Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Ελληνική Επανάσταση

Χαρλαύτη Τζελίνα

25 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 36:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1797
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους», συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στο Σπίτι της Κύπρου, τη διάλεξη της Καθηγήτριας Ναυτιλιακής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Τζελίνας Χαρλαύτη με θέμα Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Ελληνική Επανάσταση.
 
Σύνοψη της ομιλίας
 
Τα τελευταία 45 χρόνια οι Έλληνες κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μεγαλύτερο από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας ή της Ιαπωνίας. Οι αρχές της ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνόκτητης ναυτιλίας εντοπίζονται στον 18ο αιώνα. Οι 1.800 ναυτικές οικογένειες, από  σαράντα νησιά και λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου τις παραμονές της ελληνικής επανάστασης, είχαν έναν στόλο από 1.000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα, τον μεγαλύτερο στόλο της Μεσογείου που εμπορευόταν από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τον Ατλαντικό. Τα ιστιοφόρα, καταγεγραμμένα στα δυτικοευρωπαϊκά και οθωμανικά αρχεία,  έφεραν κυρίως τη βενετική και οθωμανική σημαία και ήταν εξοπλισμένα με κανόνια, τουφέκια, γιαταγάνια και σπαθιά προκειμένου να εξασκήσουν εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε μια Μεσόγειο που μαστιζόταν από πολέμους, κούρσο και πειρατεία. Η διάλεξη βασίζεται σε πολυετή και πρωτότυπη έρευνα σε 30 αρχεία σε επτά χώρες και σε έξι γλώσσες, σε μία συλλογική εργασία από μία διεθνή ομάδα 20 ερευνητών που ανασυγκρότησε τη ναυτιλία των Ελλήνων σε όλο της το εύρος σε αυτήν την πρώιμη περίοδο.

Χαρλαύτη Τζελίνα Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Διευθύντρια, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Η Τζελίνα Χαρλαύτη είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη από το 2017 και Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.).

Δίδαξε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το 1991 μέχρι το 2002 και από το 2003 είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008) και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ναυτιλιακής Οικονομικής Ιστορίας (International Maritime History Αssociation, 2004-2008). Έχει υπάρξει Visiting Fellow στο Harvard Business School (2008), στο All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2009) και σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Έχει δημοσιεύσει 25 επιστημονικά βιβλία σε αγγλικούς, καναδικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 50 άρθρα σε πολυσυλλεκτικούς τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Έχει διευθύνει ένα σημαντικό αριθμό ελληνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων ανάμεσα στα οποία και το πρόγραμμα “Ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα” σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου, 1998-2004. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛΗΣ: Μαύρη Θάλασσα και πόλεις λιμάνια, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία, σε συνεργασία με πέντε ελληνικά και έντεκα ξένα (από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία και ΗΠΑ) πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

Σχετικές ομιλίες