ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η νεωτερική επίδραση των γαλλικών γραμμάτων στον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό
 

Ομιλητής:

Bouchard Jacques
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

03/05/2017
 

Διάρκεια:

40:28
 

Εκδήλωση:

Εκδηλώσεις του "Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη"
 

Διοργανωτής:

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα 
 

Χώρος:

Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
 

Κατηγορία:

Κλασικές σπουδές
 

Ετικέτες

νεοελληνικός διαφωτισμός , πρώιμος νεοελληνικός διαφωτισμός , ιστορία του διαφωτισμού , γαλλική φιλοσοφία , γαλλική γλώσσα , γαλλική λογοτεχνία
 
 
 
Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Jacques Bouchard, μίλησε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με θέμα «Η νεωτερική επίδραση των γαλλικών γραμμάτων στον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό».
 
Η διάλεξη αυτή εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του δασκάλου του Bouchard και κορυφαίου μελετητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Κωνσταντίνου Θ. Δημαρά.
 
Η ομιλία του καθηγητή φιλοξενήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον ίδιο χώρο όπου συνυπάρχουν σημαντικές συλλογές που εξειδικεύονται σε μεγάλο μέρος τους στην ιστορία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως αυτή του K. Θ. Δημαρά, της Αικατερίνης Κουμαριανού, του Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, του Παναγιώτη Πίστα.
 
Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός εγκαινιάζεται οριστικά στα 1780. Κατά τη διάρκεια του αιώνα που προηγείται, οι λόγιοι που κοσμούν τον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό γοητεύονται από την πολιτική σκέψη και τη φιλοσοφία των Γάλλων και εμπνέονται από την ευρωπαϊκής εμβέλειας λογοτεχνία σε γαλλική γλώσσα.

Ο Jacques Bouchard, καταξιωμένος νεοελληνιστής, ακαδημαϊκός και μεταφραστής, μαθητής του Κ.Θ. Δημαρά, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα νεοελληνικά γράμματα. Εξελέγη ο πρώτος κάτοχος της Έδρας Φρίξου Παπαχρηστίδη Νεοελληνικών Σπουδών και Καναδοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο McGill. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα αφορούν στον Νεοελληνικό Πρώιμο Διαφωτισμό, τις Ελληνο-Ρουμανικές σχέσεις κατά το 18ο αιώνα, τον Ελληνικό Υπερρεαλισμό και τη λογοτεχνική μετάφραση.
 
 • Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ
  O καταξιωμένος νεοελληνιστής, ακαδημαϊκός και μεταφραστής Jacques Bouchard γεννήθηκε στο Κεμπέκ το 1940. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ του Κεμπέκ και νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εισηγητές και καθηγητές του στις νεοελληνικές του σπουδές υπήρξαν σπουδαίοι καθηγητές όπως οι Κ. Θ. Δημαράς, Γ. Π. Σαββίδης και Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
   
  Διετέλεσε καθηγητής αρχαίας και νέας ελληνικής στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ από το 1970 ως το 1973. Από το 1973 είναι καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Εξελέγη ο πρώτος κάτοχος της Έδρας Φρίξου Παπαχρηστίδη Νεοελληνικών Σπουδών και Καναδοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο McGill. Είναι από το 2002 διευθυντής του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Μόντρεαλ. Είναι μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Βασιλικής Εταιρείας του Καναδά.
   
  Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα αφορούν στον Νεοελληνικό Πρώιμο Διαφωτισμό, τις Ελληνο-Ρουμανικές σχέσεις κατά το 18ο αιώνα, τον Ελληνικό Υπερρεαλισμό και τη λογοτεχνική μετάφραση. Μεταξύ των συγγραφέων και ποιητών που έχει μεταφράσει συγκαταλέγονται οι Κ. Π. Καβάφης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Μίλτος Σαχτούρης, Νίκος Καχτίτσης, Έκτωρ Κακναβάτος, Παύλος Μάτεσις, Μαργαρίτα Καραπάνου, Ζυράννα Ζατέλη, κ.ά.
   
  Έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στη Σορβόννη, στο Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και σε πολλά άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.