ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Ανάκτορα και κήποι της Ανατολής (Πρώτη από δύο ομιλίες)
 

Ομιλητής:

Μαγγίνης Γιώργης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

16/05/2017
 

Διάρκεια:

90:01
 

Εκδήλωση:

Διαλέξεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα"
 

Διοργανωτής:

Πολιτιστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία "Πύρνα"
 

Χώρος:

Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα"
 

Κατηγορία:

Αρχαιολογία
 

Ετικέτες

Ανατολή , Μέση Ανατολή , ανακτορική αρχιτεκτονική , κήποι
 
 
 
Ανάμεσα στον 8ο και το 18ο αιώνα, τόσο η ανακτορική αρχιτεκτονική όσο και ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου άγγιξαν την τελειότητα. Ενσωματώνοντας επιρροές από την αυτοκρατορική Ρώμη και το Βυζάντιο, το Ιράν των Αχαιμενιδών και των Σασσανιδών και την Κίνα των Τανγκ και των Μινγκ, τα εκτεταμένα συγκροτήματα της Μέσης Ανατολής, όσα στέκουν ακόμη αλλά και όσα σώζονται μόνο σε ερείπια ή από περιγραφές, αποτελούν ως σήμερα τις ιδανικές μορφές του «παραδείσου».
 
 
Ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Αρχαιολόγος με ειδίκευση στην Ισλαμική αρχιτεκτονική, στην πρώτη από τις δύο ομιλίες με τίτλο "Ανάκτορα και κήποι της ανατολής" που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα".

Και οι δύο ομιλίες θα δημοσιευτούν στο Blod.
 
  • Αρχαιολόγος
    Ο Γιώργης Μαγγίνης (George Manginis) σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασιατική τέχνη στη SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, απ΄όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του δόκτορος φιλοσοφίας. Εργάσθηκε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, τη σκευοφυλακεία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας στο Λονδίνο, τη SOAS (ως βοηθός διδασκαλίας) και την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Από το 2010 μελετά τη συλλογή κινεζικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, όπου και έχει διδάξει  ιστορία της κινεζικής κεραμεικής, και το καλοκαίρι του 2013 εργάσθηκε για τον κατάλογό της στο Πανεπιστήμιο Princeton. Από το 2012 διδάσκει ισλαμική τέχνη και αρχιτεκτονική στη SOAS και το Ινστιτούτο Ισμαηλιτικών Μελετών του Λονδίνου, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είναι συντονιστής για την ισλαμική τέχνη στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ασιατικής Τέχνης στη SOAS και το φθινόπωρο θα διδάξει βυζαντινή τέχνη στο New College for the Humanities Λονδίνου. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων περί ισλαμικής και κινεζικής τέχνης στο Πανεπιστήμιο Michigan, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Doha του Qatar, τη SOAS, το Πανεπιστήμιο Aga Khan, το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, το Βρετανικό Μουσείο, τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's και αλλού. Έχει συμμετάσχει και διευθύνει αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Έχει συνεισφέρει σε καταλόγους εκθέσεων και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.