ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους - Εισαγωγικές ομιλίες
 

Ομιλητές:

Παπαδόπουλος Αντώνης ,
Παραδείση Μαρία ,
Κριάρη Ισμήνη
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

24/04/2017
 

Διάρκεια:

08:24
 

Εκδήλωση:

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους (διημερίδα)
 

Διοργανωτής:

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου, και με την υποστήριξη  της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση,  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Σπιτιού της Κύπρου.
 

Χώρος:

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Πάντειο Πανεπιστήμιο
 

Κατηγορίες:

Τέχνες / Πολιτισμός , Κοινωνικά θέματα
 

Ετικέτες

Φεστιβάλ Δράμας , ελληνικός κινηματογράφος , ταινία μικρού μήκους , οικονομική κρίση , ανεργία , φτώχεια , τοκογλυφία , ρατσισμός , εγκληματικότητα , προσφυγικό ζήτημα , (νέο)μετανάστευση
 
 
 
H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των δημιουργών ταινιών μικρού μήκους – είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχεια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, ρατσισμός, εγκληματικότητα, άστεγοι, τράπεζες, αυτοκτονίες.

Τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας γίνεται ολοένα και συχνότερα αποδέκτης ταινιών με αυτήν τη θεματολογία. Η αμηχανία της Ευρώπης, το φαινόμενο της (νέο)μετανάστευσης στη Γερμανία και το δράμα των προσφύγων στο Αιγαίο αποτελούν θεματικές που καταδεικνύουν τα άμεσα «αντανακλαστικά» της μικρού μήκους ταινίας.

Όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, «για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στη θεματολογία – κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

Ήταν ζήτημα χρόνου το θέμα αυτό να απασχολήσει και την ακαδημαϊκή κοινότητα, κάτι που οδήγησε στη σχετική διημερίδα με θέμα: «Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους», την οποία διοργάνωσε το Φεστιβάλ Δράμας σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου, με την υποστήριξη  της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση,  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Σπιτιού της Κύπρου και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.

Στην εκδήλωση, η οποία  πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 24 και 25 Απριλίου 2017 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (1η ημέρα) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (2 ημέρα), μίλησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και της κινηματογραφικής  κοινότητας, ερευνητές και δημιουργοί ταινιών μικρού μήκους.

Μετά τις  συζητήσεις έγιναν προβολές επιλεγμένων ταινιών .

Για όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μια ιδέα από κάποιες  ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που επικεντρώνουν τη θεματολογία τους στα προβλήματα  που γέννησε η κρίση και είναι προσβάσιμες στο Youtube, παραθέτουμε τους σχετικούς συνδέσμους:

 Ολόκληρες ταινίες

https://youtu.be/GlUJT_MMfNs
Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη (Σκηνοθεσία: Αμέρισσα Μπάστα)
 
https://youtu.be/I_eRbmCU8JA
Γεννήτρια (Σκηνοθεσία: Νικολέτα Λεούση)
 
https://youtu.be/HqHUKejYFys
Αντιπαροχή (Σκηνοθεσία: Νάνσυ Σπετσιώτη)
 
 
Trailer
 
https://youtu.be/Vg0f7mIyDj4
Δείπνο για λίγους (Σκηνοθεσία: Νάσος Βακάλης)
 
https://youtu.be/bjNHVh9ycdA
4 Mαρτίου (Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νάκος)
 
https://youtu.be/0jqCyWLxFZQ
Ψωμί κι ελιές (Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Γιάσικ & Ιορδάνης Ορφανίδης)
 
https://youtu.be/OLW5pZeUIbI
Εuroman (Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Τζάφκας)
 
https://youtu.be/cW3C6-d_40s
Τσέλσι – Μπαρτσελόνα (Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Χαντζής)
 
https://youtu.be/dzoZGhIShvw
3000 (Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσώνης)
 
https://youtu.be/UUR5gdLk1NA
Βόλτα(Σκηνοθεσία: Στέλλα Κυριακοπούλου)
 
 
Η Πρώτη Ενότητα ομιλιών της διημερίδας, η οποία δημοσιεύεται εδώ, περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις
 
 «Πολιτισμικές Αναπαραστάσεις της Κρίσης», Μυρσίνη Ζορμπά, Ερευνήτρια Πολιτισμικής Πολιτικής

«Αναμετρήσεις με την επισφάλεια: έθνος και φύλο σε κρίση», Αλεξάνδρα Χαλκιά, Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Βιοπολιτική & Κινηματογράφος», Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

«Κρίση και Προσφυγικό ζήτημα», Όλγα Λαφαζάνη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Συντονίστρια: Μαρία Παραδείση, Ιστορικός Κινηματογράφου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστημίου

 
 • Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Το 1984 αποφοίτησε από το τμήμα σκηνοθεσίας κινηματογράφου της Ακαδημίας του Κιέβου (πτυχίο και master). Επιστρέφει στην Ελλάδα και διδάσκει στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Γυρίζει ταινίες και από το 1986 συνεργάζεται με την κρατική τηλεόραση. Γυρίζει για λογαριασμό της ΕΡΤ πολλά ντοκυμαντέρ και σειρές. Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του φεστιβάλ Δράμας ως κυρίου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα. Σήμερα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
   
  ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
   
  1982, Αλμπουμ, 35mm, 10'
  1983, Αναμέτρηση, 35mm, 18'
  1984, Δράκων, 35mm, 20',
  Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Molodist Κιέβου 1984
  1985, Στο Καστελόριζο, 35mm, 40',
  Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού
  1986, Το άσπρο άλογο στο βάθος του ανθρακωρυχείου, ντοκυμαντέρ, 16mm, 34'
  1988, Λήμνος η φίλτατη, ντοκυμαντέρ, 16mm, 50',
  Βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1989,
  Κρατικό Βραβείο ΥΠΠΟ 1989
  1989, Εικαστικές μορφές, σειρά ντοκυμαντέρ για την ΕΡΤ,
  Δημήτρης Καλαμάρας Κρατικό Βραβείο ΥΠΠΟ 1990
  1990, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Κρης εποίει, σειρά ντοκυμαντέρ για την ΕΡΤ
  2003, Βαρέα & Ανθυγιεινά
 • Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου - Ιστορικός Κινηματογράφου
  Η Μαρία Παραδείση σπούδασε νομικά, πολιτική κοινωνιολογία και κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη και το Παρίσι. Η διδακτορική της διατριβή έχει ως θέμα «Η παρουσίαση της γυναίκας στον κινηματογράφο του Χόλυγουντ»
   
  Εργάσθηκε:
  στον Ιδιωτικό Τομέα από το 1984 μέχρι το 1988
   
  Υπήρξε: 
  -ραδιοφωνική παραγωγός στο τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1988
  -σκηνοθέτρια πολιτιστικών εκπομπών στην ΕΤ1 από το 1988 μέχρι το 1990
  -τακτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) που πραγματοποίησε την έρευνα Οι ταινίες και το κοινό τους από το1990 μέχρι το 1992.
  -διδάσκουσα στο επιδοτούμενο επιμορφωτικό σεμινάριο για την κατάρτιση στελεχών ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1990 ως το 1994 . Το σεμινάριο αυτό επαναλήφθηκε στους δήμους Χαλανδρίου και Αγίου Δημητρίου το χειμώνα του 1991 στα πλαίσια προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  -ειδική επιστήμονας (Π.Δ. 407/80) στον Τομέα Θεατρολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης (1989-1994).
  -ειδική επιστήμονας 1993-1997 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσω και Πολιτισμού
   
  Σήμερα είναι:
  -Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού)
  -Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Σπουδές φύλου και ισότητας στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες του Παντείου Πανεπιστημίου (ΕΠΕΑΚ ΙΙ)
  -Μέλος της επιστημονικής ομάδας του ερευνητικού προγράμματος «Παραγωγή βοηθητικού εκπαιδευτικού υλικού για την εισαγωγή θεμάτων σχετικά με τα φύλα στην εκπαιδευτική διαδικασία» (ΕΠΕΑΚ ΙΙ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  -Μέλος της Επιστημονικής ομάδας του ερευνητικού προγράμματος GE.M.I.C. (Gender, Migration, Intercultural Interaction in the Mediterranean and South East Europe: an interdisciplinary perspective)
   
 • Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  Η Ισμήνη Κριάρη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1979. Διεξήγαγε μεταπτυχιακές έρευνες στα Πανεπιστήμια της Βιέννης (1981), του Γκισσεν (1982) στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, της Ρώμης (1991) και της Βόννης (1995 – 1996). Έχει λάβει ερευνητική υποτροφία από τον γερμανικό οργανισμό υποτροφιών DAAD το 1998 και το 2003. 

  Το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών με θέμα: «Συνταγματικοί θεσμοί για την αντιμετώπιση κρατικών κρίσεων στην Ελλάδα και την αλλοδαπή», η οποία έλαβε τον βαθμό « Άριστα».

  Είναι Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και Καθηγήτρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης.