Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

GREECE FORWARD II: Προοδευτικές λύσεις και προτάσεις για το Προσφυγικό - Οι εναρκτήριοι χαιρετισμοί του συνεδρίου και η ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Παυλόπουλος Προκόπιος, Μαστρογεωργίου Γιάννης, Giusto Hedwig, Δήμτσας Κώστας, Διαμαντοπούλου Άννα

19 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 42:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 775

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το FEPS - Foundation for European Progressive Studies διοργάνωσαν από κοινού και με ιδιαίτερη επιτυχία για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Συνέδριο, Greece Forward II, αυτή τη φορά, με θέμα την Προσφυγική Κρίση.
 

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με την ομιλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του ΔΙΚΤΥΟΥ η πρόεδρος Άννα Διαμαντοπούλου και ο διευθυντής Γιάννης Μαστρογεωργίου. Εκ μέρους του FEPS χαιρετισμό απεύθυνε η Σύμβουλος Πολιτικής Hedwig Giusto και εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου ο Γενικός Δ/ντης της «Αποστολής» Κώστας Δήμτσας

Ακολούθησαν οι συζητήσεις στα 4 πάνελ που είχαν προγραμματιστεί, με τη συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων από την Ελλάδα και την Ε.Ε. καθώς και ακαδημαϊκών που σχετίζονται με το ζήτημα του Προσφυγικού.
 

Στο πρώτο πάνελ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (GUE Group) Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ειδικός εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας Σταύρος Λαμπρινίδης, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc, η επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρώην Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά με συντονιστή τον δημοσιογράφο Άγγελο Αθανασόπουλο, συζήτησαν για την παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού, τις μεταναστευτικές ροές σε συνεχή κίνηση, τις Προκλήσεις και ευκαιρίες.

Στο δεύτερο πάνελ, η αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Tanja Fajon, ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (ESI)" Gerald Knaus, o David Kipp από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ασφαλείας με συντονιστή τον Σϋμβουλο Θεμάτων Διεθνών Σχέσεων του FEPS Βασίλη Ντούσα, συζήτησαν για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη – αλληλεγγύη και δράση.

Στο τρίτο πάνελ, ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙου Σταύρος Θεοδωράκης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η διευθύντρια του Προγράμματος για την Ευρώπη του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Helga Kristensen με συντονίστρια την δημοσιογράφο Αριστοτελία Πελώνη, συζήτησαν για τις προτεραιότητες και τις προτάσεις της Ελλάδας, απέναντι στην Προσφυγική Κρίση.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου καθώς και προοδευτικές προτάσεις κι ένας νέος προσανατολισμός στο ζήτημα του προσφυγικού, συζητήθηκαν στο τέταρτο πάνελ με τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, της Ιταλίας Massimo D’ Alema και της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με συντονίστρια την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου.

Παυλόπουλος Προκόπιος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Προκόπιος Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Το 1968 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποίαν αποφοίτησε με άριστα το 1973. Συνέχισε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τις σπουδές του στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1974 έλαβε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο (DEA de Droit Public) και το 1977 αναγορεύθηκε με άριστα διδάκτωρ (Doctorat d’ État). Το 1982 εξελέγη και ακολούθως διορίσθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και, μετά από διαδοχικές κρίσεις στις βαθμίδες του Επίκουρου Καθηγητή (1983) και του Αναπληρωτή Καθηγητή (1985), εξελέγη Καθηγητής της ίδιας Σχολής το 1989. Επιπροσθέτως, δίδαξε και διεξήγαγε έρευνα ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris II (1986).

Από το σύνολο των έργων του αναφέρονται, όλως ενδεικτικώς, «La directive en droit administratif», Paris, 1978, «The Law and Practice Relating to Pollution Control in Greece» (σε συνεργασία με τον Dr Γρ. Τιμαγένη), 1982, «Η συνταγματική κατοχύρωση της αιτήσεως ακυρώσεως: Μια σύγχρονη έποψη του κράτους δικαίου», 1982, «Μαθήματα διοικητικής επιστήμης», 1983, «Η αστική ευθύνη του Δημοσίου», τ. Ι, 1986, τ. ΙΙ, 1989, «Εγγυήσεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο», 1993, «Η σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου έργου», 1997, «Έντυπος Λόγος: Αρθρογραφία 1987-2003», 2003, «Η Αναθεώρηση του Συντάγματος-Υπό το πρίσμα της κοινοβουλευτικής εμπειρίας», 2010, «Το Λυκόφως των Πολιτικών Ηγεσιών: Αιτία ή αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης;», 2011, «Το δημόσιο δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης», τ. Ι, 2η έκδ., 2014 και το συλλογικό έργο (σε συνεργασία με τους Καθηγητές Α. Γέροντα, Σ. Λύτρα, Γλ. Σιούτη και Σ. Φλογαΐτη) «Διοικητικό Δίκαιο», 3η έκδοση, 2015.

Ο Προκόπιος Παυλόπουλος υπήρξε ενεργός πολιτικός, αρχής γενομένης από το 1974-1975, κατά την άσκηση καθηκόντων Γραμματέα του πρώτου (προσωρινού) Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλου. Διετέλεσε μέλος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα (1989-1990), στην οποίαν μετείχε ως Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Το 1990 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1995. Μεταξύ 1995 και 1996 ήταν Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Το 1996 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και ως το 2000 άσκησε καθήκοντα Τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Από το 2000 ως το 2014 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Α΄ Αθηνών. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ 2004-2009 διετέλεσε, αδιαλείπτως, Υπουργός Εσωτερικών στις Κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή, με την ενιαία μορφή που είχε τότε το Υπουργείο αυτό. Στις 18 Φεβρουαρίου του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλειοψηφία 233 ψήφων επί 300.

Πηγή: Ιστότοπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Μαστρογεωργίου Γιάννης Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας) με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, στην ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και την ΑΣΟΕΕ.

Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της πολιτικής επικοινωνίας σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες.

Υπότροφος του προγράμματος Marshall Memorial Fellowship (MMF).

Από το 2009 εως τον Μάρτιο 2012 ήταν Ειδικός Σύμβουλος της Υπουργού Παιδείας και κατόπιν Σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Είναι Διευθυντής του ελληνικού think tank «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του στο Ινστιτούτο, έχει εκπονήσει μελέτες για το Προσφυγικό, το Δημογραφικό, τη δομή της ΟΝΕ, το flat tax, τις συνέπειες μίας απόφασης για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τη silver economy και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση: «Ευκαιρίες, γκρίζες ζώνες και προεκτάσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» και «Τα εργαλεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και πώς ανά-διαμορφώνουν τη ζωή μας».

Giusto Hedwig Σύμβουλος Πολιτικής, Foundation for European Progressive Studies

Η Hedwig Giusto εντάχθηκε στο Foundation for European Progressive Studies (FEPS) το Μάιο του 2016, ως σύμβουλος απασχολούμενη κυρίως με θέματα πολιτικής που αφορούν στη μετανάστευση και τα Βαλκάνια.

Κατέχει διδακτορικό στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και MSc στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics.

Την περίοδο 2006-2015 εργάστηκε στο Fondazione Italianieuropei, όπου ήταν υπεύθυνη για τις διεθνείς σχέσεις και τις δραστηριότητες του ιδρύματος. Έχει διδάξει Πολιτική και Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ιταλική ιστορία και πολιτική.

Δήμτσας Κώστας Γενικός Διευθυντής, ΜΚΟ «Αποστολή»
Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Σχετικές ομιλίες