Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ζητήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, δημιουργική γραφή, δημιουργική ανάγνωση

Παπακώστας Γιάννης, Φουντοπούλου Μαρίζα, Κουλουμπαρίτση Αλεξάνδρα, Μαργέτη Κατερίνα, Μαρινέλλη Ολίνα, Μπουφίδου Μαρία, Κυριακουλέα Κυριακή, Μακαρόνας Νίκος, Σπυροπούλου Κέλυ

6 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 117:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1601
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Νέα Γενιά Ζηρίδη διοργανώνουν , από 16 Ιανουαρίου έως 27 Μαρτίου 2017 , εννέα συναντήσεις με θέμα την ακαδημαϊκή αριστεία.
 
Σκοπός των συναντήσεων είναι η διερεύνηση, η υποστήριξη και η προώθηση εκπαιδευτικών πολιτικών  και πρακτικών για την ακαδημαϊκή αριστεία. Στο πλαίσιο της σειράς διακεκριμένοι ομιλητές αναπτύσσουν μια σειρά θεμάτων όπως, οι διαφορετικές οπτικές της αριστείας, η ανίχνευση και υποστήριξη των δυνατοτήτων και των δυσκολιών των μαθητών, η εκπαίδευση παιδιών με υψηλές ικανότητες και οι καλές διδακτικές πρακτικές στα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα.
 
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στο ιστορικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, και στο κτήριο Παλαμά, Ακαδημίας 48
 
Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017 η εκδήλωση με τίτλο «”Ζητήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, δημιουργική γραφή, δημιουργική ανάγνωση”, στην οποία πήραν μέρος οι:
 
Μαρίζα Φουντοπούλου, Καθηγήτρια ΦΠΨ/ΕΚΠΑ, Η ανάγνωση ως δίοδος κατανόησης του κειμένου. Εφαρμογές από τη διδασκαλία της αρχαιοελληνικής γραμματείας
 
Αλεξάνδρα Κουλουμπαρίτση PhD, Γλώσσα και Σκέψη: Συνοδοιπόροι σε διδακτικές προσεγγίσεις για τη μαθητική εμπλοκή και τη δημιουργικότητα
 
και οι εκπαιδευτικοί της Νέας Γενιάς Ζηρίδη:
 
Κατερίνα Μαργέτη, Δασκάλα Med, «Μαθητές εν δράσει…»: κατανοώντας κείμενα μέσα από ομαδικές βιωματικές δραστηριότητες
 
Ολίνα Μαρινέλλη, Δασκάλα Med, Διαμορφωτική αυτο-βελτίωση της γραπτής έκφρασης των μαθητών
 
Κυριακή Κυριακουλέα, Φιλόλογος, Μαρία Μπουφίδου, Φιλόλογος MSc, Από τη λογοτεχνική «ανάγνωση» στη δημιουργική γραφή
 
Νίκος Μακαρόνας, Φιλόλογος, Ιχνηλατώντας το ανέφικτο• αναγνωστική περιπέτεια και μεταφραστική αγωνία του τραγικού λόγου
 
Κέλυ Σπυροπούλου, Φιλόλογος, Θεατρολόγος MsA, Η δημιουργικότητα στο Λύκειο: απόπειρες δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής σε καιρό εφηβείας
 
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Παπακώστας, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ


Σημείωση: Στην εκδήλωση συμμετείχαν και παιδιά του δημοτικού σχολείου. Η ανάρτηση του video γίνεται με την άδεια των γονέων τους.
 

Παπακώστας Γιάννης Ομότιμος Καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Ο Γιάννης Παπακώστας είναι Ομότιμος καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2007-2009 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Πραγματοποίησε έρευνα σε Αρχεία και Βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης και του Βουκουρεστίου. Το 1996-1997 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και Πρόεδρος αυτής την περίοδο 1998-2001.Έργα του έχουν εκδοθεί από το Ίδρυμα Ουράνη, από το ΕΛΙΑ και από τους οίκους: Πατάκη, Εστίας, Καστανιώτη, Κέδρου, Γαβριηλίδη, Άγρα. Στα έργα του περιλαμβάνεται και το: Γιάννης Μηλιάδης. Από τη λογοτεχνία στον κοινωνικό προβληματισμό (Ίδρυμα Ουράνη, 2012). Για το συγγραφικό του έργο βραβεύτηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών (1985, 1995, 2005). Από το 2002 έως το 2015 υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Είναι Γενικός Φιλολογικός Επόπτης των εκδόσεων του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.
Φουντοπούλου Μαρίζα Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Καθηγήτρια φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος ΦΠΨ. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Louvain-La-Neuve του Βελγίου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Φιλοσοφίας, παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Τα επιστηµονικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο της Μ. Φουντοπούλου αφορά στον χώρο της µεθοδολογίας της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραµµατείας.


