ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η Ελλάδα Μετά - Χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Κύκλου Ιδεών
 

Ομιλητής:

Δερβένης Χρήστος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

13/06/2017
 

Διάρκεια:

07:26
 

Εκδήλωση:

Η Ελλάδα Μετά (συνέδριο)
 

Διοργανωτής:

Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (e κύκλος) σε συνεργασία με την ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ
 

Χώρος:

Ξενοδοχείο Divani Caravel
 

Κατηγορία:

Πολιτική
 

Ετικέτες

εθνική ανασυγκρότηση , μεταρρυθμίσεις , κράτος , θεσμοί
 
 
 
 Περίληψη της ομιλίας αυτής της ενότητας:
 
 
 
Χαιρετισμός Χρήστου Δερβένη, Αντιπροέδρου του ΔΣ του Κύκλου Ιδεών
 
Γιατί στ’ αλήθεια υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να διατυπωθεί αυτός ο συνεκτικός λόγος στον οποίο αναφέρθηκα  για την Ελλάδα ΜΕΤΑ; Αν το συνέδριο αυτό με τον ίδιο τίτλο γινόταν σε μια από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, η ανάγνωση του ΜΕΤΑ θα συνδεόταν με μετανωτερικές αφηγήσεις. Στη χώρα μας όμως η έννοια του ΜΕΤΑ συνδέεται με την προσπάθεια τοποθέτησής της στο πεδίο της νεωτερικότητας, δηλαδή στη σύνδεση της με τη θεωρία της απομάγευσης, της επικράτησης του ορθού λόγου, στη διαμόρφωση των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών προτύπων που θα οδηγήσει σε μια εξυπαρχής  θέσμιση του κράτους και των θεσμών. Θεωρώ αυτή ακριβώς τη διατύπωση το κεντρικό πρόβλημα στην τεράστια δυσκολία στη διαμόρφωση ενός ΜΕΤΑ-αφηγήματος.
 
  
(Επιμέλεια περιλήψεων: Μαρία Μαντζώρου, δημοσιογράφος)
 
  • Αντιπρόεδρος του Κύκλου Ιδεών
    Ο Χρήστος Δερβένης γεννήθηκε στο Βόλο στις 29 Απριλίου 1954. Γιατρός-Χειρουργός. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, και εκπαιδεύτηκε στην ίδια σχολή στη γενική χειρουργική. Έχει μετεκπαιδευτεί σε διάφορα κέντρα του εξωτερικού στη χειρουργική του ήπατος και του παγκρέατος, στις ενδοσκοπήσεις και στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Είναι επισκέπτης καθηγητής χειρουργικής σε πανεπιστήμια της Ευρώπης (Βέρνη, Ελβετίας – Βερόνα, Ιταλίας, Bergen Νορβηγίας – Lund  και Karolinska Σουηδίας) των ΗΠΑ (Mayo Clinic, Atlanta, Yale) και της Νότιας Αφρικής όπως και έχει προσκληθεί για διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένου και του Harvard των ΗΠΑ. Είναι μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολλών Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών.  Διετέλεσε   πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Πεπτικού, ενώ σήμερα είναι εκλεγμένος πρόεδρος της European- Africa Hepato-Pancreato-Biliary Association.  Ο κ. Δερβένης σήμερα είναι συντονιστής διευθυντής του Α΄ Χειρουργικού Τμήματος του Κωνσταντοπουλείου Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας (Αγία Όλγα).
     
    Διετέλεσε Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ από το 2012 έως το 2015, Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Υγείας, Πρόεδρος της επιτροπής για την αναμόρφωση της Ιατρικής εκπαίδευσης, και μέλος επιτροπών για την ανάπτυξη του ΕΣΥ. Επίσης υπήρξε αντιπρόεδρος της Θεατρικής λέσχης Βόλου,  έχει δε παρακολουθήσει τα σεμινάρια κινηματογράφου στο British film Institute.