Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης και ανάπτυξη ψηφιακών και γλωσσικών δεξιοτήτων

Τοσουνίδης Λάζαρος

12 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 18:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 765
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της ενότητας ««Ευρωπαϊκή Ένωση, Γλώσσες και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά» του Συνεδρίου με τίτλο «Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά», το οποίο διοργανώθηκε από τα Γραφεία Αθηνών και Λευκωσίας της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον  Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το συνέδριο αφορούσε το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο της συγκρότησης και της λειτουργίας της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, μιας από τις εμβληματικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2014-2019.

Ο ομιλητής συνέδεσε την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας με την διευρυνόμενη ανάγκη για νέες δεξιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δύο αυτούς τομείς καθώς και στον τομέα των γλωσσικών δεξιοτήτων. Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα το νέο θεματολόγιο για τις δεξιότητες στην Ευρώπη που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πολυγλωσσία όχι μόνο για την εξασφάλιση της απασχολησιμότητας αλλά και για την επιβίωση της ευρωπαϊκής γλωσσικής κληρονομιάς.

Ιστοσελίδα του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τοσουνίδης Λάζαρος Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP)
O Λάζαρος Τοσουνίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1989. Κατείχε θέσεις ευθύνης στη Γενική Διεύθυνση DIGIT (ΤΠΕ) της Επιτροπής και από το 1998 τη θέση του διευθυντή πληροφορικών συστημάτων του CEDEFOP. Την περίοδο 2012-2016 εργάστηκε ως εμπειρογνώμων της ΕΕ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και διετέλεσε σύμβουλος ΤΠΕ των υπουργών της περιόδου 2012-2015. Στη δεκαετία του 1990 είχε καθοριστικό ρόλο στην ισότιμη υποστήριξη των Ελληνικών στα υπολογιστικά συστήματα, πρωτοστάτησε στην ενσωμάτωση του Unicode (1990-95) και του Ευρώ (1997) στα διεθνή πληροφοριακά συστήματα. Ίδρυσε την επιτροπή Πληροφορικής των αποκεντρωμένων ευρωπαϊκών οργανισμών (2003-ICTAC) και είναι ενεργό μέλος της επιτροπής Πληροφορικής των ευρωπαϊκών οργάνων (CII). Είναι απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακός υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης (MSc/DEA) σε τομείς εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πληροφορικής και υπολογιστικής γλωσσολογίας (RenéDescartes - Paris V) με ερευνητικό έργο στο IBM ScientificCentre (Παρίσι, 1987-88) και στο πανεπιστήμιο Paris VII σε τομείς επεξεργασίας φυσικών γλωσσών και αυτόματης μετάφρασης.

Σχετικές ομιλίες