ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Αναπτυξιακός Μετασχηματισμός, Μηχανικοί και Τεχνικά Έργα: Λόγοι, Ρόλοι και Ζητήματα Ειδημοσύνης
 

Ομιλητές:

Αραποστάθης Στάθης ,
Καράς Σερκάν ,
Φωτόπουλος Γιάννης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

18/02/2017
 

Διάρκεια:

26:35
 

Εκδήλωση:

Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων (διημερίδα στο πλαίσιο της Έκθεσης GR80s)
 

Διοργανωτής:

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
 

Χώρος:

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
 

Κατηγορίες:

Τεχνολογία , Οικονομία
 

Ετικέτες

Έκθεση GR80s , δεκαετία του '80 , τεχνολογικός μετασχηματισμός , τεχνικά έργα , φυσικό αέριο , εκτροπή του Αχελώου , λιμάνι του Βόλου
 
 
 
Το διήμερο συνέδριο με τίτλο "Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου.

Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων
 
Τα οράματα επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας στη δεκαετία του 1980 διαψεύσθηκαν σε μεγάλο βαθμό κυρίως λόγω του συσχετισμού πολιτικών, οικονομικών και νεοσυντεχνιακών συμφερόντων, ή λόγω διοικητικών-γραφειοκρατικών αδυναμιών. Όμως οι πολιτικές που προτάθηκαν, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού, δημιούργησαν υποθήκες που επηρέασαν με ανεξίτηλο τρόπο τις εξελίξεις. Σκοπός της διημερίδας, στην οποία συμμετέχουν τόσο ερευνητές, όσο και πρωταγωνιστές της εποχής, είναι η κριτική ανάλυση των γεγονότων, καθώς και των επιπτώσεων τους στον τεχνο-επιστημονικό μετασχηματισμό της χώρας.
 
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της διημερίδας συζητήθηκαν η διάδοση της πληροφορικής στην ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’80, η Τεχνολογική αλλαγή και στρατιωτική τεχνολογία, η βιοτεχνολογία, ο Αναπτυξιακός Μετασχηματισμός, οι Μηχανικοί και τα Τεχνικά Έργα, ο Τεχνολογικός μετασχηματισμός και στρατηγικός (από)προσανατολισμός του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα του ’80 και τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την Τεχνολογική Εξέλιξη και Οικονομική Ανάπτυξη της δεκαετίας του ’80.

Συνδιοργανωτές:
Innovathens
Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας –  ΕΜΠ
Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης – ΕΚΠΑ
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - ΕΚΠΑ
 
 • Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
  Ο Στάθης Αραποστάθης είναι Επίκουρος Καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του University of Oxford, ενώ έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
   
  Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν την Ιστορία της Τεχνολογίας και των Μηχανικών, την Επιστήμη, Τεχνολογία και Κοινωνία και Νόμους, την Ιστορία και Πολιτική Τεχνολογικών Δικτύων (ενέργεια), την Ιστορία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης της Γνώσης στην Επιστήμη και την Τεχνολογία, την Ιστορία και Κοινωνιολογία της Ειδημοσύνης (expertise) και την Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική.
 • Υπ. Δρ. Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  Ο Σερκάν Καράς πραγματοποιεί τη διδακτορική του διατριβή στην «Πολιτική της Κύπρου μέσω  τεχνολογικών δικτύων και υποδομών στον 20ο αιώνα» στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Bogazici στην Κωνσταντινούπολη με ειδίκευση στη μηχανολογία συστημάτων ελέγχου. Αργότερα πραγματοποίησε Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Ευρωπαϊκές Σπουδές της Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας. Συμμετείχε στο Κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, μέσω του προγράμματος Erasmus. Η διατριβή του είχε θέμα τις «Αναπαραστάσεις της εργασίας στις διαφημίσεις των προσωπικών τεχνολογιών: Μια μελέτη των ελληνικών περιοδικών για υπολογιστές».
 • Υπ. Δρ. Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  Ο Γιάννης Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αττική όπου διαμένει και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα. Πραγματοποιεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Κρίσημα τεχνολογικά  δίκτυα στην Ελλάδα από το 1950 μέχρι σήμερα» στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) με ειδίκευση στην ιστορία της τεχνολογίας και τις σπουδές Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, καθώς και το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Ευρωπαϊκές Σπουδές της Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας.