Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

GREECE FORWARD II: Η παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού. Οι μεταναστευτικές ροές σε συνεχή κίνηση. Προκλήσεις και ευκαιρίες

Παπαδημούλης Δημήτρης, Λαμπρινίδης Σταύρος, Leclerc Philippe, Κοππά Μαριλένα, Αθανασόπουλος Άγγελος

19 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 50:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 766

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το FEPS - Foundation for European Progressive Studies διοργάνωσαν από κοινού και με ιδιαίτερη επιτυχία για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Συνέδριο, Greece Forward II, αυτή τη φορά, με θέμα την Προσφυγική Κρίση.
 

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με την ομιλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του ΔΙΚΤΥΟΥ η πρόεδρος Άννα Διαμαντοπούλου και ο διευθυντής Γιάννης Μαστρογεωργίου. Εκ μέρους του FEPS χαιρετισμό απεύθυνε η Σύμβουλος Πολιτικής Hedwig Giusto και εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου ο Γενικός Δ/ντης της «Αποστολής» Κώστας Δήμτσας

Ακολούθησαν οι συζητήσεις στα 4 πάνελ που είχαν προγραμματιστεί, με τη συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων από την Ελλάδα και την Ε.Ε. καθώς και ακαδημαϊκών που σχετίζονται με το ζήτημα του Προσφυγικού.
 

Στο πρώτο πάνελ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (GUE Group) Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ειδικός εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας Σταύρος Λαμπρινίδης, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc, η επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρώην Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά με συντονιστή τον δημοσιογράφο Άγγελο Αθανασόπουλο, συζήτησαν για την παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού, τις μεταναστευτικές ροές σε συνεχή κίνηση, τις Προκλήσεις και ευκαιρίες.

Παπαδημούλης Δημήτρης Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (GUE Group) Λαμπρινίδης Σταύρος Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Η.Π.Α.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Οικοτροφείου του Κολλεγίου Αθηνών, απέκτησε δύο πτυχία από πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες από το Amherst College και Νομική από το Yale Law School. Διατέλεσε Αρχισυντάκτης της νομικής επιθεώρησης The Yale Journal of International Law στο διάστημα 1987-1988. Στη συνέχεια μεταξύ 1988 και 1993 εργάστηκε ως δικηγόρος στην Washington, στην εταιρεία Wilmer, Cutler & Pickering με εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς διαιτησίες. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ενώ έχει βραβευτεί για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό από την επιτελική οργάνωση του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών και αργότερα Υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου κατά το διάστημα 1994-1996, ενώ το 1996 ήταν διευθυντής του επιτελείου του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Συνεχίζοντας την καριέρα του στο χώρο της διπλωματίας, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού (1996-1999), Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας (1999-04) και Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (2000-04).

Εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2004 και επανεξελέγη το 2009. Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Ιούλιο του 2009 εξελέγη Αντιπρόεδρος αυτού.

Από τις 17 Ιουνίου 2011 έως τις 11 Νοεμβρίου 2011 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Στις 25 Ιουλίου 2012 διορίστηκε πρώτος ειδικός εντεταλμέμος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το Μάρτιο του 2019 είναι Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Η.Π.Α..

Leclerc Philippe Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ο Philippe Leclerc είναι αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 2015.

Σπούδασε Διεθνές Δίκαιο (Παρίσι 1986) και υπηρέτησε ως Πολιτιστικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Γαλλίας στα Τίρανα της Αλβανίας (1987-1988). Έχει εργαστεί για την UNHCR από το 1990 σε διάφορες θέσεις σε όλο τον κόσμο. Έχει διατελέσει υπεύθυνος για την προστασία των προσφύγων στο Καμερούν (1990-1992), στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Σερβία (1993), στη Σλοβενία ​​(1994-1995), στις Βρυξέλλες (1996). Έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου με την Ελβετία και το Λιχτενστάιν (1996-2000) στην έδρα της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη. Τότε ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση της πρώτης Υπουργικής Συνάντησης των κρατών μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Προσφύγων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Παγκόσμιων διαβουλεύσεων για την προστασία των προσφύγων, με την ευκαιρία της 50ής επετείου της σύμβασης του 1951 (2001).

Έχει διατελέσει Βοηθός Επικεφαλής της αποστολής στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν (2002-2003), Επικεφαλής της Μονάδας Ανιθαγένειας στο εσωτερικό της Διεύθυνσης Διεθνούς Προστασίας στην έδρα της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη (2004-2008), και Αναπληρωτής Εκπροσώπου στη Δαμασκό της Συρίας (2008 -2010). Συμμετείχε επίσης σε πολλές αποστολές έκτακτης ανάγκης στο πεδίο, η τελευταία εκ των οποίων ήταν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το Δεκέμβριο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014. Ήταν Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Γαλλία και το Μονακό από το Νοεμβρίου του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2015.

Κοππά Μαριλένα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο - πρώην Ευρωβουλευτής

Η Μαριλένα Κοππά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Υπήρξε μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2014. Ήταν Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας από το Νοέμβριο του 2007 και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας από τον Ιανουάριο του 2012. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο του 2011 έως το Μάρτιο του 2013.

Πριν την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο, διετέλεσε υπεύθυνη του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από το 2005 έως το 2013 και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από το 2005 έως το 2008 και από το 2011 έως το 2012.

Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Paris–X Nanterre (1991). Για χρόνια εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεύρυνσης.

Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το συγγραφικό της έργο εστιάζει στο χώρο του εθνικισμού, των μειονοτήτων και της ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση στη συγκριτική προσέγγιση.

Έχει γράψει σειρά άρθρων για θέματα διεθνούς πολιτικής και τρία βιβλία για την περιοχή των Βαλκανίων και συγκεκριμένα: «Μια Εύθραυστη Δημοκρατία: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον» (εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1994), «Οι μειονότητες στα μετα-κομμουνιστικά Βαλκάνια» (εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνη, Αθήνα, 1997), «Η συγκρότηση των κρατών στα Βαλκάνια» (εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνη, Αθήνα, 2002).

Μιλά Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Σερβικά.

Αθανασόπουλος Άγγελος Δημοσιογράφος, ΤΟ ΒΗΜΑ

Ο Άγγελος Αθανασόπουλος, γεννημένος το 1975 στην Αθήνα, σπούδασε Επικοινωνία, Δημοσιογραφία, Επιστήμες Μέσων Ενημέρωσης και Διεθνείς Σχέσεις. Εδώ και αρκετά χρόνια αρθογραφεί για την εφημερίδα «Το Βήμα». Το 2011 βραβεύτηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου», ένα βραβείο, το οποίο απονέμεται ανά διετία για εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της ειδησεογραφικής κάλυψης και του σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων για λογαριασμό ελληνικών ΜΜΕ.

Σχετικές ομιλίες

GREECE FORWARD II: Προοδευτικές λύσεις και προτάσεις για το Προσφυγικό - Οι εναρκτήριοι χαιρετισμοί του συνεδρίου και η ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας 42:46

Δεκ 19, 2016

GREECE FORWARD II: Προοδευτικές λύσεις και προτάσεις για το Προσφυγικό - Οι εναρκτήριοι χαιρετισμοί του συνεδρίου και η ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Παυλόπουλος Προκόπιος Μαστρογεωργίου Γιάννης Giusto Hedwig Δήμτσας Κώστας Διαμαντοπούλου Άννα

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική