ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους - Πρώτη ενότητα ομιλιών
 

Ομιλητές:

Ζορμπά Μυρσίνη ,
Χαλκιά Αλεξάνδρα ,
Παπανικολάου Δημήτρης ,
Λαφαζάνη Ολγα ,
Παραδείση Μαρία
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

24/04/2017
 

Διάρκεια:

69:48
 

Εκδήλωση:

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους (διημερίδα)
 

Διοργανωτής:

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου, και με την υποστήριξη  της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση,  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Σπιτιού της Κύπρου.
 

Χώρος:

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Πάντειο Πανεπιστήμιο
 

Κατηγορίες:

Τέχνες / Πολιτισμός , Κοινωνικά θέματα
 

Ετικέτες

Φεστιβάλ Δράμας , ελληνικός κινηματογράφος , ταινία μικρού μήκους , οικονομική κρίση , ανεργία , φτώχεια , τοκογλυφία , ρατσισμός , εγκληματικότητα , προσφυγικό ζήτημα , (νέο)μετανάστευση
 
 
 
H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των δημιουργών ταινιών μικρού μήκους – είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχεια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, ρατσισμός, εγκληματικότητα, άστεγοι, τράπεζες, αυτοκτονίες.

Τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας γίνεται ολοένα και συχνότερα αποδέκτης ταινιών με αυτήν τη θεματολογία. Η αμηχανία της Ευρώπης, το φαινόμενο της (νέο)μετανάστευσης στη Γερμανία και το δράμα των προσφύγων στο Αιγαίο αποτελούν θεματικές που καταδεικνύουν τα άμεσα «αντανακλαστικά» της μικρού μήκους ταινίας.

Όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος«για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στη θεματολογία – κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

Ήταν ζήτημα χρόνου το θέμα αυτό να απασχολήσει και την ακαδημαϊκή κοινότητα, κάτι που οδήγησε στη σχετική διημερίδα με θέμα: «Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους», την οποία διοργάνωσε το Φεστιβάλ Δράμας σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου, με την υποστήριξη  της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση,  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Σπιτιού της Κύπρου και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.

Στην εκδήλωση, η οποία  πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 24 και 25 Απριλίου 2017 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (1η ημέρα) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (2 ημέρα), μίλησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και της κινηματογραφικής  κοινότητας, ερευνητές και δημιουργοί ταινιών μικρού μήκους.

Μετά τις  συζητήσεις έγιναν προβολές επιλεγμένων ταινιών .

Για όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μια ιδέα από κάποιες  ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που επικεντρώνουν τη θεματολογία τους στα προβλήματα  που γέννησε η κρίση και είναι προσβάσιμες στο Youtube, παραθέτουμε τους σχετικούς συνδέσμους:

 Ολόκληρες ταινίες

https://youtu.be/GlUJT_MMfNs
Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη (ΣκηνοθεσίαΑμέρισσα Μπάστα)
 
https://youtu.be/I_eRbmCU8JA
Γεννήτρια (ΣκηνοθεσίαΝικολέτα Λεούση)
 
https://youtu.be/HqHUKejYFys
Αντιπαροχή (ΣκηνοθεσίαΝάνσυ Σπετσιώτη)
 
 
Trailer
 
https://youtu.be/Vg0f7mIyDj4
Δείπνο για λίγους (ΣκηνοθεσίαΝάσος Βακάλης)
 
https://youtu.be/bjNHVh9ycdA
4 Mαρτίου (ΣκηνοθεσίαΔημήτρης Νάκος)
 
https://youtu.be/0jqCyWLxFZQ
Ψωμί κι ελιές (ΣκηνοθεσίαΑλεξάντερ Γιάσικ & Ιορδάνης Ορφανίδης)
 
https://youtu.be/OLW5pZeUIbI
Εuroman (ΣκηνοθεσίαΓαβριήλ Τζάφκας)
 
https://youtu.be/cW3C6-d_40s
Τσέλσι – Μπαρτσελόνα (ΣκηνοθεσίαΑλέξανδρος Χαντζής)
 
https://youtu.be/dzoZGhIShvw
3000 (ΣκηνοθεσίαΑντώνης Τσώνης)
 
https://youtu.be/UUR5gdLk1NA
Βόλτα(ΣκηνοθεσίαΣτέλλα Κυριακοπούλου)
 
 
Η Πρώτη Ενότητα ομιλιών της διημερίδας, η οποία δημοσιεύεται εδώ, περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις
 
 «Πολιτισμικές Αναπαραστάσεις της Κρίσης», Μυρσίνη Ζορμπά, Ερευνήτρια Πολιτισμικής Πολιτικής

«Αναμετρήσεις με την επισφάλεια: έθνος και φύλο σε κρίση», Αλεξάνδρα Χαλκιά, Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Βιοπολιτική & Κινηματογράφος», Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

«Κρίση και Προσφυγικό ζήτημα», Όλγα Λαφαζάνη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Συντονίστρια: Μαρία Παραδείση, Ιστορικός Κινηματογράφου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστημίου
 
 • Δρ πολιτικής επιστήμης
  Η Μυρσίνη Ζορμπά είναι δρ. πολιτικών επιστημών και ερευνήτρια πολιτισμικής πολιτικής. Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  (2000-2004) και διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999). Πρόσφατες δημοσιεύσεις: "La culture comme politique publique" στο Ph. Poirrier (ed.), Pour une histoire des politiques culturelles dans le monde 1945-2011, La documentation Francaise 2011. "Ηγεμονία και μετα-ηγεμονία στις πολιτισμικέςσπουδές» στο συλλογικό τόμο Γ. Βούλγαρης (επιμ.), Στα μονοπάτια του Αντόνιο Γκράμσι – Πολιτική και πολιτισμός από το έθνος-κράτος στην παγκοσμιοποίηση, Θεμέλιο 2010. "Conceptualizing Greek Cultural Policy", International Journal of Cultural Policy, 3: 2009. Θα κυκλοφορήσει σύντομα το βιβλίο της με τίτλο Πολιτική του Πολιτισμού. Ευρώπη και Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αι. στις εκδόσεις Πατάκη. 
 • Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  Η Αλεξάνδρα Χαλκιά εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Συνέχισε την έρευνά της στο Πανεπιστήμιο Harvard και δίδαξε στο MIT. Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι συγγραφέας του "The Empty Cradle of Democracy" (Duke University Press, 2004), που μεταφράστηκε από τις εκδόσεις "Αλεξάνδρεια" ("Το άδειο λίκνο της δημοκρατίας", 2007). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιμελήθηκε, μαζί με την Μάρθα Μιχαηλίδου, τον τόμο "Η παραγωγή του κοινωνικού σώματος" (εκδόσεις κατάρτι/Δίνη, 2005).
 • Αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
  Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σπούδασε Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πολιτισμικές σπουδές και τη θεωρία της σεξουαλικότητας. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού UNFOLLOW και τακτικός συνεργάτης της "Αυγής".
 • Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
  Η Όλγα Λαφαζάνη σπούδασε Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο με θέμα Αρχιτεκτονική και Αστικός Σχεδιασμός: Χωροταξία και Πολεοδομία, ενώ από το 2009 είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Δια-εθνικές Γεωγραφίες της Μετανάστευσης» και επιβλέπων καθηγητή τον Κωστή Χατζημιχάλη. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε διεθνή συνέδρια ενώ έχει κάνει και κάποιες δημοσιεύσεις σε ελληνικά αλλά και σε διεθνή επιστημονικά έντυπα.
 • Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου - Ιστορικός Κινηματογράφου
  Η Μαρία Παραδείση σπούδασε νομικά, πολιτική κοινωνιολογία και κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη και το Παρίσι. Η διδακτορική της διατριβή έχει ως θέμα «Η παρουσίαση της γυναίκας στον κινηματογράφο του Χόλυγουντ»
   
  Εργάσθηκε:
  στον Ιδιωτικό Τομέα από το 1984 μέχρι το 1988
   
  Υπήρξε: 
  -ραδιοφωνική παραγωγός στο τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1988
  -σκηνοθέτρια πολιτιστικών εκπομπών στην ΕΤ1 από το 1988 μέχρι το 1990
  -τακτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) που πραγματοποίησε την έρευνα Οι ταινίες και το κοινό τους από το1990 μέχρι το 1992.
  -διδάσκουσα στο επιδοτούμενο επιμορφωτικό σεμινάριο για την κατάρτιση στελεχών ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1990 ως το 1994 . Το σεμινάριο αυτό επαναλήφθηκε στους δήμους Χαλανδρίου και Αγίου Δημητρίου το χειμώνα του 1991 στα πλαίσια προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  -ειδική επιστήμονας (Π.Δ. 407/80) στον Τομέα Θεατρολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης (1989-1994).
  -ειδική επιστήμονας 1993-1997 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσω και Πολιτισμού
   
  Σήμερα είναι:
  -Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού)
  -Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Σπουδές φύλου και ισότητας στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες του Παντείου Πανεπιστημίου (ΕΠΕΑΚ ΙΙ)
  -Μέλος της επιστημονικής ομάδας του ερευνητικού προγράμματος «Παραγωγή βοηθητικού εκπαιδευτικού υλικού για την εισαγωγή θεμάτων σχετικά με τα φύλα στην εκπαιδευτική διαδικασία» (ΕΠΕΑΚ ΙΙ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  -Μέλος της Επιστημονικής ομάδας του ερευνητικού προγράμματος GE.M.I.C. (Gender, Migration, Intercultural Interaction in the Mediterranean and South East Europe: an interdisciplinary perspective)