ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Γνώθι σαυτόν
 

Ομιλητής:

Παξινός Γεώργιος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

31/03/2017
 

Διάρκεια:

28:18
 

Εκδήλωση:

Athens Science Festival 2017
 

Διοργανωτής:

Εκπαιδευτικός Οργανισμός “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, Βρετανικό Συμβούλιο, Δήμος Αθηναίων, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
 

Χώρος:

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
 

Κατηγορία:

Νευροεπιστήμες
 

Ετικέτες

Athens Science Festival , γνώθι σαυτόν , άνθρωπος , ζωικό βασίλειο , περιβάλλον , Δαρβίνος
 
 
 
Tο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, ξεκίνησε το 2014 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα.
 
Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, δάσκαλοι, διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη τους και να κάνουν το θεατή μέρος της.
 
Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ξεπερνά κάθε χρόνο τους 30.000 επισκέπτες, το Athens Science Festival είναι περήφανο που όχι μόνο κατάφερε να πετύχει τους αρχικούς του στόχους, αλλά και να τους διευρύνει. Κάθε χρόνο τηρεί την υπόσχεσή του: συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει το ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, το Athens Science Festival έχει καταφέρει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

Γνώθι σαυτόν

Τι είναι ο άνθρωπος; Το «γνωθι σαυτόν», η επιγραφή στο ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς, έχει περισσότερη σημασία σήμερα από ποτέ άλλοτε γιατί σήμερα ο άνθρωπος υπερθερμαίνει τη γη και εξαφανίζει ζώα και φυτά, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει και στη δική του εξαφάνιση. Την πιο τρομακτική ανακάλυψη για το «ποιοι ήμαστε» έκανε ο Δαρβίνος όταν εκθρόνισε τον άνθρωπο από τη μοναδική θέση στη δημιουργία και υπέδειξε ότι δεν υπήρχε καν «δημιουργία», αλλά εξέλιξη. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, ο άνθρωπος αντιμετωπίζει το σύμπαν με έναν εαυτόν (μία ύπαρξη) χωρίς ψυχή, χωρίς ελεύθερη βούληση, με παλαιολιθικά συναισθήματα και με τρομακτική τεχνολογία που απειλεί την ύπαρξη του ανθρώπου και των άλλων έμβιων όντων. Οπλισμένοι λοιπόν με την αλήθεια (το γνώθι σαυτόν) ότι ο άνθρωπος ανήκει και αυτός στο ζωικό βασίλειο, και έχοντας «βάλει πλώρη το χάραμα θα κάνει φτερά τα κουπιά του».
 
  • Διακεκριμένος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Νοτίου Ουαλίας - NHMRC Senior Principal Research Fellow, Neuroscience Research Australia
    Ο Γιώργος Παξινός γεννήθηκε το 1944 στην Ιθάκη όπου τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley και πήρε το Διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Ακολούθησαν έρευνες στο Πανεπιστήμιο Yale, Cambridge και Oxford. Από το 1973 είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νew South Wales στο Σίδνεϊ και στο Neuroscience Research Australia. Διετέλεσε πρόεδρος του Australian Neuroscience Society και του IBRO World Congress of Neuroscience. Έχει λάβει το βραβείο Humboldt της Γερμανίας και αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας/Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016) και Ιονίου Πανεπιστημίου (2017). Εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009 και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2012. Ο Γιώργος Παξινός χαρτογράφισε τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ανακάλυψε 91 περιοχές (πυρήνες) στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε πολλές έδωσε ελληνικά ονόματα. Οι περισσότεροι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια ή μοντέλα σε πειραματόζωα αυτών των ασθενειών χρησιμοποιούν τους άτλαντές του.