Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Καινοτομία και Κοινωνική Οικονομία - Καλωσόρισμα και Εισαγωγικές ομιλίες

Smith Kate, Βόρλοου Αντώνης, Νομικού Μαρία, Ιωαννίδη Νικόλ, Clarke Jennifer

15 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:24:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 675
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, στο Social Dynamo εκδήλωση με αντικείμενο καινοτόμες μεθόδους εξεύρεσης πόρων για φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Τριάντα δυο εκπρόσωποι ελληνικών φορέων είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις Βρετανών ειδικών να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να μάθουν περισσότερα για τις νέες τάσεις στην εξεύρεση πόρων. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καινοτομίας (13 – 16 Ιουνίου 2017), που συνδιοργανώνουν η Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο για πρώτη φορά στην Αθήνα, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και υποστηρίζεται από τη Vodafone, το Ίδρυμα Vodafone και την AstraZeneca.

To Social Dynamo (Κοινωνικό Δυναμό) αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, με άξονες τη μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ελληνικοί οργανισμοί OpenLab, Σχεδία και Δεσμός μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τη δική τους εμπειρία στην αναζήτηση πόρων. Ο Βρετανός Geof Cox, Social enterprise developer & Director, Social Enterprise Europe, κατά την εισήγησή του, ανέδειξε τη δυναμική της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, αναφέροντας πως μια στις τέσσερις νέες επιχειρήσεις στην Ευρώπη σήμερα είναι κοινωνική επιχείρηση, και ενθάρρυνε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα δυναμική, καθώς και τις νέες τεχνολογίες, για την εξασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας.

Η Βρετανίδα Marisol Grandon, Founder & CEO, Unfold Stories, μίλησε με πάθος για τη νέα γενιά των κοινωνικών επιχειρηματιών που αξιοποιούν την τεχνολογία για να πετύχουν το κοινό καλό  - μια τάση που, κατά την εκτίμησή της, θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι στην παγκόσμια κοινότητα των χρηστών του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών θα προστεθούν ακόμα 4 δις ανθρώπων. «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην Αθήνα για να σας μιλήσω για τη βρετανική εμπειρία στην καινοτόμο επικοινωνία, την εικονική πραγματικότητα και το storytelling στην ψηφιακή εποχή. Οι ΜΚΟ έχουν επιτακτική ανάγκη να αναδείξουν τις ιστορίες των ανθρώπων που στηρίζουν – και είναι ακριβώς αυτές οι ιστορίες που μπορούν να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν και να ενισχύσουν τη συμμετοχή», δηλώνει η Marisol Grandon.

Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση στο Social Dynamo, η Α.Ε. Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Kate Smith, δήλωσε: «Μια στις πέντε επιχειρήσεις στη Βρετανία ασχολείται με κάποιας μορφής κοινωνικό έργο. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στη βρετανική οικονομία περίπου 55 δις στερλίνες ετησίως.  Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας στους τέσσερις προσφέρει τακτικά εθελοντική εργασία, μια στις τέσσερις νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνητρο, μια στις τέσσερις ανήκουν σε κάποιο συνεταιρισμό.  Η Εβδομάδα Καινοτομίας που διοργανώνουμε σκοπό έχει να καταδείξει πώς η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων καινοτόμων διασφαλίζουν ότι το ταλέντο τους, η έμπνευση και η αφοσίωσή τους θα αναπτυχθούν και θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό.  Κι αυτό ισχύει και στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας».

Δρ Jennifer Clarke, Συντονίστρια του Προγράμματος Ενδυνάμωσης ΜΚΟ του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δηλώνει: «Η βιωσιμότητα των κοινωνικών πρωτοβουλιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία και την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής. Η προσέγγιση αυτή αποτυπώνει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στο Social Dynamo, όπου χτίσουμε ένα ισχυρό δίκτυο εταίρων και υποστηρικτών το οποίο διευρύνεται συνεχώς, με στόχο την ενδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών».

Smith Kate Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα

H AE Kέιτ Σμιθ ανέλαβε καθήκοντα Πρέσβεως του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελληνική Δημοκρατία τον Ιανουάριο του 2017.

Ξεκίνησε τη διπλωματική της σταδιοδρομία στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 1987 και ο πρώτος της διορισμός εκτός ΗΒ ήταν στην Αθήνα το 1991 όπου υπηρέτησε ως Γραμματέας Β για πολιτικές υποθέσεις και Ακόλουθος Τύπου. Επέστρεψε στο Λονδίνο το 1994 στο Τμήμα ελέγχου εξοπλισμών όπου ασχολήθηκε με τον έλεγχο χημικών και βιολογικών όπλων. Αργότερα, υπηρέτησε στη βρετανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο ανέλαβε θέσεις σχετικές με θέματα άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης μέρας του πολέμου στο Ιράκ το 2013.

Από το 2005 έως το 2007 υπηρέτησε ως Αναπληρώτρια του Πρέσβη στην Τεχεράνη. Το 2008 έλαβε τον τίτλο της Companion of the Order of St Michael and St George (CMG) από την ΑΜ Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το 2008 αποσπάστηκε στην εταιρία Royal Dutch Shell ως σύμβουλος διεθνών σχέσεων και από το 2009 ως το 2012 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος των σχέσεων της εταιρίας με τη βρετανική κυβέρνηση.

Επέστρεψε στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2012 και ως το 2016 υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Τμήματος Βόρειας & Νότιας Αμερικής.

Η Κέιτ Σμιθ γεννήθηκε στο Croydon, στο νότιο Λονδίνο και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Οικονομικά, 1986).

Βόρλοου Αντώνης Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Νομικού Μαρία Υπεύθυνη Έργων Κοινωνικής Οικονομίας, Βρετανικό Συμβούλιο
Ιωαννίδη Νικόλ Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Vodafone Ελλάδας
Clarke Jennifer Διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών, Ίδρυμα Μποδοσάκη

H Δρ. Jennifer Clarke είναι Διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, όπου, προηγουμένως, διετέλεσε Συντονίστρια Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης ΜΚΟ, στο πλαίσιο του Προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες». Ήταν υπεύθυνη για την επιλογή, χρηματοδότηση, και επίβλεψη προγραμμάτων ΜΚΟ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, διατέλεσε υπεύθυνη εξεύρεσης πόρων και διαχειρίστρια προγραμμάτων σε ΜΚΟ στην Ελλάδα και την Μ. Βρετανία. Η διατριβή της έχει θέμα την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών μέσα σε διαφορετικά εθνικά και κοινωνικά συμφραζόμενα. Έχει διδάξει στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση και Αξιολόγηση Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων» και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών «Θεσμοί Κοινωνικής Ευθύνης και Κοινωνική Αλληλεγγύη» και άρθρα της που σχετίζονται με το θέμα της κοινωνίας των πολιτών έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες