ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

The World in disarray - Living with BREXIT: managing the divorce and after (κεντρική ομιλία)
 

Ομιλητές:

Featherstone Kevin ,
Σημίτη Μαριλένα
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

23/05/2017
 

Διάρκεια:

28:33
 

Εκδήλωση:

The World in disarray
 

Διοργανωτής:

Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
 

Χώρος:

Υπουργείο Εξωτερικών
 

Κατηγορία:

Διεθνείς Σχέσεις
 

Ετικέτες

υψηλή στρατηγική , 21ος αιώνας , BREXIT , Μεγάλη Βρετανία , Ευρωπαϊκή Ένωση
 
 
 
Το Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς πραγματοποίησε στις 23 Μαΐου 2017 (αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη, Υπουργείο Εξωτερικών) διεθνές Συνέδριο με τίτλο  “The World in Disarray”.
 
Το Συνέδριο ανέλυσε με επιστημονικό τρόπο τα θεμελιακά σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα, ενώ συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι Καθηγητές της αλλοδαπής και ημεδαπής.
 
Τα διάφορα πάνελ κάλυψαν θεματικές όπως η υψηλή στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στον 21ο αιώνα, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νέα παγκόσμια οικονομία, οι παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις, οι συνέπειες του BREXIT αλλά και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής του London School of Economics, Kevin Featherstone.

Το blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις πρωινές ομιλίες του συνεδρίου.

 
  • Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics and Political Science
    Ο Kevin Featherstone κατέχει την έδρα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο London School of Economics and Political Science.  Είναι επίσης Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου και ένας από τους Προέδρους του LSEE, του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη εντός του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, του οποίου υπήρξε Διευθυντής (2004-2007 και 2012-2013). Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μιννεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Ο Κέβιν Φέδερστοουν υπήρξε το πρώτο αλλοδαπό μέλος του ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Είναι επίσης αντιπρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου «Atomium Culture» (Βρυξέλλες).

    Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.

    Ανάμεσα στις πολυάριθμες διακρίσεις του συγκαταλέγεται η απονομή (2013) από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας του παρασήμου του Τάγματος του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του σχετικά με την κατανόηση του πολιτισμού και της κοινωνίας της Ελλάδας. Το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπεριέλαβε έκδοση στην οποία συμμετείχε ως συγγραφέας στον κατάλογο «100 αξιομνημόνευτα βιβλία για την Ευρώπη» (100 Books on Europe to Remember).
  • Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά
    Η Μαριλένα Σημίτη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι κάτοχος Master of Arts από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και διδακτορικού τίτλου από το London School of Economics (Τίτλος Διατριβής: New Social Movements in Greece: Aspects of the Ecological and Feminist Projects, LSE, 2002). Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής επιτροπής ξενόγλωσσων ακαδημαϊκών περιοδικών καθώς και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Αναπτυξιακή Συνεργασία και την Επείγουσα Βοήθεια (CONCORD) στις Βρυξέλλες. Το 2013 ήταν ‘Visiting Fellow’ στο Hellenic Observatory του London School of Economics. Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις διερευνούν τις συλλογικές δράσεις στο πεδίο της κοινωνίας πολιτών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα κοινωνικά κινήματα, τις εναλλακτικές μορφές πολιτικής συμμετοχής και τις αστικές συγκρούσεις. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.