Δημοσιογράφος και συνιδρύτρια Hostwriter
  H Tabea Grzeszyk είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος της τηλεόρασης & του ραδιοφώνου με έδρα το Βερολίνο. Είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια του hostwriter.org, ενός παγκόσμιου δικτύου για δημοσιογράφους, μπλόγκερ και κινηματογραφιστές. Από το 2014 πάνω από 2.000 δημοσιογράφοι από 110 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία για την παροχή συμβουλών, συνδημιουργίας άρθρων και φιλοξενία. H Tabea Grzeszyk είναι απόφοιτος του Vocer Innovation Medialab και Middle East Fellow (Bυρρητός, Λίβανος /2013). Διδάσκει International και Online Journalism στο Hannover University of Applied Sciences and Arts.