ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Ελληνική Επανάσταση
 

Ομιλητής:

Χαρλαύτη Τζελίνα
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

25/01/2017
 

Διάρκεια:

36:16
 

Εκδήλωση:

Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους (Κύκλος διαλέξεων)
 

Διοργανωτής:

Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια
 

Χώρος:

Σπίτι της Κύπρου
 

Κατηγορία:

Ιστορία
 

Ετικέτες

ελληνική ναυτιλίας , ελληνόκτητη ναυτιλία , Ελληνική Επανάσταση , Ιόνιο πέλαγος , Αιγαίο πέλαγος , Μεσόγειος.Μαύρη Θάλασσα , πειρατεία
 
 
 
Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους», συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στο Σπίτι της Κύπρου, τη διάλεξη της Καθηγήτριας Ναυτιλιακής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Τζελίνας Χαρλαύτη με θέμα Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Ελληνική Επανάσταση.
 
Σύνοψη της ομιλίας
 
Τα τελευταία 45 χρόνια οι Έλληνες κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μεγαλύτερο από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας ή της Ιαπωνίας. Οι αρχές της ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνόκτητης ναυτιλίας εντοπίζονται στον 18ο αιώνα. Οι 1.800 ναυτικές οικογένειες, από  σαράντα νησιά και λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου τις παραμονές της ελληνικής επανάστασης, είχαν έναν στόλο από 1.000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα, τον μεγαλύτερο στόλο της Μεσογείου που εμπορευόταν από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τον Ατλαντικό. Τα ιστιοφόρα, καταγεγραμμένα στα δυτικοευρωπαϊκά και οθωμανικά αρχεία,  έφεραν κυρίως τη βενετική και οθωμανική σημαία και ήταν εξοπλισμένα με κανόνια, τουφέκια, γιαταγάνια και σπαθιά προκειμένου να εξασκήσουν εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε μια Μεσόγειο που μαστιζόταν από πολέμους, κούρσο και πειρατεία. Η διάλεξη βασίζεται σε πολυετή και πρωτότυπη έρευνα σε 30 αρχεία σε επτά χώρες και σε έξι γλώσσες, σε μία συλλογική εργασία από μία διεθνή ομάδα 20 ερευνητών που ανασυγκρότησε τη ναυτιλία των Ελλήνων σε όλο της το εύρος σε αυτήν την πρώιμη περίοδο.
 
 • Καθηγήτρια Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  Η Τζελίνα Χαρλαύτη γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε  τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.).
   
  Δίδαξε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το 1991 μέχρι το 2002, και από το 2003 είναι στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου είναι Καθηγήτρια. Έχει  διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας (2004-2008), Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ναυτιλιακής Οικονομικής Ιστορίας (2004-2008) και Visiting Fellow στο Harvard Business School (2008) και στο All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2009).
   
  Είναι συγγραφέας  πολλών βιβλίων και άρθρων. Τα τελευταία της βιβλία είναι  Merchant ‘Colonies’ in the Early Modern Period (15th – 18th Centuries), (συνεργ. με Viktor Zakharov και Olga Katsiardi-Hering, Chatto & Pickering 2012), World’s Key Industry. History and Economics of International Shipping, (συνεργασία με Stig Tenold και Jésus M. Valdaliso, Palgrave/MacMillan, 2012), Greeks in Romania, 19th century, (συνεργασία με Radu Pǎun,Historical Archive of Alpha Bank, Αθήνα 2013)  και Η ναυτιλία των Ελλήνων, 1700-1821, (συνεργασία με Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Κέδρος, Αθήνα 2013).
   
  Έχει διευθύνει ένα σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων ανάμεσα στα οποία και το πρόγραμμα “Ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα” σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου, 1998-2004. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛΗΣ: Μαύρη Θάλασσα και πόλεις λιμάνια, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία, σε συνεργασία με πέντε ελληνικά και έντεκα ξένα (από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία και ΗΠΑ) πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.