Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ευρώπη μετά το Brexit, πώς να επαναπροσδιορίσουμε το εγχείρημα μίας ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης;

Fontaine Nicole, Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη

31 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 37:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 730
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Fontaine Nicole
Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη

Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική

Ημερομηνία
31/01/2017

Διάρκεια
37:48

Εκδήλωση
Κύκλος ομιλιών "Σύγχρονη σκέψη"

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Πολιτική

Ετικέτες
Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκή ταυτότητα, Brexit, κρίση του ευρώ, μεταναστευτική κρίση

Στα πλαίσια του κύκλου του «Σύγχρονη Σκέψη», το 2017 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέτει επί τάπητος το ζήτημα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, προσκαλώντας γάλλους διανοούμενους από διάφορους τομείς του επιστητού.

Εδώ και κάποια χρόνια μία σειρά κρίσεων κλονίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κρίση του ευρώ, μεταναστευτική κρίση, αναστολή της οικονομικής και της κοινωνικής ολοκλήρωσης, κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών, ορισμένοι προειδοποιούν ακόμα και για διάλυση της Ευρώπης.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Στις 23 του περασμένου Ιουνίου, συνέβη αιφνιδιαστικά το Brexit. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να είναι ευκαιρία για διευκρινίσεις και καινούριο ξεκίνημα, εφόσον βέβαια γνωρίζουμε πώς να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία.

Σήμερα πρέπει να αναθεωρήσουμε την Ευρώπη. Διέξοδοι υπάρχουν και δεν είναι πολύ αργά.

Στο πλαίσιο των ομιλιών αυτού του θεματικού κύκλου, η Nicole Fontaine, η οποία διετέλεσε Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από το 1999 έως το 2002 και είναι μια από τους συγγραφείς του βιβλίου Brexit: une chance? Repenser l'Europe (Εκδόσεις Auteurs du Monde, 2016), έδωσε, στις 31 Ιανουαρίου 2017, διάλεξη με τίτλο «Ευρώπη μετά το Brexit, πώς να επαναπροσδιορίσουμε το εγχείρημα μίας ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης;»

Βαθιά πεπεισμένη για την αναγκαιότητα ύπαρξης της Ευρώπης, ανοίγει τον κύκλο διαλέξεων του 2017 και μας καλεί να σκεφτούμε την «υπαρξιακή κρίση» που περνάει η Ευρώπη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Προλόγισε η Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην Ευρωβουλευτής (1999-2014) & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2007-2012). Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Έλλις.
 

Fontaine Nicole πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Nicole Fontaine είναι δικηγόρος και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 1984 ως ευρωβουλευτής, εξασκώντας τα καθήκοντά της μέχρι το 2009. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από το 1999 έως το 2002.

Έπειτα από τον διορισμό της ως Υπουργού Βιομηχανίας από το 2002 έως το 2004, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Nice Sophia Antipolis, όπου για 5 χρόνια ήταν κάτοχος της έδρας Jean Monnet ad personam. Σήμερα διδάσκει στα πλαίσια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, ενώ είναι και συνεργαζόμενη καθηγήτρια με την ανώτατη εμπορική σχολή ESCP Europe.

Η Nicole Fontaine είναι μια από τους συγγραφείς του βιβλίου Brexit: une chance? Repenser l'Europe (Εκδόσεις Auteurs du Monde, 2016).

Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρώην Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012

Γεννημένη στη Ζάκυνθο, κοινωνιολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στο ίδιο Πανεπιστήμιο, η Ρόδη Κράτσα είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Eξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007, σημειώνοντας διπλή πρωτιά αφού για πρώτη φορά ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέλαβε το αξίωμα Αντιπροέδρου του Ε.Κ. και για πρώτη φορά Έλληνας Αντιπρόεδρος εξελέγη στην Α’ θέση. Εξελέγη Β’ Αντιπρόεδρος το 2009. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Αντιπρόεδρος χειρίστηκε τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια, ολοκλήρωσε με επιτυχία διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών και εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διεθνείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Μέλος στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στις Επιτροπές Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Περιφερειακής Ανάπτυξης, εξαιρετικά δραστήρια ευρωβουλευτής, μετρά πολλές εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις, παρεμβάσεις και ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου σε θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, όπως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., η ισορροπία των χωρών της ευρωζώνης, το νέο ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των αδύναμων περιφερειών, η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα, στις αποφάσεις των επιχειρήσεων και της δημόσιας ζωής.

Έχει έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, εργαζόμενη συστηματικά για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με σημαντικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή της απέναντι όχθης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Αραβικού Κόλπου όπως και της Λατινικής Αμερικής. Παρούσα σε διεθνή fora αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να προβάλλει την Ελλάδα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών αφού ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επενδυτικότητα στην Ε.Ε. και τα νέα επενδυτικά εργαλεία ήλθε σε επαφή με μεγάλα θεσμικά και κρατικά επενδυτικά Ταμεία.

Έδωσε μάχη για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις ελληνικές περιφέρειες κατά την προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Πάντα παρούσα στις ελληνικές περιφέρειες, σε επαφή με τα επιμελητήρια, με κοινωνικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έχει προβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πλεονεκτήματα και τα προϊόντα τους, όπως στην πρόσφατη έκθεση που διοργάνωσε με θέμα «Γεύσεις από Ελλάδα. Εξερευνώντας τη δυναμική των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σημασία τους για τον τουρισμό».

Πρωτοβουλίες

Πολιτικός με πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο, έχει επίσης αναλάβει ενεργό ρόλο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, την προστασία των δικαιωμάτων των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου υφίστανται διακρίσεις και βία, καθώς και για την προστασία του Ιορδάνη ποταμού. Η καθιέρωση το 2008 της 20ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας οφείλεται στην πρωτοβουλία και στις ενέργειες της Ρόδης Κράτσα. Συνεργάζεται με τις εθνικές επιτροπές ευρωπαϊκών χωρών για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενώ προωθεί τη δημιουργία Ελληνικού Συνδέσμου Προϊόντων κι Υπηρεσιών Υψηλής Ποιότητας με στόχο τη συμμετοχή του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ECCIA).

Κοινωνικές, πολιτικές δραστηριότητες

Υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών ενώ μετέχει ενεργά σε διάφορες οργανώσεις εντός κι εκτός Ελλάδος. Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με τη Ν.Δ. (1998), έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης-Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης» (AIPFE), μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Διακρίσεις

Έχει τιμηθεί από αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες, διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια: «Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής» της Γαλλικής Δημοκρατίας, «Διοικητής του Εθνικού Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου», «Σταυροφόρος του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου», «Αρχόντισσα του Θρόνου των Εκκλησιών» από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, «Χρυσό Μετάλλιο» του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, «Βραβείο MEDays για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Έρευνα στη Μεσόγειο», «Βραβείο Anna Lindh για το Διάλογο Πολιτισμών» κ.ά.  Είναι επίσης επίτιμη Διδάκτωρ δύο Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Ιστοσελίδα της Ρόδης Κράτσα

Σχετικές ομιλίες