Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πληροφορία και επικοινωνία. Η μολυσμένη επιστήμη

Atlan Henri, Ζουμπουλάκης Σταύρος

22 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 56:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 895
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Atlan Henri
Ζουμπουλάκης Σταύρος

Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική

Ημερομηνία
22/11/2016

Διάρκεια
56:23

Εκδήλωση
Κύκλος ομιλιών "Σύγχρονη σκέψη"

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Βιολογία, Επικοινωνία

Ετικέτες
επιστήμη, επιστημονική έρευνα, ερευνητικά προγράμματα, κοινωνία της πληροφορίας, κοινωνία της επικοινωνίας

Οι ερευνητές δεν μπορούν πια να παραμένουν κλεισμένοι στον εαυτό τους, όπως συνέβαινε άλλοτε. Η μετάδοση της επιστημονικής πληροφορίας σχετικά με τα ερευνητικά προγράμματά τους και με τα αποτελέσματά τους έχει γίνει αναγκαία, δεδομένου μάλιστα του αντίκτυπού τους στην κοινωνία. Πέρα από τις εγγενείς δυσκολίες αυτής της μετάδοσης στο μη εξειδικευμένο κοινό, η κοινωνία της πληροφορίας εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε μια κοινωνία της επικοινωνίας. Ο Henri Atlan καταδεικνύει μέσα από διάφορα παραδείγματα πώς η επιστημονική έρευνα έχει μολυνθεί από τις τεχνικές της επικοινωνίας.

Βιολόγος γιατρός, ερευνητής κυτταρικής βιολογίας και ανοσολογίας, στρατευμένος στον αγώνα κατά του AIDS, πρωτοπόρος των θεωριών της πολυπλοκότητας και της αυτοοργάνωσης του έμβιου όντος, ο Henri Atlan είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, ένας από εκείνους τους μεγάλους ανθρωπιστές επιστήμονες που αντιτίθενται στα δόγματα και τις ιδεολογίες. Ως επιστήμονας και φιλόσοφος υπήρξε μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ηθικής για τις επιστήμες της ζωής και της υγείας από το 1983 έως το 2000, ομότιμος καθηγητής βιοφυσικής, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Βιολογίας του Ανθρώπου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) του Παρισιού. Είναι ένας από εκείνους τους στοχαστές-«φάρους» της διεπιστημονικής γνώσης που φώτισαν τον αιώνα τους.

Στα πιο πρόσφατα βιβλία του, De la fraude : le Monde de l’Onaa και La Philosophie dans l’éprouvette, κατέθεσε τους προβληματισμούς του, τις αντιρρήσεις του και τις σκέψεις του για τη θέση της ηθικής στην επιστήμη και την κοινωνία και κατήγγειλε την όλο και συστηματικότερη προσφυγή στο ψεύδος, που καταλήγει σήμερα στην επικράτηση της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας. Στο τελευταίο του δοκίμιο, Croyances : comment expliquer le monde?, ρίχνει φως στα διάφορα συστήματα πεποιθήσεων που δομούν τους τρόπους σκέψης μας.



Προσφώνηση και συντονισμός: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ε

Atlan Henri Βιολόγος Γιατρός - Ερευνητής Κυτταρικής Βιολογίας & Ανοσολογίας - Φιλόσοφος

Βιολόγος γιατρός, ερευνητής κυτταρικής βιολογίας και ανοσολογίας, στρατευμένος στον αγώνα κατά του AIDS, πρωτοπόρος των θεωριών της πολυπλοκότητας και της αυτοοργάνωσης του έμβιου όντος, ο Henri Atlan είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, ένας από εκείνους τους μεγάλους ανθρωπιστές επιστήμονες που αντιτίθενται στα δόγματα και τις ιδεολογίες. Ως επιστήμονας και φιλόσοφος υπήρξε μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ηθικής για τις επιστήμες της ζωής και της υγείας από το 1983 έως το 2000, ομότιμος καθηγητής βιοφυσικής, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Βιολογίας του Ανθρώπου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) του Παρισιού. Είναι ένας από εκείνους τους στοχαστές - «φάρους» της διεπιστημονικής γνώσης που φώτισαν τον αιώνα τους.

Ζουμπουλάκης Σταύρος Φιλόλογος - Συγγραφέας - Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία». Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο Υπό το φως του μυθιστορήματος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη.

Σχετικές ομιλίες