ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πολιτικός του «Τις πταίει;» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
 

Ομιλητές:

Μπακουνάκης Νίκος ,
Γαρδίκα Κατερίνα ,
Αλιβιζάτος Νίκος ,
Πόρτολος Δημήτρης ,
Τρίχα Λύντια
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

19/01/2017
 

Διάρκεια:

68:09
 

Εκδήλωση:

Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πολιτικός του «Τις πταίει;» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
 

Διοργανωτής:

Εκδόσεις "Πόλις" 
 

Χώρος:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Πολυχώρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής)
 

Κατηγορία:

Ιστορία
 

Ετικέτες

Χαρίλαος Τρικούπης , ελληνικός κοινοβουλευτισμός , εκσυγχρονισμός
 
 
 
Την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 στον Πολυχώρο του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι Νίκος Κ. Αλιβιζάτος (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Κατερίνα Γαρδίκα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Νίκος Μπακουνάκης (καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος) και Δημήτρης Πόρτολος (ιστορικός, μέλος επιτροπής ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) παρουσίασαν την ιστορική βιογραφία “Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πολιτικός του «Τις πταίει;» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” της συγγραφέως, νομικού και αντιπροέδρου του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Λύντιας Τρίχα, που εκδόθηκε προσφατα από τις Εκδόσεις “Πόλις”. Προλόγισε ο Πάνος Δημαράς, Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής.

Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από τον θάνατο του Χαρίλαου Τρικούπη, του σημαντικότερου Έλληνα πολιτικού του 19ου αιώνα. Ποιος ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης; Ο ανήσυχος αρθρογράφος του «Τις πταίει;», ο προβληματισμένος πρωθυπουργός του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», αλλά και ο αισιόδοξος πολιτικός του «Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση». Ο θεμελιωτής του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, ο  πρωθυπουργός του εκσυγχρονισμού και ο πατέρας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Η βιογραφία “Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πολιτικός του «Τις πταίει;» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” έρχεται να φωτίσει το πολιτικό του προφίλ, τη σταδιοδρομία του, το έργο που άφησε και εκείνο που δεν πρόλαβε να κάνει, τα επιτεύγματά του και τα λάθη του. Τοποθετώντας τον μέσα στον πολιτικό και κοινωνικό περίγυρό του, περιγράφει την πραγματικότητα της εποχής του και την προσπάθειά του να την υπερκεράσει. Μέσα από την προσωπική του αλληλογραφία, τον Τύπο της εποχής και τις συζητήσεις στη Βουλή, αναδεικνύεται η στιβαρή του προσωπικότητα και η εκσυγχρονιστική του πολιτική. Συγχρόνως αναπλάθεται η καθημερινότητά του και εξερευνάται η ιδιωτική του ζωή, με στοιχεία που συχνά μας εκπλήσσουν.

Μέσα από την αφήγηση της ζωής του Χαρίλαου Τρικούπη, από τη γέννησή του το 1832 μέχρι τον θάνατό του το 1896, προβάλλουν ολοζώντανα οι εικόνες της ιστορίας της Ελλάδας, από την ανεξαρτησία της και τη μοναρχία του Όθωνα μέχρι τη συνταγματική βασιλεία του Γεωργίου Α΄. Και έτσι εξιστορείται παράλληλα η σταδιακή ανάπτυξη και εξέλιξη της χώρας, που ο ίδιος πάσχισε να τη φέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Τρικούπης υπήρξε ένας από τους προνομιούχους της εποχής του, καθώς πέρασε πολλά χρόνια της νεότητάς του στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αποκτώντας ευρωπαϊκή εμπειρία και κοσμοπολίτικη νοοτροπία, που τον έκανε να διαφέρει από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς του 19ου αιώνα. Βουλευτής στα 33, υπουργός στα 34, αρχηγός κόμματος στα 40 και πρωθυπουργός στα 43, δέσποσε στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1875 μέχρι το 1895, με χαρές, ικανοποιήσεις και αναγνωρίσεις, αλλά και με λύπες και απογοητεύσεις. Έζησε μια ζωή γεμάτη, που απεικονίζεται και ζωντανεύει στη βιογραφία αυτή. Πλαισιώνοντας την εξιστόρηση των σημαντικών γεγονότων με την αναγραφή μικρών λεπτομερειών, το βιβλίο υποβοηθά τον αναγνώστη να αναπλάσει στη φαντασία του όχι μόνο την εικόνα και την προσωπικότητα του Τρικούπη, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής του.
 
 • Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας Πολιτισμού και Μέσων, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και élève diplômé της École des hautes études en sciences sociales (EHESS) του Παρισιού, της οποίας είναι και διδάκτωρ ιστορίας και πολιτισμών. 
   
  Σήμερα, είναι καθηγητής πρακτικής της δημοσιογραφίας και τεχνικών αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει από το 2003. Είναι, επίσης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, όπου το 1997 δημιούργησε το ένθετο «Βιβλία» – το πρώτο ένθετο για βιβλία στον ελληνικό Τύπο. Είναι αξιωματούχος του Τάγματος Ακαδημαϊκών Φοινίκων (Officier de l’ Ordre des Palmes Académiques) της Γαλλικής Δημοκρατίας. 
   
  Το βιβλίο του Δημοσιογράφος ή Ρεπόρτερ, Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός αι. (εκδόσεις Πόλις, 2014) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο και με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

  Έχει γράψει βιβλία για την ιστορία του ελληνικού χώρου στο 19ο και τον 20ο αιώνα, ενώ διετέλεσε συνεργάτης του τομέα εκδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει διδάξει ιστορία της όπερας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
 • Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ
  Η Κατερίνα Γαρδίκα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Διδάσκει Νεότερη Ελληνική Ιστορία και έχει γράψει µελέτες σχετικές µε την ελληνική πολιτική ιστορία, µεταξύ των οποίων το βιβλίο "Προστασία και εγγυήσεις",
  Θεσσαλονίκη 1999. Η πρόσφατη έρευνά της επικεντρώνεται στην ιστορία της ελονοσίας.
 • Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δικηγόρος.

  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris II το 1977, με επιβλέποντα καθηγητή τον Georges Vedel.

  Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Oι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση, Όψεις της ελληνικής εμπειρίας, (Θεμέλιο, 1983), Κράτος και ραδιοτηλεόραση, Η θεσμική διάσταση (Αντ. Σάκκουλας, 1986), Ο αβέβαιος εκσυγχρονισμός (Πόλις, 2001), Πέρ’ απ’ το 16, Τα πριν και τα μετά (Μεταίχμιο, 2007), Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις, 2011), Ποια δημοκρατία μετά την κρίση; (Πόλις 2013).

  Από το 1978, ασκεί ενεργό δικηγορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.
 • Ιστορικός, μέλος επιτροπής ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
  Ο Δημήτρης Πόρτολος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Ιστορία στα Πανεπιστήμια του Νόττινχαμ και του Λονδίνου. 
   
  Για σαράντα χρόνια εργάζεται, ως στέλεχος και μέτοχος, στη μεταλλευτική εταιρία «Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Ε.» την οποία εκπροσώπησε για μεγάλο διάστημα στο Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. 
   
  Είναι συνιδρυτής με τον Μάνο Χαριτάτο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου και σήμερα μέλος της Επιτροπής Ε.Λ.Ι.Α. του ΜΙΕΤ. 

 • ε. Δικηγόρος, Ιστορικός, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
  Η Λύντια Τρίχα είναι ε. δικηγόρος και ιστορικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή. Από το 1987, που επεξεργάσθηκε το αρχείο του Χαριλάου Τρικούπη, ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη της νεότερης ελληνικής ιστορίας και το 2004 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο της  "Δικηγορείν εν Αθήναις. Μια διαδρομή στον 19ο αιώνα", Αθήνα 2003.

  Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει οκτώ βιβλία, τα έξι από τα οποία αφορούν στον Χαρίλαο Τρικούπη και την εποχή του, εικοσιπέντε μελέτες και ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες, δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά και ειδικούς τόμους, και πάνω από τριάντα άρθρα, δημοσιευμένα στον ημερήσιο πολιτικό και στον περιοδικό νομικό τύπο. Το τελευταίο της βιβλίο, "Χαρίλαος Τρικούπης: Μια βιογραφική περιήγηση", Αθήνα 2009, είναι μια εικονογραφημένη βιογραφία του Τρικούπη με 600 εικόνες.

  Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή της βιογραφίας του Σπυρίδωνα Τρικούπη και με την μελέτη των εκλογών στα τέλη του 19ου αιώνα (1875-1895), συγκεντρώνοντας στοιχεία για τις εκλογικές αναμετρήσεις αυτής της περιόδου και τους 3.000 περίπου πολιτευόμενους που συμμετείχαν σε αυτές.

  Κατά την περίοδο 1988-1993 ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση και διεύθυνση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), του οποίου υπήρξε γενική γραμματεύς και αντιπρόεδρος. Κατά την ίδια περίοδο συνέτασσε και εξέδιδε το τριμηνιαίο ενημερωτικό περιοδικό του "Τα Νέα του Ε.Λ.Ι.Α" (τεύχη 9-33). Μέλος πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων, διετέλεσε γενική γραμματεύς και αντιπρόεδρος των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

  Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του "Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το οποίο έχει ιδρύσει με τον σύζυγό της Νίκο Τρίχα και το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές.

  Το βιβλίο της Δικηγορείν εν Αθήναις: Μια διαδρομή στον 19ο αιώνα (Σάκκουλας Αντ. Ν., 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2004.
   
  Άλλα βιβλία της: 
  • Διπλωματία και πολιτική, Ε.Λ.Ι.Α., 1991
  • Ημερολόγια και γράμματα από το μέτωπο, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913, Ε.Λ.Ι.Α., 1993
  • Ο Χαρίλαος Τρικούπης και τα δημόσια έργα, Καπόν, 2001
  • Ο γνωστός και ο άγνωστος Χαρίλαος Τρικούπης, Καπόν, 2002
  • Χαρίλαος Τρικούπης: μια βιογραφική περιήγηση, Καπόν, 2009 (λεύκωμα)