Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Καζαντζάκης στην Πόλη: η ζωή και το έργο του

Στασινάκης Γιώργος, Demirözü Damla, Γιγουρτσής Γιάννης

29 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:45:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1006
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Στασινάκης Γιώργος
Demirözü Damla
Γιγουρτσής Γιάννης

Γλώσσα
Ελληνική, Τουρκική με παράλληλη ελληνική μετάφραση

Ημερομηνία
29/05/2017

Διάρκεια
01:45:04

Εκδήλωση
Κύκλοι διαλέξεων στο Σισμανόγλειο Μέγαρο 2017

Χώρος
Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη

Διοργάνωση
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Νίκος Καζαντζάκης, ελληνική λογοτεχνία, Κωνσταντινούπολη, έτος Καζαντζάκη 2017

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έγινε από τους διοργανωτές. Το Blod ευχαριστεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη για την παραχώρηση του video.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη και την ανακήρυξη από το Υπουργείο Πολιτισμού του έτους 2017, ως αφιερωματικού έτους, πραγματοποιήθηκε την 29/5/2017, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κοινού στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, εκδήλωση με θέμα: «Ο Καζαντζάκης στην Πόλη: η ζωή και το έργο του».

Ειδικότερα, η εν λόγω εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (με έδρα τη Γενεύη), και τιμώμενο ομιλητή τον Πρόεδρό της και “Πρεσβευτή Ελληνισμού”, κ. Γιώργο Στασινάκη. Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχε η διακεκριμένη Καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Δρ. Νταμλά Ντεμίροζου, καθώς και ο υπεύθυνος του τουρκικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, μετακλητός εκπαιδευτικός στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, κ. Γιάννης Γιγουρτσής.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γ. Στασινάκης παρουσίασε το έργο και την κοσμοθεωρία του μεγάλου Έλληνα στοχαστή, προσεγγίζοντάς το μέσα από τις περιηγήσεις και τα ταξίδια του ανά τον κόσμο. Εν συνεχεία, η κα Ντ. Ντεμίροζου, αναφέρθηκε στα έργα του Ν. Καζαντζάκη που έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο το τουρκικό κοινό προσεγγίζει και αντιλαμβάνεται τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, κυρίως ως έναν αγωνιστή για την ελευθερία. Την εικόνα της ζωής και του έργου του Ν. Καζαντζάκη συμπλήρωσε, η προβολή ενός βιογραφικού ντοκιμαντέρ με τους μεγάλους σταθμούς της ζωής του, ευγενική χορηγία του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο βρίσκεται στη Μυρτιά Ηρακλείου. (Το ντοκιμαντέρ δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανάρτηση).

Στασινάκης Γιώργος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
Ο Γιώργος Στασινάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1941 και φοίτησε στο Γαλλικό Κολλέγιο Δελασάλ «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά. Σπούδασε στο Μπορντό της Γαλλίας Πολιτικές Επιστήμες, Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου έργάστηκε αρχικά ως βοηθός Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, στη συνέχεια ως βοηθός Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και τέλος ως ανώτερο διοικητικό και νομικό στέλεχος του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Έχει λάβει έως σήμερα τρεις σημαντικές τιμητικές διακρίσεις: Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας (1996) από τη Γαλλική Δημοκρατία, Πρεσβευτής Ελληνισμού (2008) από την Ελληνική Πολιτεία και Επίτιμος Δημότης (2007) του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης».

Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), ενώ κατέχει επίσης τη θέση του αρχισυντάκτη της ετήσιας επιθεώρησης Le Regard crétois και του ενημερωτικού δελτίου Synthesis, που αποτελούν εκδόσεις της ΔΕΦΝΚ. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνου Τύπου και ένας από τους σημαντικούς δωρητές του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης.

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και έχει ταξιδέψει με δικά του έξοδα σε ενενήντα έξι χώρες για τη διάδοση του έργου και της σκέψης του Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Demirözü Damla Καθηγήτρια, Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης - İstanbul Üniversitesi

Η  Damla Demirozu είναι καθηγήτρια στο τμήμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Istanbul. Το βιβλίο της Savaştan Barışa Giden Yol (İletisim, 2007) [Ο Δρόμος από τον Πόλεμο στην Ειρήνη] διερευνά την περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την Καταστροφή μέχρι το Συμφωνο Φιλίας του 1930.

Έχει συγγράψει διάφορα άρθρα, στα οποία επικεντρώνεται στην αφήγηση του 1922 στην ελληνική και τουρκική λογοτεχνία. Σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο των έργων  που έχουν μεταφραστεί από τα ελληνικά στα τουρκικά και μαζί με τον Αλέξ. Πέτσα έχει γράψει το κεφάλαιο “…γνώριμος και ξένος…” Η Νεοελληνική Λογοτεχνία Σε  Άλλες Γλώσσες....", (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, 2012). Το βιβλιό της İşgal Direniş İç Savaş, (Ιστός, 2015) επικεντρώνεται στα βιώματα των Ελλήνων στα “Πέτρινα Χρόνια” της Ελλάδος.

Γιγουρτσής Γιάννης Εκπαιδευτικός- Φιλόλογος, Μεγάλη του Γένους Σχολή - Υπεύθυνος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Ο Γιάννης Γιγουρτσής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και φοίτησε στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο, από το δημοτικό ως και το λύκειο. Μετά την αποφοίτησή του σπούδασε Φιλολογία, Ιστορία και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Από τα φοιτητικά του χρόνια ως τώρα ασχολείται ερευνητικά με θέματα της νεότερης λογοτεχνίας και ζητήματα της ιστορίας του ελληνισμού στην Ύστερη Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο. Σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και συγχρόνως διδάσκει Ελληνική Γλώσσα και Εισαγωγή στον Ελληνικό Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Καντίρχας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζει περίπου μία δεκαετία.

Σχετικές ομιλίες