Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Hellenic Innovation Forum 2017 - Εισαγωγικές ομιλίες

Ουζούνης Κωνσταντίνος, Αναγνωστόπουλος Θοδωρής, Φωτάκης Κώστας, Ben-Abba Irit

1 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:39:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 589
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ουζούνης Κωνσταντίνος
Αναγνωστόπουλος Θοδωρής
Φωτάκης Κώστας
Ben-Abba Irit

Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική

Ημερομηνία
01/03/2017

Διάρκεια
00:39:51

Εκδήλωση
Hellenic Innovation Forum

Χώρος
Ξενοδοχείο Divani Caravel

Διοργάνωση
Ethos Media
SciCo

Κατηγορία
Τεχνολογία, Οικονομία

Ετικέτες
Hellenic Innovation Forum, καινοτομία, επιχειρηματική καινοτομία, Ισραήλ, επιχειρηματικότητα

H Ethos Media S.A. και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός SciCo-Επιστήμη Επικοινωνία, διοργάνωσαν το Hellenic Innovation Forum 2017 την Τετάρτη 1 & Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Η καινοτομία αποτελεί τον βασικό πυλώνα σχεδιασμού/επίτευξης μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας με προοπτική, ανταγωνιστικότητα και διεθνή εμβέλεια. Κατά το σκεπτικό αυτό, το πολυσυνέδριο καινοτομίας έγινε με την προσδοκία ότι η ζύμωση που θα προκληθεί, φέρνοντας κοντά τους εκφραστές νέων καινοτόμων ιδεών, τους φορείς που ρυθμίζουν το κανονιστικό και νομικό πλαίσιο, καθώς και τους εκπροσώπους ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης και επιχειρηματικότητας, θα συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στη δυναμική αναδιάρθρωση και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Τιμώμενη Χώρα: Ισραήλ
Ως τιμώμενη χώρα του διημέρου ήταν το Ισραήλ, μια από τις πρωτοπόρες χώρες στον τομέα της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας. Η ανάδειξη της καινοτομικής και τεχνολογικής δραστηριότητας του Ισραήλ έλαβε χώρα μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα και ενημερωτικά περίπτερα, που βρίσκονταν στον εκθεσιακό χώρο. Επιπλέον, η χώρα εκπροσωπήθηκε από υψηλόβαθμα θεσμικά και πολιτικά πρόσωπα, καθώς και στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο και τον τομέα του «technology transfer».

To blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις πρωινές ομιλίες της 1ης ημέρας του HIF 2017, οπότε και έλαβαν χώρα κεντρικές ομιλίες από διακεκριμένους Έλληνες και διεθνείς ομιλητές και δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο τα μέρη του τριγώνου της εφαρμοσμένης καινοτομίας: το Θεσμικό Πλαίσιο και την Επιχειρηματική Καινοτομία.

Στα πάνελ των συζητήσεων συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό/ερευνητικό χώρο, από την επιχειρηματική κοινότητα, την πολιτική, τον πολιτισμό με συντονιστές έμπειρους δημοσιογράφους, εξειδικευμένους στο αντικείμενο.

Ουζούνης Κωνσταντίνος Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

Ο Κωνσταντίνος Ουζούνης είναι Γενικός Διευθυντής της Ethos Media S.A., η οποία εκδιδει το περιοδικό ΧΡΗΜΑ, την ηλεκτρονική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ Week, το περιοδικό Insurance World, το ασφαλιστικό portal insuranceworld.gr, την εφημερίδα ασφαλίζομαι, το περιοδικό Pharma & Health Business (Ph.B), το portal virus.com.gr, την εφημερίδα aλive, και διοργανώνει τα Ethos Events.

Έχει υπάρξει μέλος Δ.Σ. πολλών εταιρειών media και νέων τεχνολογιών, της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, καθώς και του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Φυσικής και στο Leicester University (MBA). Έχει συγγράψει άρθρα σε πολλά οικονομικά περιοδικά και εφημερίδες.

Είναι αντιπρόσωπος διεθνούς φήμης εταιρειών όπως των Euromoney Magazine, Euromoney Conferences και Georgeson Proxy Solicitation.

Αναγνωστόπουλος Θοδωρής Science Communicator

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι Βιολόγος και ασχολείται επαγγελµατικά µε την επικοινωνία της επιστήµης και την κοινωνική επιχειρηµατικότητα. Είναι διδάκτορας Γενετικής από το Πανεπιστήµιο King’s College του Λονδίνου. Εκπόνησε µεταδιδακτορική εργασία στο Ε.Κ.ΕΦ.Ε. “∆ηµόκριτος” στον κληρονοµικό καρκίνο. Είναι υπότροφος του Ωνασείου και Εµπειρικίου Ιδρύµατος.

Είναι Πρόεδρος και Συν-ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης “SciCo”, η οποία έχει στόχο την εκλαΐκευση της επιστήµης µέσω καινοτόµων τρόπων στο ευρύ κοινό. Ο Θοδωρής συνδιοργανώνει, συγγράφει και συµπαρουσιάζει τις εκπαιδευτικές θεατρικές παραστάσεις “Η Επιστήµη των Χριστουγέννων”, “Η Επιστήµη της Αγάπης”, “Η Επιστήµη της Οικολογίας” και “Η επιστήµη της διατροφής” οι οποίες παίζονται σε σχολεία και ∆ήµους όλης της χώρας. Έχει συν-σχεδιάσει µε το Βρετανικό Συµβούλιο το πρόγραµµα “School-lab” µια διαδικτυακή πλατφόρµα εκµάθησης επικοινωνίας της επιστήµης στα σχολεία.

Πρόσφατα συνδιοργάνωσε τα “Impact Series”, τα πρώτα workshops κοινωνικής επιχειρηματικότητας με θέμα την επιστήμη και την τεχνολογία. Είναι επίσης συνιδρυτής και curator του TEDMED live Athens. Ο Θοδωρής έχει δώσει ομιλίες για την επικοινωνία της επιστήμης στο Ισραήλ, την Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στην Αυστραλία και στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2010 εκπαιδεύτηκε σε θέματα διαδραστικής διδασκαλίας των επιστημών στο Space Camp της NASA στις ΗΠΑ. To 2011 ήταν υποψήφιος από την Ελληνική αντιπροσωπεία της UNESCO για το Kalinga Science Popularizator Prize. Τον Αύγουστο του 2012 εκπαιδεύτηκε από τον τέως Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Al Gore για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι πρεσβευτής του για Climate Reality Project. Το Φθινόπωρο του 2012 παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ, στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Global Entrepreneurship Week τη SciCo ως καλή πρακτική κοινωνικής επιχείρησης στην Ελλάδα.

Από το 2011 είναι ο κεντρικός παρουσιαστής του TEDxAthens, ενώ από τον Οκτώβριο του 2013 είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση. Είναι επίσης συνιδρυτής του Green Project, ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ο οποίος έχει στόχο να προωθήσει σημεία πράσινου ενδιαφέροντος μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έχει συμμετάσχει και στα τρία οδοιπορικά της Green Project το Αθήνα Πεκίνο το 2008, το Αθήνα Cape Town το 2010 και το Αθήνα Βόρειο Ακρωτήριο 2012 αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων. Έχει ταξιδέψει σε 70 χώρες και στον ελεύθερό του χρόνο συνθέτει μουσική στο πιάνο.

Φωτάκης Κώστας Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας

Ο Κώστας Φωτάκης ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας τον Ιανουάριο του 2015. Από το 2011 ήταν Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Επίσης έχει υπηρετήσει ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (1997-2013). Είναι Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, εκτέλεσε χρέη Συντονιστή της Συνόδου των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων από τον Ιούλιο του2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013.

Από το 1990, διευθύνει την Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Λέιζερ που λειτουργεί στο ΙΤΕ και περιλαμβάνει 26 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (1994-97) και μέλος Εθνικών και Ευρωπαϊκών Επιτροπών εμπειρογνωμόνων για θέματα επιστημονικής πολιτικής όπως το European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI). Από το 2010 συμμετέχει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (high level group of experts) που αξιολογεί συνολικά το Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Τεχνολογία και διαμορφώνει τις προτεραιότητες για την Ευρώπη του 2020. Επίσης είναι Πρόεδρος στη Συμβουλευτική Ομάδα (Advisory Group) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις Ερευνητικές Υποδομές και έχει προεδρεύσει στην Ομάδα Ειδικών (Experts Group) για τον προσδιορισμό του ρόλου των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Οργανισμών στην στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτονικής (Photonics) και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, με έμφαση στις εφαρμογές Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών. Έχει διοργανώσει ή συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων. Έχει περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις και περισσότερες από 7000 αναφορές, κυρίως στον τομέα της Φωτονικής και σχετικών εφαρμογών. Είναι εκδότης ή μετέχει στην εκδοτική ομάδα διαφόρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών και είναι συ-συγγραφέας ή συν-εκδότης τεσσάρων επιστημονικών βιβλίων παγκόσμιας κυκλοφορίας.

Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» (“Leadership Award”) της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America – OSA) «..για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ». Το 2005-6 επελέγη ως Springer Professor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ. Έχει επίσης εκλεγεί ως ισόβιο μέλος και Fellow της OSA και έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Fellows της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οπτικής (European Optical Society – EOS). Το 2010 έγινε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας.

Ben-Abba Irit Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα

Η Irit Ben-Abba εντάχθηκε στο Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών το 1983 μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της θητείας και των πανεπιστημιακών της σπουδών.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις κλειδιά που σχετίζονται με την Ασία, τα Βαλκάνια, και τις οικονομικές υποθέσεις. Έχει υπηρετήσει ως Πρέσβειρα του Ισραήλ στη Δημοκρατία των Φιλιππίνων (2000-2003), την Αλβανία, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, και την ΠΓΔΜ (2004-2006), Επικεφαλής της Διεύθυνσης Νοτίου και Νοτιανατολικής Ασίας του Ισραηλινού ΥΠΕΞ (1996-2006), Σύμβουλος (DCM) στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κίνα, και Πρόξενος του Ισραήλ στο Χόνγκ Κόνγκ. Από το 2007 έως το 2014, κατείχε την θέση της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του Ισραηλινού ΥΠΕΞ και Επικεφαλής της Ισραηλινής Αντιπροσωπείας στο Φόρουμ Δωρητών για τους Παλαιστινίους, υπεύθυνης για την διεθνή οικονομική συνεργασία καθώς και για τις οικονομικές και ανθρωπιστικές σχέσεις με τους Παλαιστινίους.

Έχει τιμηθεί από τον Γενικό Γραμματέα του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών με το Βραβείο της Αριστείας και από τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων με το Βραβείο της Καλύτερης Πρέσβεως (Τάγμα του Σικατούνα).

Οι σπουδές της περιλαμβάνουν πτυχία (με άριστα) σε Σπουδές Νοτιανατολικής Ασίας και Αγγλικής Γλωσσολογίας  από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ καθώς και MBA σε Σπουδές Διευθυντικών Στελεχών MBA από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Μιλά εβραϊκά, αγγλικά, ιταλικά, και λίγα κινέζικα.

Σχετικές ομιλίες