Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αναπτυξιακός Μετασχηματισμός, Μηχανικοί και Τεχνικά Έργα: Λόγοι, Ρόλοι και Ζητήματα Ειδημοσύνης

Αραποστάθης Στάθης, Καράς Σερκάν, Φωτόπουλος Γιάννης

18 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 26:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 559
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το διήμερο συνέδριο με τίτλο "Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου.

Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων
 

Τα οράματα επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας στη δεκαετία του 1980 διαψεύσθηκαν σε μεγάλο βαθμό κυρίως λόγω του συσχετισμού πολιτικών, οικονομικών και νεοσυντεχνιακών συμφερόντων, ή λόγω διοικητικών-γραφειοκρατικών αδυναμιών. Όμως οι πολιτικές που προτάθηκαν, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού, δημιούργησαν υποθήκες που επηρέασαν με ανεξίτηλο τρόπο τις εξελίξεις. Σκοπός της διημερίδας, στην οποία συμμετέχουν τόσο ερευνητές, όσο και πρωταγωνιστές της εποχής, είναι η κριτική ανάλυση των γεγονότων, καθώς και των επιπτώσεων τους στον τεχνο-επιστημονικό μετασχηματισμό της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της διημερίδας συζητήθηκαν η διάδοση της πληροφορικής στην ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’80, η Τεχνολογική αλλαγή και στρατιωτική τεχνολογία, η βιοτεχνολογία, ο Αναπτυξιακός Μετασχηματισμός, οι Μηχανικοί και τα Τεχνικά Έργα, ο Τεχνολογικός μετασχηματισμός και στρατηγικός (από)προσανατολισμός του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα του ’80 και τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την Τεχνολογική Εξέλιξη και Οικονομική Ανάπτυξη της δεκαετίας του ’80.

Συνδιοργανωτές:
Innovathens

Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας –  ΕΜΠ

Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης – ΕΚΠΑ

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - ΕΚΠΑ

Αραποστάθης Στάθης Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Ο Στάθης Αραποστάθης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του University of Oxford, ενώ έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ερευνά του αναπτύσσεται σε περιοχές οπως: 1. Ιστορία των σχέσεων Επιστήμης, Τεχνολογίας, Βιομηχανικού Μετασχηματισμού, 2. Ιστορία και Πολιτική της Διαχείρισης Γνώσης και της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, 3. Ιστορία και Κοινωνιολογία της Ειδημοσύνης, 4. Κοινωνικοτεχνολογικές Μεταβάσεις και Αεφορία. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα όπως (α) Ιστορία της Τεχνολογίας, (β) Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία, (γ) Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική, (δ) Δίκαιο, Επιστήμη, Τεχνολογία, (ε) Περιβάλλον, Διακυβέρνηση, Τεχνοεπιστημη. Έχει συγγράψει με τον Graeme Gooday το βιβλίο Patently Contestable (MIT Press, 2013) και έχει επιμεληθεί πέντε ειδικά τεύχη και συλλογικούς τόμους. Επίσης έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα στα πεδία της ιστορίας και κοινωνιολογίας της τεχνολογίας καθώς και της επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής.

Προσωπικός ιστότοπος του Στάθη Αραποστάθη

Καράς Σερκάν Υπ. Δρ. Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Σερκάν Καράς πραγματοποιεί τη διδακτορική του διατριβή στην «Πολιτική της Κύπρου μέσω τεχνολογικών δικτύων και υποδομών στον 20ο αιώνα» στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Bogazici στην Κωνσταντινούπολη με ειδίκευση στη μηχανολογία συστημάτων ελέγχου. Αργότερα πραγματοποίησε Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Ευρωπαϊκές Σπουδές της Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας. Συμμετείχε στο Κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, μέσω του προγράμματος Erasmus. Η διατριβή του είχε θέμα τις «Αναπαραστάσεις της εργασίας στις διαφημίσεις των προσωπικών τεχνολογιών: Μια μελέτη των ελληνικών περιοδικών για υπολογιστές».

Φωτόπουλος Γιάννης Υπ. Δρ. Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Γιάννης Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αττική όπου διαμένει και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα. Πραγματοποιεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Κρίσημα τεχνολογικά δίκτυα στην Ελλάδα από το 1950 μέχρι σήμερα» στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) με ειδίκευση στην ιστορία της τεχνολογίας και τις σπουδές Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, καθώς και το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Ευρωπαϊκές Σπουδές της Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Σχετικές ομιλίες