Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

130 Χρόνια Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Μητέρα–Τροφός της Ελληνικής Τεχνολογίας

Γκόλιας Ιωάννης, Ανδρεαδάκης Νίκος, Μπαρδάκης Βασίλης, Κουτσογιάννης Δημήτρης, Τάσιος Θεοδόσης, Ξανθόπουλος Θέμης, Λαζαρίδης Λάζαρος, Τρουφάκου Βασιλική, Τσαπέκης Ιωάννης, Τραβασάρου Θάλεια, Νικολάου Σίσσυ, Τσεμπελής Γιώργος, Δαφέρμος Κώστας

2 Ιουλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 141:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4210
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου είναι η πρώτη σχολή μηχανικών στην ιστορία της χώρας. Η ίδρυσή της το 1887 σηματοδοτεί τη μετεξέλιξη του Πολυτεχνείου από σχολείο τεχνιτών σε ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Στα πρώτα χρόνια της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Πολυτεχνείου αποτελεί τη μόνη ανώτατη σχολή του που στη συνέχεια (1914- 17, 1928-32), με τις θεσμικές πρωτοβουλίες των μελών της (Άγγελου Γκίνη, Νίκου Κιτσίκη και Δημήτρη Λαμπαδάριου), γίνεται η μητέρα – τροφός των άλλων σχολών του. Οι απόφοιτοί της θα αναπτύξουν υψηλού επιπέδου τεχνολογία στον τομέα των κατασκευών και των υποδομών στην Ελλάδα με παρουσία και στο εξωτερικό. Στη διάρκεια των 130 ετών λειτουργίας της, η Σχολή ενισχύει τη διεθνή παρουσία της, επεκτεινόμενη και στον ερευνητικό τομέα, και σήμερα είναι η μόνη από όλες τις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας που περιλαμβάνεται στις 50 πρώτες σχολές σε κατάλογο παγκόσμιας κατάταξης ανά αντικείμενο.
 
Φέτος, η Σχολή συμπλήρωσε 130 χρόνια λειτουργίας της και γιόρτασε τα γενέθλιά της την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017 στο Μουσείο Ακρόπολης. Ο εορτασμός, που εντάχθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου των 180 χρόνων του ΕΜΠ, πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο του Μουσείου κατάμεστο από μέλη, φοιτητές, απόφοιτους και φίλους της Σχολής και του ΕΜΠ.
 
Στον εορτασμό απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Ανδρεδάκης και ο Πρόεδρος του ΣΠΜΕ Βασίλης Μπαρδάκης. Μετά την εισαγωγή που έκανε ο Κοσμήτορας της Σχολής Δημήτρης Κουτσογιάννης, μίλησαν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, όλοι απόφοιτοι ή φοιτητές της Σχολής: ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής και π. Κοσμήτορας της Σχολής, ο Θέμης Ξανθόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής π. Πρόεδρος της Σχολής και π. Πρύτανης ΕΜΠ, ο Λάζαρος Λαζαρίδης, Μελετητής Υδραυλικών Έργων, η Θάλεια Τραβασάρου, Principal Engineer & Vice President στην εταιρεία Fugro, η Σίσσυ Νικολάου, Principal Engineer και Fellow Αντισεισμικής Τεχνολογίας της εταιρείας WSP, ο Γιώργος Τσεμπελής, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Michigan, ο Κώστας Δαφέρμος, Καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Brown (Nobert Wiener Prize, 2016), ο Ιωάννης Τσαπέκης, αριστούχος φοιτητής της Σχολής και η Βασιλική Τρουφάκου, φοιτήτρια της Σχολής και ηθοποιός.
 
Η γιορτή συνέπεσε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κατάταξης Shanghai Ranking του 2017 που δίνει τη Σχολή στην έβδομη θέση παγκοσμίως.

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού θα συνεχιστούν με την έκδοση αναμνηστικού Τόμου για τη συμβολή της Σχολής στις υποδομές της χώρας, τη συγγραφή της ιστορίας της Σχολής και των καθηγητών της, την τιμητική ονομασία δύο κτηρίων της Σχολής σε ανάμνηση δυο παλιών καθηγητών της (Νίκου Κιτσίκη και Παύλου Σαντορίνη) και τη δημιουργία Συνδέσμου αποφοίτων και φίλων της Σχολής με στόχο τη μονιμότερη συνεργασία επ’ ωφελεία της Σχολής και των ανθρώπων της.

Γκόλιας Ιωάννης Διοικητής Ιδρύματος Ευγενίδου - τ. Πρύτανης ΕΜΠ

Ο Ιωάννης Γκόλιας κατέχει Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού, (ΕΜΠ, 1977), Master of Science (M.Sc.) και Diploma of Imperial College στα Συγκοινωνιακά, Imperial College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, 1978 και Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) στα Συγκοινωνιακά, University College London, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, 1981.

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, της American Society of Civil Engineers, του World Conference on Transport Research Society και της Οδικής Ομοσπονδίας της Ελλάδος.

Ανδρεαδάκης Νίκος Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)
Μπαρδάκης Βασίλης Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ)

Ο Βασίλειος Μπαρδάκης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Παν. Πατρών, ΜΔΕ ΕΜΠ Δομοστατικός & μελετητής Γ’ τάξεως στο Μητρώο Δημοσίων Έργων, είναι διαχειριστής του γραφείο μελετών ΕΜΠΛΕΚΤΟΝ Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε., ειδικός σε θέματα σύγχρονων Ενισχύσεων δομημάτων υψηλής σπουδαιότητας (εισηγητής σχετικών σεμιναρίων ΣΠΜΕ, ΤΕΕ, ΟΑΣΠ), με 17 έτη εμπειρία στις στατικές μελέτες και συμμετοχή σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια (με κριτές). Ενδεικτικά αναφέρονται: για γέφυρες Bardakis & Fardis (2010 α & β, Bull. of Earthquake Eng.), για ενισχύσεις Bardakis &Tassios (2006 2nd fib Cong., 2008), Bardakis & Dritsos (2006 S. Dyn. & Earthquake Eng.), για τις επεμβάσεις στην Εθνική Πινακοθήκη Bardakis et al (2010 3rd fib Cong.) κ.ά.

Ως Επικεφαλής ειδικών μελετών έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό νέων τεχνικών έργων και στην ενίσχυση υφιστάμενων. Ενδεικτικά αναφέρονται: ενίσχυση κτηρίου-μνημείου Διοικητηρίου Π.Ε. Ρεθύμνης, ενίσχυση αθλητικού κέντρου Ερμούπολης, ενίσχυση αθλητικού κέντρου Ε.Α.Κ. Παπάγου, ενίσχυση 1ου Παιδικού Στ. Χολαργού, ενίσχυση διατηρητέου κτηρίου στην Κολοκοτρώνη 6-5 / Αθήνα για την μετατροπή σε Ξενοδοχείο 5*, οριστική στατική μελέτη ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5* στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου, ενίσχυση 21ου Δημοτικού Σχ. Ηρακλείου Κρήτης, ενίσχυση συγκροτήματος πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, ενίσχυση προεντεταμάνου λιμενικού υποστέγου Ο.Λ.ΠΑ., σύμμικτη πεζογέφυρα στη Λεωφόρο Φιλης, τεχνικά έργα Υ/Η Φράγματος CHONTAL Ecuador, σύμμικτες γέφυρες στην ΠΕ Ηλείας, ενίσχυση προεντεταμένων σιδηροδρομικών γεφυρών στην ΠΕ Φθιώτιδας, ενίσχυση προεντεταμένης οδικής γέφυρας στο Παραδείσι Τρίκορφου, σύμμικτη γέφυρα στην ΠΕ Αιτ/νιας, προεντεταμένη γέφυρα στην ΠΕ Αχαΐας, μεταλλική πεζογέφυρα σχήματος τριήρους στην Κόρινθο, Κ.Δ. Σ.Γ. ΕΡΓΟΣΕ, ενίσχυση του ΓΝ Ληξουρίου, μεταλλικές πεζογέφυρες Δ. Θέρμου, ενίσχυση σχολικών συγκροτημάτων Ληξουρίου, ενίσχυση κτηρίων πρώην «Πειραϊκής-Πατραϊκής», ενίσχυση Π.Γ. Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» κ.ά.

Είναι Πρόεδρος του ΣΠΜΕ (Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος), μέλος του Δ.Σ. του Ο.Α.Σ.Π. (& μέλος της επιτροπής υποστήριξης Κανονισμών & της επιτροπής υποστήριξης ΚΑΝΕΠΕ), μέλος του Σ.Α.Ε.Π. και μέλος των Ο.Ε./Ε.Ε. του 4ου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος-συντονιστής της «περιβάλλουσας» επιτροπής Πολ. Μηχ. (Ε.Μ.Π., Α.Π.Θ., Παν. Πατρών, Δ.Π.Θ., Παν. Θεσσαλίας, εεεΠΜ-Τ.Ε.Ε., Σ.Π.Μ.Ε.)., αντιπρόσωπος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (2010-2017), στην εεεΠΜ-Τ.Ε.Ε. (επιστημονική επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών - 2016), μέλος της Ο.Ε. (Οργανωτικής Επιτροπής) του 18ου Συνεδρίου Σκυροδέματος, μέλος της Ε.Ε. του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Λιμενικών, Παράκτιων & Υπεράκτιων Έργων, μέλος του Ελληνικού Τμήματος Σκυροδέματος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής, εκπρόσωπος ΤΕΕ στο πειθαρχικό συμβούλιο Μελετητών Δημοσίων Έργων, εκπρόσωπος σε επιτροπές του ΕΛΟΤ και εθνικός εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών (ECCE).

Κουτσογιάννης Δημήτρης Καθηγητής Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Έργων, Διευθυντής του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ΕΜΠ

Ο Δημήτρης Κουτσογιάννης είναι Καθηγητής του ΕΜΠ στην Υδρολογία και Ανάλυση Συστημάτων Υδραυλικών Έργων και Διευθυντής του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Επίσης είναι Αρχισυντάκτης (Co-Editor) του Hydrological Sciences Journal και μέλος της εκδοτικής επιτροπής του Hydrology and Earth System Sciences και στο παρελθόν των Journal of Hydrology και Water Resources Research. Βραβεύτηκε με το Henry Darcy Medal 2009 της European Geosciences Union για τη συμβολή του στη μελέτη της υδρομετεωρολογικής μεταβλητότητας και στη διαχείριση υδατικών πόρων.

Εμπειρία 30 ετών στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στις περιοχές Υδρομετεωρολογία, Τεχνική Υδρολογία, Προχωρημένη Υδρολογία, Υδραυλική, Αστικά Υδραυλικά Έργα, Στερεοπαροχές και Διευθετήσεις Υδατορευμάτων, Στοχαστικές Μέθοδοι στους Υδατικούς Πόρους, Βελτιστοποίηση Συστημάτων Υδατικών Πόρων και Διαχείριση Υδατικών Πόρων. Διδασκαλία ανάλογων θεμάτων σε επιμορφωτικά προγράμματα. Επίβλεψη 87 διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών και 9 διδακτορικών διατριβών.

Έρευνα στις περιοχές υδρολογικών μοντέλων, υδρολογικής στοχαστικής, υδροκλιματολογίας,  ανάλυσης υδροσυστημάτων, τεχνολογίας και διαχείρισης υδατικών πόρων, και υδροπληροφορικής. Κύρια ερευνητικά πεδία: εντροπική-στοχαστική περιγραφή υδρολογικών διεργασιών· υδροκλιματική μεταβλητότητα και δυναμική Hurst-Kolmogorov· ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες· παραμετροποίηση, στοχαστική προσομοίωση και βελτιστοποίηση υδροσυστημάτων· διαχείριση υδατικών πόρων· αρχαία τεχνολογία και διαχείριση νερού. Συμμετοχή σε 45 ερευνητικά έργα, σε 17 από τα οποία ως επιστημονικός υπεύθυνος και σε άλλα 12 ως κύριος ερευνητής.

84 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, 3 επιστημονικά βιβλία, 243 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες, 22 σειρές εκπαιδευτικών σημειώσεων, 2 πανεπιστημιακές εργασίες, 84 εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων, 85 εκθέσεις και τεύχη τεχνολογικών μελετών και 43 ενημερωτικά επιστημονικά δημοσιεύματα (συνολικά 569 ερευνητικά και τεχνολογικά δημοσιεύματα).

Ιστοσέλίδα του Δημήτρη Κουτσογιάννη στο ΕΜΠ

Τάσιος Θεοδόσης Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - Επίτιμος Πρόεδρος, Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία - Πρόεδρος, Εταιρεία για τη Διερεύνηση της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ)

Ο Καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά. Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1953) και συνέχισε τις σπουδές του στο Centre d'Etudes Superieures ITBTB, στο Παρίσι, για ένα χρόνο. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. το 1958. Εξελέγη Επιμελητής του Ε.Μ.Π. (1958) και στη συνέχεια Έκτακτος Μόνιμος Καθηγητής (1964) και Τακτικός Καθηγητής (1969). Ίδρυσε το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του Ε.Μ.Π. και το διεύθυνε μέχρι την αποχώρησή του (1997). Δίδαξε ακόμα στα Πανεπιστήμια της Βαγδάτης (1979), της Σαγκάης (1982), της Νανκίν (1985), της Παβίας (1986) και στο College International des Sciences de Construction Paris (1979-1989).

Εξέχουσα μορφή στην επιστημονική και επαγγελματική ζωή της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στις περιοχές της Εδαφομηχανικής, της Τεχνολογίας του Σκυροδέματος και της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενώ ασχολήθηκε με μια ευρύτατη περιοχή επιστημονικών, τεχνολογικών και εκπαιδευτικών θεμάτων (ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί, αντισεισμική προστασία, προστασία μνημείων, δημόσια έργα) αλλά και με θέματα Φιλοσοφίας, Παιδείας, Γλώσσας, Ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης Επιφυλλίδων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος πολλών ελληνικών Επιστημονικών Ενώσεων, μέλος αμερικανικών και ευρωπαϊκών Ενώσεων, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της RILEM (1977-78), της CEB (1983-87), του «Model Code 90» (1987-91), Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νανκίν (1985), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης (1986), Fellow του American Concrete Institute (1986), Επίτιμος Πρόεδρος της CEB (1988), Επίτιμο Μέλος της RILEM (1989), της CIAS (1998), του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1999), της CICOP (2001), Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (2001), Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο (2004), Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2004) και Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (2008). Τιμήθηκε, επίσης, με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων (1986).

Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας για τη Διερεύνηση της Αρχαοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

Ξανθόπουλος Θέμης Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, π. Πρόεδρος ΣΠΜ ΕΜΠ, π. Πρύτανης ΕΜΠ

Αυτοβιογραφίας Επιμύθιον: Τύχη αγαθή, φοίτησα σε ελληνικά δημόσια σχολεία που τιμούν την αποστολή τους, όπως η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, μετεκπαιδεύτηκα στη γαλλόφωνη Εσπερία με τη στήριξη του ΙΚΥ. Το σημαίνον είναι ότι έμαθα να γηράσκω αεί διδασκόμενος. Θήτευσα επί σαράντα χρόνια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ευτύχησα διαπιστώνοντας ότι πρώην φοιτητές μου ξεπέρασαν κατά πολύ τον δάσκαλό τους. Διατηρούσα μέχρι το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας την καθησυχαστική αίσθηση ότι υπερασπιζόμενος «Λόγω και Έργω» τα γνώριμα ξέφωτα του δάσους, πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα, ορισμένες κοινωφελείς κρατικές υποδομές σε μεγάλα έργα και υπηρεσίες, κάλυπτα πλήρως την ατομική και κοινοτική υποχρέωσή μου ως πολίτης. Υποβάθμισα τις ευρύτερες επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη μετά τη δεκαετία του ’70 υποταγή των αντιπροσωπευτικών δημοκρατιών στη μη παραγωγική επί της ουσίας συνιστώσα της παγκόσμιας αγοράς, με τη συνακόλουθη συρρίκνωση των αναγκαίων κοινωνικοοικονομικών υποδομών για τη διαφύλαξη της σώφρονος μεσότητας. Προσπαθώ να καλύψω το μερίδιο της ευθύνης μου από την παραμέληση του δάσους θητεύοντας κατά την τελευταία οκταετία σε εγχείρημα ήπιας κοινωνικής ενθαλπίας. Ταπεινή συμβολή στην τόνωση της ακηδεμόνευτης κοινοτικής συνείδησης και στην πρακτική αντιμετώπιση της εθνικής και παγκόσμιας οστεοπόρωσης, με νοητικό υπόβαθρο την έρευνα για τη σύνθεση δοκιμίου υπό τον γενικό τίτλο, «Homo Sapiens. Ρέκβιεμ με κρεσέντο από τον τελευταίο των Homo;».

Λαζαρίδης Λάζαρος Μελετητής Υδραυλικών Έργων

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1931. Το 1950 εισήχθη πρώτος στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και αποφοίτησε το 1955. Την περίοδο 1955-56 εργάστηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές Μαγνησίας και στη συνέχεια στρατεύθηκε και υπηρέτησε στο Μηχανικό ως αξιωματικός έργου μέχρι το 1958. Ακολούθως εργάστηκε στην Υπηρεσία Μηχανικής Καλλιέργειας Μαγνησίας του Υπουργείου Γεωργίας (1968-59), και ως Προϊστάμενος ΤΥΔΚ Νομού Καρδίτσας (1959-64) όπου μελέτησε και επέβλεψε πληθώρα μικρών και μεγαλύτερων κοινωφελών έργων στις ορεινές και πεδινές περιοχές του Νομού. Από το 1964 μέχρι σήμερα εργάζεται με έδρα την Αθήνα και ασχολείται με την εκπόνηση μελετών (κυρίως Υδραυλικών) και επίβλεψη έργων, στα οποία περιλαμβάνονται μεγάλα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης επεξεργασίας νερού και λυμάτων, αντιπλημμυρικά μεγάλων χειμάρρων και ποταμών, ταμίευσης νερών για ύδρευση – άρδευση με φράγματα, και διαχείρισης υδατικών πόρων. Στα επί εξήντα δύο (62) έτη συνεχούς επαγγελματικής του ενασχόλησης έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση τουλάχιστον 300 μελετών και στην επίβλεψη πάσης φύσεως έργων. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ επί τετραετία (1983-87), μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Μελετητών Υδραυλικών Έργων (ΣΜΥΕ) και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ). Έχει κάνει πλήθος εισηγήσεων σε συνέδρια και ημερίδες, έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα σε επιστημονικές εκδόσεις και είναι ο συγγραφέας της έκδοσης με τίτλο «Συμβολή στο σχεδιασμό των σωληνωτών υπό πίεση δικτύων» (Αθήνα 1977).

Τρουφάκου Βασιλική Φοιτήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε υποκριτική στο Εθνικό Θέατρο, ενώ παράλληλα είναι φοιτήτρια (τελειόφοιτη) της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και περφόρμερ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό σε παραγωγές για το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και σε άλλες σκηνές με γνωστούς σκηνοθέτες. Για την ερμηνεία της στην «Παρέλαση» της Λ. Αναγνωστάκη ήταν υποψήφια για το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2013 καλύτερης νέας ηθοποιού. Συμμετείχε στο πρότζεκτ για νέους δημιουργούς «I was hit at 2:45» ως σόλο περφόρμερ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ Μπέργκμαν 2012, στο Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης, ενώ συμμετείχε και στην Μπιενάλε της Βενετίας, με την διεθνή θεατρική ομάδα MOTUS. Στον κινηματογράφο έχει παίξει στις ταινίες «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μ. Μανουσάκη (βραβείο Β΄ Γυναικείου ρόλου Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), «Καύση» του Σ. Τζίτζη, «Mουσική των Προσώπων» του Ν. Κορνήλιου (ειδικό βραβείο στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης), «Μητριαρχία» του Ν. Κορνήλιου, «O Ηγέτης» του Γ. Τζάφκα, «Τελευταία μέρα», του Ι. Μπάστα, κ.ά.

Τσαπέκης Ιωάννης Φοιτητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

Είναι τελειόφοιτος (πεμπτοετής) φοιτητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Ακολουθεί τη Γεωτεχνική κατεύθυνση και η διπλωματική του εργασία σχετίζεται με την ανάλυση απόκρισης πασσάλου σε καθεστώς εγκάρσιας φόρτισης. Είναι πρώτος στην τάξη του ως προς τη βαθμολογία (μέσος όρος 9,05), και έχει τιμηθεί με την υποτροφία Απέργη (2014-15), το Θωμαΐδειο Βραβείο (2014-15) και το βραβείο κληροδοτήματος Παπακυριακόπουλου (2012-13). Έχει παρακολουθήσει δύο πρακτικές ασκήσεις, μία στην ENVECO ΑΕ, όπου ασχολήθηκε με δειγματοληψίες εδάφους και περιβαλλοντικές μελέτες, και μία στην ASPROFOS ΑΕ, όπου έκανε μηχανολογικό ηλεκτρονικό σχέδιο.

Τραβασάρου Θάλεια Principal Engineer & Vice President στην εταιρεία Fugro

Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, όπου ακολούθησε τον κλάδο της γεωτεχνικής μηχανικής και ειδικότερα της εδαφοδυναμικής. Συνέχισε τις σπουδές της, με υποτροφία, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στη σεισμική ευστάθεια πρανών, και κατόπιν εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια. Εργάζεται από το 2004 στην εταιρεία Fugro, όπου είναι Principal Engineer και Vice President. Είναι επικεφαλής του γεωτεχνικού μελετητικού τμήματος της εταιρείας στη Βόρεια και Νότια Αμερική και του τμήματος αντισεισμικής γεωτεχνικής μηχανικής της εταιρείας παγκοσμίως. Έχει σημαντική εμπειρία σε έργα υποδομών και εγκαταστάσεων που σχετίζονται με την άντληση και διανομή πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των οποίων επιβλέπει το σύνολο των γεωτεχνικών και αντισεισμικών μελετών της Fugro. Έχει εξειδικευτεί στην εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και συναφών σεισμικών αστοχιών, όπως η πιθανότητα εδαφικής ρευστοποίησης και αστάθειας πρανούς υπό δυναμική καταπόνηση, καθώς και στη μελέτη της αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής. Σ’ αυτούς τους τομείς έχει δημοσιεύσεις, συμμετοχές σε συνέδρια και προσκεκλημένες ομιλίες. Δίνει συχνά διαλέξεις στα μαθήματα γεωτεχνικής αντισεισμικής μηχανικής και θεμελιώσεων στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Στον ελεύθερο χρόνο της, απολαμβάνει τη ζεστασιά της οικογένειάς της και την παρέα καλών φίλων, χορεύει swing, κάνει σκι, και ακούει όπερα.

Νικολάου Σίσσυ Principal Engineer & Fellow Αντισεισμικής Τεχνολογίας, εταιρεία WSP

Μετά την αποφοίτησή της ως πολιτικός μηχανικός - δομοστατικός το 1993 από το ΕΜΠ, συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στις ΗΠΑ, στο Εθνικό Κέντρο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο. Αφού ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην γεωτεχνική, με έμφαση στην αλληλεπίδραση εδάφους-κατασκευής, εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στην εφαρμογή συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών για μελέτες σεισμικής επικινδυνότητας. Εργάζεται ως γεωτεχνικός μηχανικός στην Νέα Υόρκη για την εταιρεία WSP με 40 000 περίπου μηχανικούς, όπου είναι επικεφαλής του τομέα εκτίμησης κινδύνου έναντι πολλαπλών ακραίων φυσικών φαινομένων, σε κτήρια και σε έργα υποδομής. Έχει μακρά εμπειρία σε γεωσεισμικές μελέτες έργων ζωτικής σημασίας που συμπεριλαμβάνουν γέφυρες, ουρανοξύστες, κρίσιμα φράγματα, πυρηνικούς αντιδραστήρες, κέντρα αποθήκευσης δεδομένων, και ερευνητικές εγκαταστάσεις. Έχει συμβάλει στην σύνταξη κανονισμών του Αμερικανικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) 7-16, και ηγείται του αντισεισμικού κανονισμού της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ινστιτούτου Έρευνας Αντισεισμικής Τεχνολογίας (EERI) και του Οργανισμού Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας (ATC). Έχει ηγηθεί αποστολών του Οργανισμού Αναγνώρισης Ακραίων Γεωτεχνικών Καταστροφών (GEER) και τοπικών ομάδων εκτίμησης και αποκατάστασης μετά την τρομοκρατική επίθεση 9-11, τον τυφώνα Σάντυ, και πολλούς σεισμούς όπως της Κεφαλονιάς το 2014 και του Εκουαδόρ το 2016. Έχει αναγνωριστεί με το βραβείο Prakash για αριστεία στην αντισεισμική τεχνολογία και εδαφοδυναμική. Πρόσφατα τιμήθηκε με τον τίτλο Fellow της ASCE. Το 2016 ήταν προσκεκλημένη του Προέδρου Ομπάμα στην Σύνοδο Κορυφής με θέμα «Ανθεκτικότητα - αντοχή σε σεισμό», στον Λευκό Οίκο.

Τσεμπελής Γιώργος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Michigan

Είναι καθηγητής της έδρας Anatol Rapoport της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Michigan και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια UCLA, Duke, Stanford και Washington.

Έλαβε δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το ΕΜΠ, διδακτορικό δίπλωμα στη Μαθηματική Στατιστική από το Πανεπιστήμιο Paris VI και δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη από το Washington Univesity. Τα πεδία που μελετά περιλαμβάνουν συγκριτική διακυβέρνηση και πολιτική, πολιτική οικονομία, και τυπική μοντελοποίηση. Στο έργο του χρησιμοποιεί παιγνιοθεωρητικά μοντέλα για την ανάλυση θεσμών, και εστιάζεται σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πιο πρόσφατες εργασίες του μελετά τους θεσμούς στη Λατινική Αμερική σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην Ελλάδα. Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία: Nested Games: Rational Choice in Comparative Politics (Εμφωλευμένα Παίγνια, εκδ. Παπαζήση), Veto Players: How Political Institutions Work (Παίκτες Αρνησικυρίας, εκδ. Παπαζήση), Bicameralism και Reforming the European Union: Realizing the Impossible, ενώ έχει επιμεληθεί και άλλα βιβλία. Το έργο του έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, σερβικά, κινέζικα, ιαπωνικά και κορεατικά. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δαφέρμος Κώστας Απόφοιτος Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Brown, Nobert Wiener Prize (2016)

Έλαβε το Δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού του ΕΜΠ (1964) και το Διδακτορικό του Δίπλωμα στη Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (1967). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell (1968-71) και Αναπληρωτής Καθηγητής (1971-75) και Καθηγητής (1975-σήμερα) στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Brown. Επιπλέον, διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Δυναμικών Συστημάτων του Lefschetz (1988-93, 2006-07), Πρόεδρος της Εταιρείας Φυσικής Φιλοσοφίας (1977-78) και Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας για την Αλληλεπίδραση Μαθηματικών και Μηχανικής. Από το 1984 είναι ο Alumni-Alumnae University Professor στο πανεπιστήμιο Brown. Ερευνητικά εργάζεται στη διεπαφή μεταξύ της μηχανικής του συνεχούς μέσου και της θεωρίας των μερικών διαφορικών εξισώσεων. Τα τελευταία χρόνια, η έρευνά του επικεντρώνεται σε μη γραμμικά υπερβολικά συστήματα νόμων διατήρησης, ενώ ενδιαφέρεται για την αλληλεπίδραση μεταξύ της θερμοδυναμικής και της ανάλυσης στη θεωρία αυτών των συστημάτων και προσπαθεί να αποσαφηνίσει τον θεμελιώδη ρόλο της εντροπίας ως παράγοντα σταθεροποίησης. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία με πιο πρόσφατο το Norbert Wiener Prize (2016) ενώ έχει εκλεγεί μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (2016).

Σχετικές ομιλίες