ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Το αρχαϊκό νεκροταφείο στο Δέλτα Φαλήρου
 

Ομιλητής:

Χρυσουλάκη Στέλλα
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

20/01/2017
 

Εκδήλωση:

Εκδηλώσεις της "Ενώσεως Φίλων Ακροπόλεως"
 

Διοργανωτής:

Ένωση Φίλων Ακροπόλεως
 

Χώρος:

Μουσείο Ακρόπολης
 

Κατηγορία:

Αρχαιολογία
 

Ετικέτες

Φάληρο , Φαληρικό αλίπεδον , αρχαϊκό νεκροταφείο Δέλτα Φαλήρου , γεωμετρική περίοδος , αρχαϊκοί χρόοι , κλασσικοί χρόνοι
 
 
 
Στις νότιες εσχατιές της Αττικής, στο μυχό του Σαρωνικού όπου και ο κύριος λιμένας του άστεως έως τους Περσικούς Πολέμους, εκτείνεται το Φαληρικό αλίπεδον, μια περιοχή με αμμοθίνες και τενάγη υφάλμυρου νερού, χώρος που υποδέχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία της Αθήνας.

Γνωστό ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, το νεκροταφείο ανασκάπτεται τα τελευταία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων  σε συνολική έως σήμερα έκταση δέκα στρεμμάτων που απέδωσαν πάνω από 1600 ταφές των γεωμετρικών, αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. 

 
 • Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων
  Η Στέλλα Χρυσουλάκη είναι Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς  και Νήσων.
   
  Έκανε τις Πανεπιστημιακές της σπουδές στην Γαλλία ,στη Σορβόννη, απ΄ όπου πήρε και το διδακτορικό της δίπλωμα. 
   
  Επί μακρά σειρά ετών ήταν αρχικά υπεύθυνη και στη συνέχεια Προϊσταμένη στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.  Από το 2003 έως το 2011 ασχολήθηκε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης  Μουσείων και Εκθέσεων. Το 2011 ανέλαβε Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.
   
  Η κυρία Χρυσουλάκη έχει ειδικευτεί στην Μινωική Αρχαιολογία. Από το 1985 έως σήμεραείναι Διευθύντρια ανασκαφών και τοπογραφικών ερευνών στο πρόγραμμα «Μινωικοί Δρόμοι» καθώς και υπεύθυνη ανασκαφής του Μινωικού Ιερού Κορυφής Τραοστάλου Κρήτης.   Από τις ανασκαφές και την ενασχόληση της Κας Χρυσουλάκη με την Μινωική Αρχαιολογία προέκυψε πλήθος ανακοινώσεων που δημοσιεύθηκαν μεταξύ άλλων  στα πεπραγμένα Κρητολογικών  Συνεδρίων και  στη σειρά των εκδόσεων Aegeum. 
   
  Από το 2012 είναι υπεύθυνη των σωστικών ανασκαφών στον Πειραιά.  Στα πλαίσια αυτών των ανασκαφών ήλθε στο φως και το Αρχαϊκό Νεκροταφείο στο Φαληρικό Δέλτα κατά την ανέγερση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.