ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η παγκόσμια εκπαίδευση σε σταυροδρόμι: The brave new world of MOOCs
 

Ομιλητής:

Τραχανάς Στέφανος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

24/05/2017
 

Διάρκεια:

47:29
 

Εκδήλωση:

Hub Science
 

Διοργανωτής:

"The Hub Events", Νικόλας Πρωτονοτάριος
 

Χώρος:

The Hub Events
 

Κατηγορίες:

Εκπαίδευση , Τεχνολογία
 

Ετικέτες

εκπαίδευση , διαδίκτυο , Internet , Massive Open Online Courses , MOOCs , Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα
 
 
 
Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έκτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.
 
Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε η έκτη φετινή εκδήλωση του Hub Science, με τη διάλεξη του φυσικού και συγγραφέα Στέφανου Τραχανά με θέμα «Η παγκόσμια εκπαίδευση σε σταυροδρόμι: The brave new world of MOOCs».
 

Η παγκόσμια εκπαίδευση σε σταυροδρόμι: The brave new world of MOOCs
 
Όταν το έτος 2012 ένα δημοσίευμα των New York Times είχε τίτλο «The year of the MOOC», λίγοι είχαν επίγνωση ότι αυτό που έμπαινε σε κίνηση τότε θα ήταν μια από τις πιο ανατρεπτικές αλλαγές στην ιστορία της παγκόσμιας εκπαίδευσης, από την ανακάλυψη της τυπογραφίας έως σήμερα.
 
Πέντε χρόνια μετά είναι μια κατάλληλη στιγμή για έναν πρώτο απολογισμό του κινήματος των MOOCs  -των Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων. Είναι τελικά μια επανάσταση, όπως προέβλεπαν οι προφήτες του κινήματος, ή μια αργόσυρτη μεταρρύθμιση με εξίσου βαθιές συνέπειες;
 
Σκοπός της ομιλίας είναι να προσφέρει πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό αλλά και να διεγείρει τον προβληματισμό μας για τη θέση της χώρας μας απέναντι στα διλήμματα και τα σταυροδρόμια που είναι μπροστά μας.
 
 • Φυσικός, συγγραφέας - Διευθυντής ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
  Σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μετά θεωρητική φυσική στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών “Δημόκριτος”  και στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Harvard.  Διδάσκει φυσική στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι συγγραφέας εννέα βιβλίων στα πεδία της κβαντικής φυσικής και των διαφορικών εξισώσεων. 
   
  Εδώ και πολλά χρόνια, τα βιβλία του είναι τα βασικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία του αντικειμένου τους στις σχολές Θετικών Επιστημών και τα Πολυτεχνεία της χώρας. Είναι ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ), του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας. 
   
  Για το έργο του στις ΠΕΚ του απονεμήθηκε το 2009 το εκδοτικό βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω”. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το εθνικό «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου-Στ. Πνευματικού» που επιδίδεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. 
   
  Τα τωρινά του συγγραφικά ενδιαφέροντα εστιάζονται στη δημιουργία διαδραστικών ηλεκτρονικών βιβλίων κατάλληλων για ανοικτά πανεπιστημιακά μαθήματα μέσω διαδικτύου.