ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η διάδοση της πληροφορικής στην ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ‘80
 

Ομιλητής:

Λέκκας Θεόδωρος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

18/02/2017
 

Διάρκεια:

26:09
 

Εκδήλωση:

Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων (διημερίδα στο πλαίσιο της Έκθεσης GR80s)
 

Διοργανωτής:

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
 

Χώρος:

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
 

Κατηγορίες:

Τεχνολογία , Πληροφορική
 

Ετικέτες

Έκθεση GR80s , δεκαετία του '80 , τεχνολογικός μετασχηματισμός , τεχνολογία , πληροφορική
 
 
 
Το διήμερο συνέδριο με τίτλο "Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου.

Τεχνολογικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων
 
Τα οράματα επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας στη δεκαετία του 1980 διαψεύσθηκαν σε μεγάλο βαθμό κυρίως λόγω του συσχετισμού πολιτικών, οικονομικών και νεοσυντεχνιακών συμφερόντων, ή λόγω διοικητικών-γραφειοκρατικών αδυναμιών. Όμως οι πολιτικές που προτάθηκαν, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού, δημιούργησαν υποθήκες που επηρέασαν με ανεξίτηλο τρόπο τις εξελίξεις. Σκοπός της διημερίδας, στην οποία συμμετέχουν τόσο ερευνητές, όσο και πρωταγωνιστές της εποχής, είναι η κριτική ανάλυση των γεγονότων, καθώς και των επιπτώσεων τους στον τεχνο-επιστημονικό μετασχηματισμό της χώρας.
 
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της διημερίδας συζητήθηκαν η διάδοση της πληροφορικής στην ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’80, η Τεχνολογική αλλαγή και στρατιωτική τεχνολογία, η βιοτεχνολογία, ο Αναπτυξιακός Μετασχηματισμός, οι Μηχανικοί και τα Τεχνικά Έργα, ο Τεχνολογικός μετασχηματισμός και στρατηγικός (από)προσανατολισμός του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα του ’80 και τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την Τεχνολογική Εξέλιξη και Οικονομική Ανάπτυξη της δεκαετίας του ’80.

Συνδιοργανωτές:
Innovathens
Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας –  ΕΜΠ
Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης – ΕΚΠΑ
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - ΕΚΠΑ
 
 • Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  Ο Δρ. Θεόδωρος Λέκκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 2009, διδάσκει Ιστορία και Φιλοσοφία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000), ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακών στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και Τεχνολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2004) και το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Ευρωπαϊκές Σπουδές της Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (MA) (ESST) (2008).
   
  Το 2014 αποφοίτησε με διδακτορικό πτυχίο από το ΕΚΠΑ/ΕΜΠ με υποβολή της διδακτορικής του διατριβής με τίτλο «Δημόσια εικόνα και Κοινότητα Χρηστών των υπολογιστών Home στην Ελλάδα, 1980-1990». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την προσαρμογή της τεχνολογίας των υπολογιστών σε τοπικό επίπεδο, τις κουλτούρες του υπολογιστή σε χρήση, την παρέμβαση ανάμεσα στις κοινωνικές και τεχνικές σε προσωπικό επίπεδο και στους υπολογιστές του σπιτιού, τη διαδικασία της διαμεσολάβησης της χρήσης του υπολογιστή, την παρουσίαση της προσωπικής τεχνολογίας των υπολογιστών στο δημόσιο χώρο κ.ά..
   
  Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στους τομείς των επιχειρήσεων και την ανάλυση των απαιτήσεων, τη διαχείριση έργου, τεχνικές γραφής και επεξεργασίας και τη γραφή προσφοράς/πρότασης για μεγάλες εταιρίες πληροφορικής.