ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Αστροφυσικοί πίδακες: ποιος είναι ο ρόλος τους στο Σύμπαν;
 

Ομιλητής:

Τσίγκανος Κανάρης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

23/06/2017
 

Διάρκεια:

66:10
 

Εκδήλωση:

Βραδιές Κοινού του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου
 

Διοργανωτής:

Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο
 

Χώρος:

Αμφιθέατρο Αρίσταρχος / Αμφιθέατρο Θαλής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
 

Κατηγορία:

Φυσικές επιστήμες
 

Ετικέτες

αστέρες , διαστρικά νεφελώματα , αστροφυσικοί πίδακες , πλανήτες , λευκοί νάνοι , αστέρες νετρονίων , μελανές οπές , φωτεινοί πίδακες , γαλαξίες , κβάζαρς
 
 
 
Η ομιλία του Καθηγητή Αστροφυσικής, Κανάρη Τσίγκανου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 33ης περιόδου των Βραδιών Κοινού που συνδιοργανώνουν το τμήμα Φυσικής και το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προλογίζει ο Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής, Γιάννης Δαγκλής.

Περίληψη της ομιλίας

Όταν σχηματίζονται οι αστέρες μέσα σε σκοτεινά διαστρικά νεφελώματα, η γένεση τους σηματοδοτείται απο πίδακες με φωτεινούς κόμβους, που εκτείνονται για έτη φωτός εκατέρωθεν του πρωτοαστέρα, γύρω από τον οποίο τελικά θα δημιουργηθούν οι πλανήτες. Όταν οι αστέρες ενηλικιωθούν και κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους, μετατρεπόμενοι σε αστρικά πτώματα, δλδ λευκούς νάνους, αστέρες νετρονίων, ή μελανές οπές, πάλι ο θάνατός τους συνοδεύεται από φωτεινούς πίδακες. Διπλά αστρικά συστήματα σε σφιχτό εναγκαλισμό και μικρο-κβάζαρς, όπου το ένα μέλος είναι ένα συμπαγές αστρικό αντικείμενο, εκτοξεύουν παρόμοιες εστιασμένες εκροές πλάσματος. Τέλος, από κέντρα ιδιόμορφων γαλαξιών και υπέρλαμπρων Κβάζαρς όπου φιλοξενούνται υπερμεγέθεις μελανές οπές, αναβλύζουν σχετικιστικοί πίδακες που εκτείνονται σε δισεκατομμύρια έτη φωτός και φαίνονται πολλές φορές να κινούνται με ταχύτητες που υπερβαίνουν ακόμη και την ταχύτητα του φωτός. Γιατί σχηματίζονται όλοι αυτοί οι περίεργοι κοσμικοί γραμμικοί σχηματισμοί; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα για την ύπαρξή τους; Τουλάχιστον για μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις εμφάνισης των πιδάκων, αυτή των νεογέννητων αστέρων, έχουμε μια εξήγηση: χωρίς το σχηματισμό αυτών των πιδάκων, δεν θα υπήρχαμε εμείς εδώ σήμερα...

 
 • Καθηγητής Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

  Γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, όπου και τελείωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές.

  Έλαβε το Δίπλωμα Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1974 με Αριστα και τα Mάστερ και Διδακτορικό Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Σικάγo των ΗΠΑ τα έτη 1976 και 1980 αντίστοιχα.

  Δίδαξε στα Τμήματα Φυσικής των Πανεπιστημίων του Σικάγo και  Χάρβαρντ των ΗΠΑ, Λουβαίνης του Βελγίου, Αγίου Ανδρέα (St. Andrews) της Σκωτίας, Κρήτης, ενώ τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου εξελέγη καθηγητής της Αστροφυσικής το 2001 με την τιμητική διαδικασία της μετάκλησης. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στα Αστεροσκοπεία του Παρισιού της Γαλλίας και του Τορίνο της Ιταλίας.

  Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων Φυσικής και Αστροφυσικής, ενώ έχει μεταφράσει τόμους Μαθηματικής Ανάλυσης και Αστροφυσικής που χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από 30 Τμήματα Ελληνικών ΑΕΙ, Πολυτεχνείων και ΤΕΙ. 

  Έχει δημοσιεύσει περί τις 200 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες στη Φυσική και Αστροφυσική και  έχει διοργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια και μεταπτυχιακά σχολεία.

  Συμμετέχει σε δικτυακά Ευρωπαικά ερευνητικά επιστημονικά προγράμματα, είναι αξιολογητής πολλών Ευρωπαικών προγραμμάτων, οι  δραστηριότητές του στη Διαστημική έχουν χρηματοδοτηθεί από την ESA, ενώ διευθύνει ισχυρή ερευνητική ομάδα στον Τομέα Αστροφυσικής και Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Παν. Αθηνών.

  Έχει διατελέσει εκλεγμένος Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Εταιρείας Ηλιακής  Φυσικής και εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Επιστημονική Επιτροπή του Ευρωπαικού  Οργανισμού Διαστήματος στην οποία συμμετέχει απο το 2005 η χώρα μας.

  Από το 2011 είναι εκλεγμένος Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου.