ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Αξιοποιώντας ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα
 

Ομιλητής:

Πετάσης Γιώργος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

12/07/2017
 

Διάρκεια:

42:49
 

Εκδήλωση:

52ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
 

Διοργανωτής:

ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
 

Χώρος:

ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
 

Κατηγορία:

Πληροφορική
 

Ετικέτες

Θερινό Σχολείο 2017 , ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα , καινοτομία , διαφάνεια , διαφθορά
 
 
 
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 3 έως 14 Ιουλίου 2017 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.
 
Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
 • Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
 • Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
 • Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
 • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
 • Επιστήμες Ζωής
 • Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά
 
Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού  και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.
 
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μία Ημερίδα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης - Eurαxess - Marie-Currie, καθώς και τις επιστημονικές διαλέξεις του 5th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation (plenary sessions).

Περίληψη της ομιλίας

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στην διαθεσιμότητα ανοικτών δεδομένων που σχετίζονται με διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής και την λειτουργία των κυβερνήσεων. Η υπόσχεση που δίνουν τα ανοικτά κυβερνητικά δεδομένα βρίσκεται στην δυνατότητα τους να προωθήσουν την καινοτομία, να παράσχουν καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερα χρήματα, να βελτιώσουν τον σχεδιασμό και την λήψη αποφάσεων, να αυξήσουν την διαφάνεια και να μειώσουν την διαφθορά. Για να εκπληρωθεί όμως αυτή η υπόσχεση και να γίνει πράξη η προοπτική για την καινοτομία, πρέπει τα δεδομένα να μετατραπούν σε γνώση, να «αναγνώσουμε» τις «ιστορίες» που κρύβονται μέσα στα δεδομένα. Αν και τα εμπόδια για μια τέτοια ανάγνωση είναι αρκετά, από τον όγκο της πληροφορίας μέχρι την ετερογένεια της, τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια κατανόησης των δεδομένων και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
 
Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα του ευρωπαϊκού έργου «YourDataStories», το οποίο παρέχει εργαλεία ανάλυσης ανοιχτών κυβερνητικών δεδομένων, βοηθώντας μια ευρεία γκάμα χρηστών, από δημόσιους λειτουργούς και επαγγελματίες μέχρι δημοσιογράφους και πολίτες, να κατανοήσουν τα δεδομένα και να αποκαλύψουν τις ιστορίες που αυτά μπορούν να πουν.

 
 • Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
  Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Γεώργιου Πετάση περιλαμβάνουν την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, την μηχανική μάθηση, την αυτοματοποιημένη ανάπτυξη γλωσσικών πόρων, την εκμάθηση οντολογιών και την ανάπτυξη υποδομών/πλατφορμών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. Είναι ο δημιουργός της πλατφόρμας επεξεργασίας φυσικής γλώσσας «Έλλογον».
   
  Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ είναι και ο ιδρυτής της εταιρίας «Intellitech», η οποία ειδικεύεται στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Τέλος έχει διατελέσει κριτής σε διεθνή περιοδικά και μέλος επιτροπών προγράμματος διεθνών συνεδρίων.
   
  Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην μηχανική μάθηση για την επεξεργασία φυσικής γλώσσας από το τμήμα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
   
  Έχει εργαστεί σαν συνεργαζόμενος ερευνητής σε περισσότερα από 15 εθνικά και ευρωπαϊκά έργα, ενώ αποτελέσματα του ερευνητικού του έργου έχουν καταγράφει σε περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά βιβλία, περιοδικά, και πρακτικά συνεδρίων, οι οποίες έχουν δεχθεί πλήθος ετεροαναφορών.