Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα ξωτικά του Τόλκιν: λαογραφία και μυθοπλασία

Φήμη Δήμητρα

14 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 49:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1274
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 15η επέτειο από την ίδρυσή του και με την υποστήριξη των εκδόσεων Κέδρος και του ΙΑΝΟΥ, διοργάνωσε ένα διήμερο συμπόσιο με θέμα τον καθηγητή J.R.R.Tolkien και το έργο του. Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει, μέρος των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του συμποσίου.

Ο Σύλλογος Φίλων Τόλκιν ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2002, ως μη κερδοσκοπικό σωματείο  με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και με κύριους σκοπούς του την μελέτη του συγγραφικού έργου του J.R.R. Tolkien, την ανάπτυξη και τη διάδοση του στην Ελλάδα, την προώθηση της επικοινωνίας και της επαφής των προσώπων που ενδιαφέρονται γι’ αυτό, καθώς και την γνωριμία με όλες της μορφές έκφρασης (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, παιγνίδια) που έλκουν την έμπνευση τους από αυτό.

Ο Τζων Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν (1892-1973) ήταν Άγγλος φιλόλογος, γλωσσολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και ποιητής, παγκοσμίως γνωστός για τα εμβληματικά έργα επικής φαντασίας «Χόμπιτ», «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Σιλμαρίλλιον». Κατείχε τις έδρες Αγγλοσαξωνικής Φιλολογίας, Γλωσσολογίας και Αγγλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1925 έως το 1959. Η πρωτοφανής αποδοχή των μυθιστορημάτων του από το κοινό έδωσε μεγάλη ώθηση στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, βοήθησε στην εξάπλωση του και στην ανάδειξη άλλων νεότερων συγγραφέων. Δικαίως θεωρείται ο πατέρας της Φανταστικής Λογοτεχνίας.

Το Prancing Pony είναι μέλος του International Tolkien Fellowship και διατηρεί επαφές με πολλούς αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις με θέμα το έργο του Τόλκιν και έχει διοργανώσει σχετικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με άλλους συλλόγους και φορείς στον χώρο του Φανταστικού και έχει συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία του πανελλήνιου φεστιβάλ φαντασίας ΦantastiCon.

Ο Σύλλογος έχει έντονη παρουσία στο διαδίκτυο με την ιστοσελίδα του www.tolkien.gr
 
 

Φήμη Δήμητρα Καθηγήτρια Cardiff Metropolitan University

Η Δρ. Δήμητρα Φήμη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και ειδικεύτηκε σε θέματα Λογοτεχνίας και Πολιτισμού. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Ουαλίας στο πανεπιστήμιο του Cardiff. Εκεί έκανε και την διδακτορική της διατριβή με θέμα «The Creative Uses of Scholarly Knowledge in the Writing of J.R.R.Tolkien”. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Cardiff, ως Senior Lecturer της Αγγλικής στο Cardiff Metropolitan University.

Είναι μέλοςτου Higher Education Academy και τηςφοιτητικής οργάνωσης Most Inspiring Lecturer. Είναι επίσης μέλος της εκδοτικής επιτροπής του JournalofTolkienResearch, της επιτροπής συμβούλων των WalkingTreePublishers και επιμελείται συχνά βιβλία και άρθρα συναδέλφων της για λογαριασμό γνωστών διεθνών εκδοτικών οίκων. Ανήκει στους συλλόγους: Folklore Society, Viking Society for Northern Research, Ireland-Wales Research Network και Edwardian Culture Network.

Στα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται:

• Τα έργα του J.R.R. Tolkien

• Η φανταστική λογοτεχνία ( η ιστορία και η εξέλιξη της από την Βικτωριανή εποχή μέχρι σήμερα)

• Η επιστημονική φαντασία στην λογοτεχνία και τον κινηματογράφο

• Παιδική λογοτεχνία και φανταστικό

• Κλασσικοί, Κελτικοί και Βόρειοι μύθοι και παραδόσεις σε λογοτεχνικά κείμενα, ταινίες και στην λαϊκή κουλτούρα

• Μεταφορές λογοτεχνικών έργων στον κινηματογράφο

• Ο Μεσαιωνισμός

Είναι ειδικευμένη στον Τόλκιν και την φανταστική λογοτεχνία. H πρώτη της μονογραφία “Tolkien, RaceandCulturalHistory: FromFairiestoHobbits” (PalgraveMacmillan, 2008) κέρδισε το βραβείο MythopoeicScholarshipAwardinInklingsStudies και είχε συμπεριληφθεί στον τελικό κατάλογο για το βραβείο KatharineBriggsFolkloreAward.

Πρόσφατα συν-επιμελήθηκε την πρώτη κριτική έκδοση πάνω στο δοκίμιο του Tolkien “ASecretVice”, στο οποίο αναπτύσσει τις απόψεις του για την εφεύρεση γλωσσών ως τμήματος της συνεκτικής δόμησης ενός κόσμου. (A Secret Vice: Tolkien on Invented Languages, HarperCollins, 2016). Η τελευταία της μονογραφία “Celtic Myth in Contemporary Children’s Fantasy” εκδόθηκε μόλις, ως τμήμα της σειράς “Critical Approaches to Children's Literature” του οίκου Palgrave Macmillan.

Διδάσκει μια μεγάλη γκάμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων πάνω στο Φανταστικό, την επιστημονική φαντασία, την παιδική λογοτεχνία και τον μεσαιωνισμό. Δέχεται ευχαρίστως αιτήσεις για διδακτορικές διατριβές (Phd) σε όλους αυτούς τους τομείς.

Σχετικές ομιλίες