Κουλουμπαρίτση Αλεξάνδρα Διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας
Η Αλεξάνδρα Χ. Κουλουµπαρίτση γεννήθηκε στη Λ.Δ. Κογκό. Είναι Επίτιµη Σύµβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Δρ. Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας µε έµφαση στον Σχεδιασµό, την Εφαρµογή και την Αξιολόγηση Αναλυτικού Προγράµµατος, Διδασκαλίας και Σχολικών Βιβλίων (MEd, PhD από τη Μεγάλη Βρετανία). Για πολλά έτη εργάστηκε σε σχολεία Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης διαφόρων τύπων. Υπηρέτησε επί πενταετία ως Σχολική Σύµβουλος Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας και αργότερα ως Σύµβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Από το 2001 διδάσκει στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα του Πανεπιστηµίου Αθηνών «Διδασκαλία της Χηµείας και Νέες Τεχνολογίες», το µάθηµα «Παιδαγωγική – Αναλυτικό Πρόγραµµα – Σχολικά βιβλία».
Μαργέτη Κατερίνα Δασκάλα Med
Η Κατερίνα Μαργέτη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα (ΕΚΠΑ). Εργάζεται στο Δημοτικό των Εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη τα τελευταία 7 χρόνια. Ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Εκπαιδευτικής Ηγεσίας και Διοίκησης.
Μαρινέλλη Ολίνα Δασκάλα Med
Η Ολίνα Μαρινέλλη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα (ΕΚΠΑ). Εργάζεται στο Δημοτικό των Εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη. Ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης.
Μπουφίδου Μαρία Φιλόλογος MSc
Πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Κλασική Φιλολογία (επιβλέπων: Μ. Ζ. Κοπιδάκης, θέμα: «Πορφυρόστρωτος πόρος» / Αισχύλος, Ορέστεια). Από το 2005 εργάζεται ως φιλόλογος στα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη». Από το 2013-2014 είναι υπεύθυνη στα θέματα λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και από το 2012 συμμετέχει με τον λογοτεχνικό όμιλο στο δίκτυο της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής στο Λογοτεχνικό Εργαστήριο «Οι μαθητές γράφουν» με έργα μαθητών. Είναι μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής από το 2012.
Κυριακουλέα Κυριακή Φιλόλογος
Φιλόλογος στα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» από το 2000 έως σήμερα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δραματοποίησης παραμυθιού και εμψύχωσης θεατρικής κούκλας. Στο σχολείο είναι υπεύθυνη συντονισμού και διεξαγωγής του διασχολικού διαγωνισμού συγγραφής παραμυθιού και διηγήματος σε συνεργασία με συναδέλφους του Γυμνασίου, καθώς και του Ομίλου κατασκευής και εμψύχωσης θεατρικής κούκλας.

Μακαρόνας Νίκος Φιλόλογος
Ο Νίκος Μακαρόνας γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε ιστορία και κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Διδάσκει στις λυκειακές τάξεις Αρχαία ελληνικά, Λατινικά και Λογοτεχνία. Δραστηριοποιείται στο αρχαίο δράμα, και κυρίως την τραγωδία, την οποία μελετά συστηματικά ως εργαλείο αισθητικής αγωγής στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει μεταφράσει τους τραγικούς και έχει παρουσιάσει με εφήβους μαθητές έργα του αρχαίου ελληνικού και ευρωπαϊκού δραματολογίου. Έχει οργανώσει τρία συνέδρια σχετικά με το αρχαίο δράμα, με τίτλο «Εβδομάδα αρχαίου δράματος» σε συνεργασία με το κέντρο έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών για το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα – Δεσμοί. Παραστάσεις του έχουν δοθεί στο πλαίσιο τοπικών φεστιβάλ.
Σπυροπούλου Κέλυ Φιλόλογος, Θεατρολόγος MsA
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κλασική Φιλολογία, Θεατρολογία και Διαχείριση Πολιτισμού στο Καποδιστριακό και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 1993 εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση (Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη») διδάσκοντας όλα, σχεδόν, τα φιλολογικά μαθήματα και αναλαμβάνοντας ποικίλες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες.



Σχετικές ομιλίες