Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The secret of coronary flow reserve increase in coronary patients

Βάρδας Πάνος

12 Δεκεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2222
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Βάρδας Πάνος

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
12/12/2011

Διάρκεια
13:46

Εκδήλωση
World Society of Arrhythmias ICPES Athens 2011

Χώρος
Athens Hilton

Διοργάνωση
World Society of Arrhythmias

Κατηγορία
Ιατρική, Καρδιολογία

Ετικέτες
στεφανιαία εφεδρεία, στεφανιαία νόσος, ιβαμπραδίνη, f-δίαυλοι, μελέτη BEAUT/fUL

Το μυστικό της αύξησης της στεφανιαίας εφεδρείας μετά από χορήγηση ιβαμπραδίνης  (ivabradine) σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο

Η στεφανιαία εφεδρεία (coronary flow reserve, CFR) εκφράζεται ως ο λόγος της ροής του αίματος στο μυοκάρδιο στη μέγιστη υπεραιμία  προς τον λόγο της ροής του αίματος στο μυοκάρδιο στην ανάπαυση.

Ο καρδιακός παλμός αποτελεί έναν από τους κύριους ρυθμιστές της κατανάλωσης οξυγόνου από το μυοκάρδιο αλλά και της αιματικής ροής σε αυτό. Η μείωση του καρδιακού παλμού μειώνει την ροή του αίματος στο μυοκάρδιο στην ανάπαυση και ως εκ τούτου αυξάνει την στεφανιαία εφεδρεία.

Η ιβαμπραδίνη είναι ένας επιλεκτικός αναστολέας των f-διαύλων του φλεβόκομβου και έτσι θεωρείται ένας καθαρός παράγοντας μείωσης του καρδιακού ρυθμού.

Η μελέτη μας που αφορούσε 21 ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο και συνίστατο σε μετρήσεις της στεφανιαίας εφεδρείας πριν και μετά τη χορήγηση ιβαμπραδίνης, καθώς επίσης και μετά από βηματοδότηση, κατέδειξε ότι η ιβαμπραδίνη δεν είναι ένας καθαρός παράγοντας μείωσης του καρδιακού ρυθμού, αλλά έχει πλειοτροπικές δράσεις. Για την ακρίβεια, εμφανίστηκε βελτιωμένη μικροαγγειακή λειτουργία στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο μετά τη χορήγηση ιβαμπραδίνης. Η καλύτερη κλινική εικόνα των εν λόγω ασθενών επιβεβαιώθηκε και από τη μελέτη BEAUT/fUL.

Βάρδας Πάνος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Ο Πάνος Βάρδας γεννήθηκε στα Κύθηρα και σπούδασε ιατρική στην Αθήνα. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και της Καρδιολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ειδικεύτηκε στην Επεμβατική Καρδιολογία και Ηλεκτροφυσιολογία Καρδιάς στο νοσοκομείο Westminster του Λονδίνου.

Από το 1990, είναι Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και από το 1997 Καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, ενώ από το 2009 είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών. Το 2010 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών και έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σε βιβλία Καρδιολογίας, σχετικά με τις αρρυθμίες, την ηλεκτροφυσιολογία και τη βηματοδότηση.

Ιστοσελίδα του Πάνου Βάρδα

Skalidis et al., Ivabradine improves coronary flow reserve in patients with stable coronary artery disease. Atherosclerosis. 2011 Mar;215(1):160-5.
Fox et al., Heart rate as a prognostic risk factor in patients with coronary artery disease and left-ventricular systolic dysfunction (BEAUTIFUL): a subgroup analysis of a randomised controlled trial. Lancet. 2008 Sep 6;372(9641):817-21.
Fox et al., Relationship between ivabradine treatment and cardiovascular outcomes in patients with stable coronary artery disease and left ventricular systolic dysfunction with limiting angina: a subgroup analysis of the randomized, controlled BEAUTIFUL trial. Eur Heart J. 2009 Oct;30(19):2337-45.