Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προσδιορισμός της θέσης άγνωστης πηγής ατμοσφαιρικών ρύπων με τη χρηση τεχνολογίας Μεγάλων Δεδομένων (Big Data)

Κλαμπάνος Ηρακλής, Ανδρονόπουλος Σπύρος

11 Ιουλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 41:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 508
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 3 έως 14 Ιουλίου 2017 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.
 

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
  • Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
  • Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
  • Επιστήμες Ζωής
  • Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού  και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μία Ημερίδα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης - Eurαxess - Marie-Currie, καθώς και τις επιστημονικές διαλέξεις του 5th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation (plenary sessions).

Περίληψη της ομιλίας

Στον τομέα της ατμοσφαιρικής μοντελοποίησης και την εφαρμογή της στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, ο προσδιορισμός της τοποθεσίας άγνωστης πηγής βάσει μετρήσεων έκλυσης επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα αποτελεί ένα πολύπλοκο πρόβλημα μεγάλης σημασίας. Η εφαρμογή τέτοιων αντίστροφων ατμοσφαιρικών μοντέλων είναι πολύπλοκη, αφού απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, ενώ μπορεί να είναι και χρονοβόρα. Σε αυτή την ομιλία θα εισάγουμε τις αρχές της αντίστροφης ατμοσφαιρικής μοντελοποίησης και τη σημασία της στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε μία εναλλακτική προσέγγιση βασισμένη στην επεξεργασία μεγάλων καιρικών δεδομένων, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά τα πρώτα στάδια ανίχνευσης επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα. Θα παρουσιάσουμε αλγορίθμους βαθιάς μάθησης, την εφαρμογή και την αξιολόγησή τους, και θα συζητήσουμε μελλοντικές ενέργειες και πιθανές βελτιώσεις.

Κλαμπάνος Ηρακλής Αναπληρωτής Ερευνητής, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Ηρακλής Κλαμπάνος είναι Αναπληρωτής Ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Εργάστηκε για τα Πανεπιστήμια της Γλασκόβης και του Εδιμβούργου σε βιομηχανικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, το τελευταίο από τα οποία ήταν το VERCE.

Ανδρονόπουλος Σπύρος Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Σχετικές ομιλίες