Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενδείξεις για τη χρήση εργαλείων-βοηθημάτων κατά τη σχεδίαση των μορφών στις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου Θήρας

Μπίρταχα Κική

3 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 35:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1495
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία έχει ως θέμα τις ενδείξεις για τη χρήση καμπυλογράφων κατά τη σχεδίαση των ανθρώπινων μορφών στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες από τον προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι Θήρας, οι οποίες χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 17ου αι. π.Χ. 

Με προσεκτική παρατήρηση και ασφαλή ως προς τη μεθοδολογία έρευνα των ίδιων των τοιχογραφιών, επιβεβαιώθηκαν ταυτόσημες καμπύλες, σχήματος περίπου λατινικού S, που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σχεδίαση των περιγραμμάτων των ανθρώπινων μορφών και των τοπιογραφικών στοιχείων. Οι ταυτόσημες καμπύλες, αρθρωμένες οργανικά για τον σχεδιασμό των μορφών, δεν μπορούν να αποδοθούν στη δεξιοτεχνία των ζωγράφων, αφού έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη κλίση, οριζόντια ή κατακόρυφη αντιστροφή, αλλά στη χρήση ειδικών εργαλείων. 

Αναπτύσονται το πώς, το γιατί και το πότε χρησιμοποιούνταν οι καμπυλογράφοι κατά τη διαδικασία της τοιχογράφησης και διατυπώνονται σκέψεις και ερωτήματα που προέκυψαν από την έρευνα. 

Μπίρταχα Κική Αρχαιολόγος

Η Κική Μπίρταχα είναι αρχαιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας, με συμμετοχή στο ανασκαφικό και ερευνητικό έργο επί 32 χρόνια.

Το ερευνητικό της πεδίο είναι ο Κυκλαδικός πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού (3η και 2η χιλιετία π.Χ.), με ειδίκευση στη ζωγραφική διακόσμηση των μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων, στα χρώματα και στις τεχνικές των τοιχογραφιών του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι Θήρας.

Εκτός από το Ακρωτήρι, έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές προϊστορικών θέσεων στην Αμοργό, την Ίο και την Άνδρο.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με θέμα τα παραπάνω ερευνητικά πεδία.

Σχετικές ομιλίες