Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Neuroanatomy of Stress: Understanding Neural Circuits in Stress & Stress Disorders

Johnson Elizabeth

20 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1091
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Johnson Elizabeth

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
20/01/2017

Διάρκεια
25:43

Εκδήλωση
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Βιολογία – Ιατρική Συστημάτων & Στρες»

Χώρος
Αμφιθέατρο Φυσιολογίας - Γ. Κοτζιάς Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Διοργάνωση
Ινστιτούτο Βιολογίας και Ιατρικής του Στρες

Κατηγορία
Βιολογία, Ιατρική

Ετικέτες
στρες, Νευροανατομία, νευρικό κύκλωμα

Το Επιστημονικό Σωματείο "Ινστιτούτο Βιολογίας και Ιατρικής του Στρες - ΙΒΙΣ" στις 20 - 22 Ιανουαρίου 2017 διοργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριό του, το οποίο πραγματοποιήθηκε  στο Αμφιθέατρο της Φυσιολογίας Γ. Κοτζιάς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

Το ΙΒΙΣ αποτελεί μια διεπιστημονική ομάδα με στόχο την προαγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης που αφορά στους βιολογικούς μεσολαβητές που σχετίζονται με το στρες και τις αλληλεπιδράσεις τους με τον εγκέφαλο, το σώμα και τη συμπεριφορά, καθώς και των κλινικών εφαρμογών της γνώσης αυτής. Στοχεύει επίσης στην προαγωγή της βασικής και κλινικής έρευνας στην ψυχονευροενδοκρινολογία, νευροβιολογία, ψυχονευροανοσολογία, ψυχοφυσιολογία, ψυχοφαρμακολογία και άλλα συναφή αντικείμενα. Ουσιαστικό στόχο του ΙΒΙΣ αποτελεί η επικοινωνία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικά γνωστικά πεδία που εστιάζουν το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στη μελέτη του στρες.
 

Το επιστημονικό πρόγραμμα του 1ου Συνεδρίου με θέμα: «Βιολογία-Ιατρική Συστημάτων και Στρες» φιλοδοξεί να προσελκύσει επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων όπως νευροεπιστήμονες, ψυχιάτρους, νευρολόγους, ανοσολόγους, ενδοκρινολόγους, παιδιάτρους, ψυχολόγους, γενετιστές, βιολόγους καθώς και τους φοιτητές των αντίστοιχων επιστημών. Η δημιουργική επικοινωνία των επιστημονικών ομάδων πιστεύουμε ότι θα εμβαθύνει την κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη φυσιολογία και παθοφυσιολογία του στρες με απώτερα οφέλη στην έρευνα και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην ταχύτατα εξελισσόμενη επιστήμη του στρες.

Johnson Elizabeth Καθηγήτρια Ανατομίας, Εργαστήριο Ανατομίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Elizabeth O. Johnson είναι Καθηγήτρια Ανατομίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Επισκέπτρια Καθηγήτρια σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Είναι πτυχιούχος Λειτουργικής Ανατομίας / Φυσιολογίας του University of Maryland και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Νευροανατομία / Νευροβιολογία / Βιοψυχολογία στο Cornell University. Είναι Διδάκτωρ Λειτουργικής Νευροανατομίας και Ψυχονευροενδοκρινολογίας του University of Maryland και έχει πραγματοποιήσει μετα-διδακτορικές σπουδές στη Μοριακή Νευροενδοκρινολογία & Χημική Νευροανατομία στο τμήμα Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του κλάδου Αναπτυξιακής Ενδοκρινολογίας του National Institute of Child Health & Human Development (National Institutes of Health) του Maryland.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες καλύπτουν θεµελιώδεις ενότητες οι οποίες περιλαµβάνονται στο ευρύ φάσµα της σύγχρονης ανατοµίας, το οποίο εκτείνεται από την κλασική µακροσκοπική περιγραφή, µέχρι το κυτταρικό, µοριακό και γονιδιακό επίπεδο, υπογραµµίζοντας την λειτουργική και την κλινική σηµασία της µορφολογίας. Τα κυριότερα και πλέον σύγχρονα ερευνητικά πεδία του Εργαστηρίου Ανατοµίας συνδέονται µε τη συστηµατική ενασχόληση µε 4 τοµείς: Νευροεπιστήµες, Ιστική Μηχανική & Αναγέννηση, Μορφογένεση, και Λειτουργική Μικρο- & Μακροσκοπική Ανατοµική.

Έχει 30ετή εµπειρία στην µελέτη του κεντρικού νευρικού συστήµατος χρησιµοποιώντας in vivo, in vitro και in situ τεχνικές. Όπως πιστοποιείται από τις διεθνείς δηµοσιεύσεις της, το έργο αυτό αποτελεί τµήµα ενός πειραµατικού σκέλους που αφορά τρία κυρίως αντικείµενα: 1) την επίδραση του stress (ισχαιµία, τραύµα, ψυχοκοινωνικό, κλπ) στην δοµή και λειτουργία (λειτουργική νευροανατοµία) του κεντρικού νευρικού συστήµατος, 2) την νευροανοσορρύθµιση (neuroimmunomodulation), και 3) την δοµή και αναγέννηση του περιφερικού νευρικού συστήµατος.

Σχετικές ομιλίες