ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Επιδημιολογικά δεδομένα από τις μεταναστευτικές / προσφυγικές ροές (2015 - 2016)
 

Ομιλητής:

Μπάκα Αγορίτσα
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

03/02/2017
 

Διάρκεια:

15:21
 

Εκδήλωση:

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα της Υγείας"
 

Διοργανωτής:

Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Υγείας
 

Χώρος:

Ξενοδοχείο Divani Caravel
 

Κατηγορία:

Υγεία / Ποιότητα ζωής
 

Ετικέτες

διαχείριση κρίσεων , υγεία , Ευρωπαϊκή Ένωση , μετανάστευση , Νότια Ευρώπη , προσφυγικές ροές , πρόσφυγες
 
 
 
Tο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα Υγείας», διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας. Η επιστημονική αυτή Συνάντηση πραγματοποιήθηκε από 3 έως 5 Φεβρουαρίου 2017, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.
 
Σκοπός τoυ 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα Υγείας» ήταν η παρουσίαση όλων των δεδομένων και η συζήτηση πάνω σε αυτά που αφορούν τις έκτακτες καταστάσεις στον Τομέα Υγείας και τα υποσυστήματα αυτού κάτω από τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού διαχείρισης των πόρων. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου καταξιωμένοι ομιλητές ανέπτυξαν τις πλέον σημαντικές εξελίξεις σε τομείς όπως η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας υγείας, οι επιπτώσεις στον Τομέα Υγείας από την είσοδο παράτυπων μεταναστών και προσφύγων (εφαρμογή Συνθήκης Γενεύης) και οι επιπτώσεις χρόνιων και ειδικών νοσημάτων στον πληθυσμό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Το blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις 2 πρωινές στρογγυλές τράπεζες της πρώτης ημέρας. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας "Η διαχείριση του φαινόμενου της μετανάστευσης στις χώρες της Νότιας Ευρώπης - ο διεθνής ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
 
 • Παιδίατρος, Γραφείο Επιστημονικών Συνεργατών ΚΕΛΛΠΝΟ
  Η Αγορίτσα Μπάκα είναι παιδίατρος με εξειδίκευση στην Επείγουσα Παιδιατρική και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ). Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύτηκε στη Γενική Παιδιατρική στο νοσοκομείο Cook County Children’s Hospital, στο Σικάγο, Η.Π.Α και ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή της στην Επείγουσα Παιδιατρική στο πανεπιστήμιο του Emory, Children’s Healthcare of Atlanta, στην Ατλάντα. Τέλος, πραγματοποίησε μεταπτυχιακό σεμινάριο επιπέδου Master στην ιατρική των καταστροφών στο European Center for Disaster Medicine. 
   
  Έχει εργασθεί ως υπεύθυνη του Γραφείου Βιολογικών και Τοξικών Κινδύνων του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»  και κατόπιν στο γραφείο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του ΥΥΚΑ, υποστηρίζοντας την προετοιμασία και αντιμετώπιση του τομέα υγείας  για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης 2009. Έχει επίσης εργασθεί ως αποσπασμένη εθνική εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά στην Ομάδα Εργασίας για την Βιοτρομοκρατία και κατόπιν στο Τμήμα Απειλών κατά της Υγείας στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτή.  
   
  Έχει την εμπειρία συμμετοχής σε πολυάριθμες επιτροπές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με θέμα την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση νέων απειλών κατά της υγείας (π.χ. ΡΒΧ παράγοντες και νεοεμφανιζόμενα νοσήματα).  
   
  Εμπλέκεται επίσης ενεργά στην εκπαίδευση ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Διδάσκει στο σεμινάριο Acute Trauma Life Support (ATLS) από το 1998, αλλά και σε άλλα παρόμοια σεμινάρια αναζωογόνησης. Έχει συμμετέχει σε πολυάριθμες εκπαιδεύσεις προσωπικού πρώτης απόκρισης (π.χ. ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικό σώμα, αστυνομία) αλλά και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την αναγνώριση και αντιμετώπιση των νέων απειλών κατά της υγείας. Από το 2007 είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας «Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», στο οποίο υποστηρίζει τη διδακτική ενότητα «Αρχές Επιδημιολογίας Πεδίου». 
   
  Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας εκπαιδευτικών εγχειριδίων στα πλαίσια του ΚΕΕΛΠΝΟ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 
   
  Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής  από το 2004 για την επιστημονική επίβλεψη ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία συντονίζει το Ινστιτούτο, όπως το “European Training for Health Professionals on Rapid Response to Health Threats- ETHREAT” και το “European Content for Public Health Awareness of Rural Population on Avian Influenza Prevention-ECORAIP” ενώ έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας και σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.