Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνεδρία III: «Ο Δρόμος για την Ψηφιακή Ελλάδα»

Navas-Sabater Juan, Μητσοτάκης Κυριάκος, Φέσσας Θεόδωρος, Beyrer Markus J., Liaplina Aleksandra

12 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 62:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 537
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις εναρκτήριες ομιλίες και 7 συνεδρίες από το το Συνέδριο με θέμα: «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας- Ο δρόμος για την Ανάπτυξη», το οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (11 & 12 Μαΐου 2017), με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν να προσδιοριστεί ο απαιτούμενος Οδικός Χάρτης και οι προϋποθέσεις, προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και να πετύχει τη μετάβασή της σε μια ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία Accenture, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, σχετικά με την ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας, την κατάταξή της στο διεθνές οικονομικό πεδίο, καθώς και δέσμη προτάσεων  πολιτικής για το τι πρέπει να γίνει, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.  

Navas-Sabater Juan Lead ICT Policy Specialist, Transport & ICT Global Practice, World Bank

Ο Juan Navas-Sabater είναι Lead ICT Policy Specialist στο γραφείο των Βρυξελλών της Παγκόσμιας Τράπεζας και μέλος του Transport & ICT Global Practice της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι υπεύθυνος των επιχειρήσεων ICT για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υλοποιούνται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούν τις συνέρεγεις μεταξύ ICT και μεταφορών.

Έχει διατελέσει Program Leader της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με έδρα τη Μόσχα και περιφερειακός συντονιστής ICT για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με έδρα την Ουάσινγκτον. Ξεκίνησε να εργάζεται στην Παγκόσμια Τράπεζα το 1998.

Πριν από την ένταξή του στην Παγκόσμια Τράπεζα, είχε εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και στην Κρατική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών στην Ισπανία.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Πολιτική, Οικονομία και Διαχείριση των Τηλεπικοινωνιών από το Πανεπιστήμιο George Washington και πτυχίου από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης. Μιλά αγγλικά, ισπανικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Μητσοτάκης Κυριάκος Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.

Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β' Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.

Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β' Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012.

Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Φέσσας Θεόδωρος Πρόεδρος ΣΕΒ - Πρόεδρος QUEST Συµµετοχών AE

Ο Θεόδωρος Φέσσας είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της Πρόεδρος, QUEST  Συµµετοχών AE.

Eξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ τον Μάιο του 2014, αφού διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του International Chamber of Commerce Hellas (ICC Hellas) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Γεννήθηκε  στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Μηχανολόγος‐ Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος Master στη Θερμοδυναμική από το Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας.

Beyrer Markus J. Director General, BUSINESSEUROPE

Ο Markus J. Beyrer είναι Γενικός Διευθυντής της BUSINESSEUROPE από τα τέλη του 2012. Προηγουμένως κατείχε τις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της αυστριακής Industry Holding ÖIAG, του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας των Αυστριακών Βιομηχανιών, του Διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Οικονομικού Επιμελητηρίου και του επικεφαλής Οικονομικού Σύμβουλου του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Δρ Wolfgang Schüssel.

Στη δεκαετία του 1990 εργάστηκε για την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά.

Ο Markus J. Beyrer σπούδασε Δίκαιο και Εμπορικές Επιστήμες στη Βιέννη, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές  Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Δούναβη στο Krems (Αυστρία) και στο Graduate School of Business στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Liaplina Aleksandra Economist, Transdoprt and ITC. GP, World Bank

Σχετικές ομιλίες

Συνεδρία V: «Πώς Μπορούμε να Αλλάξουμε το Κράτος με Εργαλείο την Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Διαφάνεια / Αποτελεσματικότητα / Ανταποδοτικότητα» 69:20

Μαϊ 12, 2017

Συνεδρία V: «Πώς Μπορούμε να Αλλάξουμε το Κράτος με Εργαλείο την Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Διαφάνεια / Αποτελεσματικότητα / Ανταποδοτικότητα»

Garcia Moran Francisco Δρυμιώτης Ανδρέας Θεοδωράκης Γρηγόρης Σπινέλλης Διομήδης Τζωρτζάκης Παντελής Σαράφογλου Μαρία

Γλώσσα: Αγγλική, Ελληνική

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 3η ενότητα: Αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας 01:34:42

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 3η ενότητα: Αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας

Μασουράκης Μιχάλης Βλάχος Γιώργος Σιγάλα Μαριάννα Χρήστου Ευάγγελος Μπρας Ιωάννης Γράτσος Γεώργιος Διακουλάκη Δανάη Στάθης Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική